Recep Erdogan, vizită decisivă la Washington

Recep Erdogan, vizită decisivă la Washington

Președintele american Donald Trump îl primește, marți, la Casa Albă pe liderul Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Este prima întâlnire a celor doi șefi de stat, care ar avea, potrivit presei americane, mult mai multe lucruri în comun decât pare la prima vedere.

Presa americană comentează pe larg evenimentul care vine într-un context tensionat între SUA şi Turcia, Financial Times dedicând acestei întâlniri un articol fascinant care trece prin sită asemănările tulburătoare dintre cei doi lideri, dar și deosebirile esențiale.

”Președinții SUA și Turcia sunt doi naționaliști care au promis că vor reda țărilor lor măreția de odinioară. Ambii au transformat conducerea țării într-o afacere de familie, bazându-se mai ales pe sprijinul propriilor gineri, Jared Kushner și Berat Albayrak. Ambii sunt disprețuiți de elite metropolitane, dar adorați la periferia marilor orașe și ambii acuză aparatul de stat de complot permanent împotriva lor.

Oricare ar fi asemănările dintre relația celor doi cu presa și sistemul juridic, acesta este aspectul care ar trebui să-I îngrijoreze cel mai mult pe americani. Trump este celebru pentru că a catalogat presa mainstream din țara sa ”drept  cea mai necinstită din lume”, denunțând în repetate rânduri ”știrile false” răspândite de aceasta, în vreme de Erdogan este prins într-un război dramatic cu presa turcă pe care aproape a redus-o la tăcere iar în vreme ce președintele SUA i-a denunțat pe ”așa zișii judecători”, omologul său turc a dispus arestarea a doi dintre membrii Curții Constituționale”, arată articolul publicat de ft.com.

Ne puteți urmări și pe Google News

În plus, Donald Trump a fost primul preşedinte care l-a felicitat pe Erdogan după victoria obţinută în referendumul care a sporit puterile preşedintelui Turciei.

Întâlnirea vine totuși într-un context tensionat între Statele Unite şi Turcia, după decizia luată marţea trecută de Washington de a furniza arme miliţiilor kurde Unităţile de Protecţie Populară (YPG), aripa armată a principalei formaţiuni kurde din Siria, pentru lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI).

Guvernul de la Ankara s-a inflamat la acel  moment şi a considerat gestul SUA ca fiind "inacceptabil", după cum a declarat miercuri vicepremierul turc Nurettin Canikli.

"Furnizarea de arme către YPG este inacceptabilă", a declarat Canikli la postul de televiziune A Haber, potrivit cotidianului Hurriyet. "O astfel de politică nu este în beneficiul nimănui", a mai spus el.

Cei doi lideri de stat vor discuta, pe lângă problemele legate de războiul din Siria, și vechea solicitare a Turciei de extrădare a clericului Gulen, văzut de Erdogan ca autorul din umbră al tentativei de lovitură de stat de anul trecut.