REACȚIA PRESEI BRITANICE după ce ADRIAN MINUNE și FLORIN SALAM au ajuns eroii unui DOCUMENTAR BBC

REACȚIA PRESEI BRITANICE după ce ADRIAN MINUNE și FLORIN SALAM au ajuns eroii unui DOCUMENTAR BBC

Apariția documentarului „New Gypsy Kings” a adus în publicațiile britanice superstarurile manelelor, ce "își trăiesc viaţa ca sultanii" și câștigă zeci de mii de euro la o nuntă

Ieri, BBC2 a difuzat un documentar despre maneliştii din România. In regia lui Liviu Tipurita, un multipremiat regizor român, din Sibiul, ce trăiește acum la Londra. Producția "New Gypsy Kings" vorbește despre MANELE și superstarurile acestui gen muzical, ce "trăiesc viaţa ca sultanii". Apariția documentarului pe postul public al Marii Britanii a stârnit vii comentarii în presă și a fost în centrul atenției tuturor marilor publicații din Regatul Unit.

This-World-The-New-Gypsy-Kings „Dacă i-am forța să-și schimbe cariera, cred că trebui să se recalifice ca „mafioți români”, a scris The Guardian. „The New Gypsy Kings (BBC2), de Liviu Tipurita, un producator de film documentar specializat în oameni la marginile lumii interlope, ne-a arătat dezacordul în cadrul comunității de romi din România prin ceea ce se întâmplă cu muzica lor. Un nou gen - manelele - a devenit atât de popular în ultimul deceniu încât i-a depășit pe muzicienii tradițional, trupe clasice, cum ar fi Fanfara Ciocârlia, sau Taraful Haiducilor. Aceste trupe s-au bucurat de recunoaștere internațională, iar muzicienii de o poziție privilegiată în satele lor de origine. Acum ei sunt împinși în sărăcie și uzură morală. Maneliștii apelează la linii melodice simple, în care vorbesc despre bani, violență, lucruri strălucitoare și facile, iar în videoclipurile lor apar în haine de blană și în limuzine. Mai mult, maneliștii trăiesc în case de un lux debordant”, mai scrie The Guardian.

The-New-Gypsy-Kings4

Ne puteți urmări și pe Google News

Filmul "New Gypsy Kings" arată cum starurile din industria manelelor pot câştiga până la 20.000 de euro la o nuntă bogată, iar banii curg în valuri dinspre invitaţi, iar videoclipurile maneliştilor au milioane de vizualizări pe YouTube. „El este regele meu, el este tatăl meu, el este Dumnezeul meu!", spune într-un cântec unul dintre cei mai populari manelisti, Florin Salam, referindu-se la Fane Spoitoru, cel căruia îi cânta și un lord al crimei locale”, mai scrie The Guardian. „Manelele sunt un gen muzical controversat, iar versurile glorifică gangsterii şi interlopii", este concluzia jurnaliştilor de la Mirror. „Liviu ne duce în interiorul acestei lumi extraordinare în România, unde majoritatea țiganilor trăiesc sub pragul de sărăcie, muncesc pe străzile pline de noroi și se luptă să se hrănească familiile. Pentru câțiva însă, muzica a fost un pașaport către sumele mari de bani”, adaugă jurnaliștii. „A existat o schimbare extraordinară în comunitatea de romi", se explică în documentar. „De la căruțe la Ferarri, de la corturi la palate."