Reacția Protecției Copilului în scandalul copiilor bătuți la Constanța: „Nu putem să facem nimic. Acești copii nu sunt în situații de risc”

Reacția Protecției Copilului în scandalul copiilor bătuți la Constanța: „Nu putem să facem nimic. Acești copii
nu sunt în situații de risc”

Recent reînființata Autoritate Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopții (ANPDCA) se dovedește neputincioasă în fața scandalului iscat de bătăile și umilințele încasate de preșcolarii de la centrul educațional privat „Micul Regat” din Constanța.

Deși imaginile cu micuții loviți cu pantoful de personalul centrului, trântiți de pereți, adormiți cu vin și siliți să doarmă în propria urină au făcut vâlvă și în presa internațională, Izabela Popa, numărul doi în ierahia Autorității, a declarat joi, de Ziua Împotriva Violenței asupra Copilului, că nu știe nimic de acest eveniment care a avut loc la Constanța, întrucât nu urmărește știrile. Pusă la curent de jurnaliști, aceasta a părut să-și amintească ceva, însă a declarat că în acest caz Autoritatea nu are nicio atribuție, ci direcția județeană de protecția copilului în virtutea descentralizării teritoriale.

Roxana Onea, purtător de cuvânt al Direcției Generale Județene de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța, instituție aflată în subordinea consiliului județean, susține că nu e treaba acesteia să se mobilizeze în rezolvarea cazului:

„Nu am făcut nimic. Nu ne-am implicat. Acești copii nu sunt în situații de risc. Au părinți care le apără drepturile și până acum niciun părinte nu a sesizat instituția noastră. Nu putem intra cu bocancii în viața unor familii. Nu avem drept de control”, a explicat Onea lipsa de implicare a acestei instituții de protecție a copilului. Întrebată dacă instituția nu se putea autosesiza, Onea a replicat că tot ceea ce poate face este să se ofere copiilor și părinților servicii de consiliere psihologică: „nu putem aplica sancțiuni”.  

Ne puteți urmări și pe Google News

Avocații cer schimbarea încadrării juridice

Dacă instituția pentru protecția copilului nu s-a clintit, în caz s-au implicat Inspecția Muncii, care a aplicat centrului o amendă de 4.000 de lei pentru nereguli găsite în dosarele de angajare, Direcția de Sănătate Publică Constanța, care a dat și ea o amendă de 1.000 de lei pentru că nu a găsit suficiente substanțe dezinfectante, și Protecția Consumatorului care a mai găsit alte nereguli sancționate cu 2.000 de lei.

Între timp, numărul părinților care depun plângere la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța pentru că le-au fost maltratați copiii este în creștere. S-a ajuns la opt și se pare că mai sunt și alți părinți care stau în cumpănă din pricina tarifelor percepute de avocați. Ș

tefan Roman, unul dintre avocații care-i reprezintă pe patru dintre reclamanți, a cerut extinderea cercetării asupra personalului din centrul educațional, inclusiv a directoarei și a directoarei-adjuncte, aceasta din urmă fiind cea responsabilă de metodele educaționale aplicate în instituție. Totodată, avocatul a mai cerut schimbarea încadrării juridice, de la purtare abuzivă la rele tratamente aplicate minorului.  Până acum, în acest dosar sunt cercetate sub control judiciar o educatoare și două infirmiere. (A contribuit Feri Predescu)

Peste 60% dintre copii susțin că sunt loviți

Organizația „Salvați Copiii” a prezentat, ieri, studiul „Abuzul și neglijarea copiilor”, care arată că, după 10 ani de la interzicerea prin lege a bătăii, această formă de corecție corporală a scăzut simțitor. Astfel, cazurile de abuz verbal au scăzut de la 24-38% la 3-5%, însă bătaia ușoară a rămas constantă în jurul valorii de 38%, în opinia părinților.

Copiii însă au declarat în proporție de 62% că sunt în continuare loviți. Abuzul fizic sever se menține în jurul valorii de 10% în cazul răspunsurilor oferite de părinți și de 30% în cazul răspunsurilor oferite de copii. Bătaia este folosită mai ales în Muntenia, Banat, Oltenia și regiunea București-Ilfov.