Reacții după Brexit: "Nimeni nu-mi poate da iubita afara din tara!" | Corespondență din Londra

Reacții după Brexit: "Nimeni nu-mi poate da iubita afara din tara!" | Corespondență din Londra

Dupa socul rezultatului de joi, Marea Britanie se trezeste din amorteala. Sunt milioane de emigranti care asteapta cu sufletul la gura noile dispozitii ale Guvernului. De la cei veniti de cateva luni, pana la cei stabiliti de multi ani, celor mai multi nu le-a dat prin cap sa-si ia cetatenia. Aici, oamenii nu se leaga de case sau lucruri - poti sa te muti si de 6-7 ori intr-un an, daca job-ul ti-o cere, iar iesirea Marii Britanii din UE, parea cel mai putin probabil lucru. Mii de romani sunt in aceeasi situatie, dar niciunul nu se gandeste sa se intoarca acasa. Oricat ar fi de greu, nivelul din Londra este cu mult peste ceea ce au lasat in Romania.

O mare parte a Londrei traieste prin emigranti. Am petrecut doar o ora la McDonald`s, pe Liverpool Street, loc unde vin cei care lucreaza in zona sa serveasca masa de pranz. Pe langa englezi, pe care ii remarci imediat dupa tinutele office, o multime de lucratori de alte nationalitati servesc masa acolo. In constructii lucreaza rusi, sarbi, albanezi etc. In IT si magazine indieni si pakistanezi. Aproape nu exista strada in Londra fara un magazin PAKI (pakistanez). Peste 200 de limbi se vorbesc in aceasta metropola de opt milioane de locuitori.

Ce a schimbat Brexit-ul

Daca in ziua votarii nu am vazut niciun punct de sustinere a optiunii de iesire din EU, dupa rezultatului, partizanii retragerii au prins curaj si au inceput sa-si faca publice opiniile. In metrou, o frantuzoaica discuta cu mama sa la telefon despre rezultatul Brexit-ului. Dupa ce termina convorbirea, o englezoaica mai in varsta ii spune zambind:

Ne puteți urmări și pe Google News

”Cum te simti acum cand va trebui sa te intorci acasa?” 

Privirile celor din jur au facut-o insa sa inchida conversatia.

Nu ne plac pantofii tai

Surprizele au aparut insa. La cea de-a treia faza a interviului, Tina, o romanca aflata in Londra de un an ce aplicase pentru un post de consultant pe limba germana a fost brusc refuzata pe motiv ca nu are o atitudine corporate deoarece poarta pantofi sport. Aceiasi pantofi pe care ii purtase si pana atunci.

In mare insa, lucrurile insa incep sa se aseze. Multi dintre angajatori si-au consultat avocatii si si-au asigurat angajatii straini ca au contractele solide, iar autoritatile nu au ce sa le faca. Mai mult, majoritatea emigrantilor au carduri de credit, sau imprumuturi, iar acum, daca vor pleca, bancile ar pierde multi bani. 

Fabrica unde lucreaza Anca, bioinginer de meserie, face semipreparate. Aici lucreaza in majoritatea polonezi si romani. Oamenii stau in temperaturi de 3-5 grade si celsius, iar programul e doar de noapte, cate 12 ore. Totul pentru un salariu mai mic 1.500 de lire, dar care ii ofera experienta necesara sa isi gaseasca un job mai bun. In afara de management, doar doi englezi au acceptat sa lucreze in aceasta fabrica.

Certuri si dureri de cap

”El nu intelege ce se intampla. E britanic, iar eu romanca. De doua zile stau cu tensiune si dureri de cap. Chiar daca ma tachineaza si ne-am si certat, el considera ca Brexit-ul nu ne poate afecta relatia”, povesteste Tina.

”Parintii sunt alaturi de noi, suntem o mare familie mixta si nimeni nu-mi poate da iubita afara din tara”, e convins Mattew.

”Vecinii de langa noi, si din dreapta si din stanga casei noastre, sunt si ei in aceasi situatie. Britanici cu parteneri italieni, sau greci. Daca stam sa ne gandim, o mare parte a londonezilor sunt cupluri mixte. In spatele usilor inchise se discuta aceleasi subiecte, cum, unde si ce putem face. M-am simtit reprezentata de perechile care au protestat in fata guvernului sub denumirea de cetateni europeni si nu londonezi. E nevoie de mult curaj sa iesi in strada, sa renunti la intimitate si sa nu fii afectat de ceea ce spun ceilalti”.

I-au sters 25 de ani

Cinci ani ai de asteptat daca vrei sa devii cetatean britanic. Drumul este anevoios si de aceea multi au preferat sa-si ia doar rezidenta, care le da dreptul sa munceasca si sa locuiasca aici, nu si cetatenia.  Poti aplica pentru cetatenia britanica dupa trei ani, doar daca esti casatorit cu un cetatean britanic, au un copil nascut aici sau ai afacere.

Daca insa ai fost plecat o perioada mai lunga din tara, perioada traita aici nu se mai ia in considerare

.  Este si cazul lui Kaseem, un bucatar ce a lucrat la lantul international de restaurante al lui Jamie Oliver. Nigerian de origine, Kaseem a locuit 25 de ani in Londra, dar a plecat acasa dupa ce tatal sau a murit si i-a lasat o afacere. Intors dupa cinci ani in Marea Britanie, barbatului, care are acum lucreaza pentru un club privat, i s-a spus ca cei 25 de ani petrecuti aici nu vor fi luati in considerare.