Recas, orasul vilelor-catedrale ale clanurilor de rromi putred de bogați

Recas, orasul vilelor-catedrale ale clanurilor de rromi putred de bogați

În Banat trăiesc cele mai bogate clan uri de rromi din țară, iar la Recaș, micul oraș situat la 40 de kilometri de Timișoara, și-au construit palate care rivalizează cu catedralele. Acestea au apărut imediat după Revoluție, aproape exclusiv pe strada principală, de-o parte și de alta a Drumului European 70. Zeci de palate, opulente, cu turnulețe și briz-briz-uri sculptate pe porțile masive sunt eticheta bogățiie cu care se laudă rromii de aici.

Orășelul Recaș din județul Timiș  are 8.500 de locuitori și zeci de palate în care rromii au investit bani grei. Vile imense cât niște catedrale, cu uși impozante din lemn sculptat, și ferestre decorate la fel. Cu garduri din fier forjat - pentru ca opulența din curte să fie la vedere, și porți străjuite de lei turnați în gips.

Rromii nu s-au grăbit să finalizeze edificile, pentru că neterminate, la momentul respectiv, palatele nu puteau fi impozitate. Unii s-au mutat în palatele neterminate, ocupând, în ciuda spațiului, o singură încăpere, unde conviețuiau, claie peste grămadă, mai multe generații. Foecare palat are verandă  la fațadă, iar vara rromii lenevesc la umbră în balansoare aduse din țările pe unde obișnuiau să stea la cerșit.

Între timp și peste rromi a intervenit criza financiară, astfel că prin 2009 au încercat să vândă palatele. După 2008, din cauza crizei, au rămas în pană de bani și nu au putut să își termine construcțiile începute. Drept urmare, palatele tronează goale în mijlocul orașului: fără tencuială, cu zidurile din cărămidă la vedere. În Recaș sunt în jur de 40 de astfel de castele, dar jumătate dintre au fost lăsate în paragină la ora actuală.  Când au încercat să le vândă, și au vorbit cu agenții imobiliari, rromii nu au avut succes. ”Cine are cumpăra cu 1 milion de euro un imobit de atâta prost gust”, ne-a spus unul din agenții imobiliari contactați la vremea respectivă.

Ne puteți urmări și pe Google News

În 2013 rromii au început să își plătească impozitele. "Ei vin cu geanta că nu prea le au cu viramentul bancar și nici nu prea au conturi prin bănci, țin banii la saltea. Unii vin cu geanta cu bani. 20 - 30 de mii de lei, chiar și până la o sută de mii de lei. Cum fac banii sigur că e o enigmă și un secret al lor", spunea Pavel Teodor, primarul localității Recaș, citat de Pro TV. Majoritatea rromilor cu palate în Recaș fac bani în Franța și Germania, dar unii au ajuns până în Stalele Unite ale Americii. ( sursa foto: Adevarul)