Rechinii confiscărilor. Vânzarea pe nimic a bunurilor executate de Finanțe îi îmbogățește pe samsari

Rechinii confiscărilor. Vânzarea pe nimic a bunurilor executate de Finanțe îi îmbogățește pe samsari

64.000 de euro pentru o locuință mare în centrul Bucureștiului sau 19.500 de euro pentru un apartament confortabil din cartierul Drumul Taberei, din Capitală – sunt prețurile la care Fiscul evaluează locuințele provenite din sentințe penale sau succesiuni. Pentru mulți români, acestea devin sursă de câștiguri importante

Cazul executării silite a lui Robert Negoiță, când în contul unei datorii a acestuia la statul român Fiscul a scos la vânzare sute de apartamente, valorificate la jumătate de preț, nu este singular. ANAF a vândut atunci apartamente de 64 de metri pătrați și cu 21.000 de euro, la periferia Bucureștiului.

Lunar au loc, însă, licitații prin care statul încearcă să vândă la prețuri extrem de mici mărfuri de duzină, cum ar fi obiecte de îmbrăcăminte sau diverse accesorii, provenite din confiscări, sau chiar bunuri de mare preț, cum ar fi mașini de lux sau imobile situate în centrul Bucureștiului.

Este moral să vinzi bunul unui om dator la stat, poate în contul unor debite de care nici nu știa, la subpreț, executându- i astfel o mulțime de proprietăți pentru a închide datoria? N-ar fi mai corect ca statul să aibă mai multă grijă de averea contribuabililor onești, deoarece nu toate bunurile provin din sechestre în urma unor acțiuni penale? Discuția ce se poate naște de aici este amplă.

Ne puteți urmări și pe Google News

FOTO: Marian Căpățână este condamnat și executat în prezent de stat pentru prejudicii de milioane de euro

Interesant este că în paralel s-a dezvoltat și o piață a „cumpărătorilor” care știu cum să elimine concurența ca să pună mâna pe bunuri.

Asta nu înseamnă că piața executărilor silite nu rămâne deschisă oricui știe unde să caute și vrea să facă o afacere bună.

Un teren al lui Marian Căpățână și un apartament în centrul Capitalei

Să luăm câteva oferte din luna august. Unul din imobilele scoase la vânzare are o suprafață de 148 de mp, fiind format din șase birouri, mai multe balcoane, dependințe. Amplasat în „buricul centrului”, la etajul 2 al unei clădiri de pe Bulevardul Carol din Capitală, imobilul este scos la licitație pentru un preț de pornire de 64.000 de euro, reprezentând 50% din evaluare. La acesta se adaugă TVA de 5%, dar tot se ajunge la o valoare foarte tentantă pentru zona în care este amplasat imobilul. Apartamentul este vândut în contul unei datorii la Fisc a Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Metale și Resurse Radioactive.

Pe lista celor executați silit în luna august întâlnim și nume celebre, respectiv pe Marian Căpățână și Nicolae Berendea, obligați, din cauza unor afaceri ilegale, la plata a câteva milioane și, respectiv, sute de mii de euro către stat. Fiscul execută în contul datoriei pe care o are de recuperat de la Berendea două terenuri intravilane în Snagov, din care cel de-al doilea are o suprafață de 3.000 de mp și se vinde la un preț de pornire de 35.700 de euro, adică ceva mai mult de 10 euro pe metrul pătrat, un preț extrem de mic pentru comuna Snagov. În contul datoriei lui Marian Căpățână la stat Fiscul execută un teren din București.

Un caz aparte al licitațiilor Fiscului - succesiunile vacante

Ofertele care urmează să intre la vânzare sunt și mai tentante. O categorie aparte este cea a succesiunilor vacante, locuințe pentru care statul nu a găsit moștenitori, așa că au devenit bun public. Pe site-ul Ministerului Finanțelor, la categoria stocuri, există mai multe anunțuri privind imobile evaluate la prețuri de avarie. Unul se referă la scoaterea la vânzare a unui apartament de 90 mp pe Bulevardul Regina Elisabeta la prețul de numai 180.000 de lei, adică circa 40.500 de euro. Întrebat cum se justifică prețul mic, un reprezentant al Fiscului ne-a declarat că „este vorba despre valoarea de evaluare și ar putea fi vorba de o clădire cu probleme”.

Un alt anunț se referă însă la un apartament de două camere cu 54 de mp evaluat la prețul de 87.000 de lei (19.550 de euro), pe bulevardul Compozitorilor din cartierul Drumul Taberei, din Capitală, unde nu există clădiri cu bulină. Întrebat cum se justifică prețul foarte mic și în acest caz, funcționarul în cauză ne-a declarat că, „de regulă, clădirile sunt scoase la vânzare la preț redus ca să atragă cât mai mulți licitatori iar prețul să crească”. Indiferent care ar fi motivul pentru care statul vinde ieftin (cel mai probabil dorința de a valorifica rapid), sunt oferte care pot deveni o afacere bănoasă, prin revânzare.

Ambele cazuri sunt, cum spuneam, succesiuni vacante, adică bunuri ai căror proprietari au decedat, și pentru care autoritățile nu au găsit moștenitori. OG 14/2007 pentru reglementarea modului și condițiilor de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului, republicată în 2014, prevede că aceste bunuri devin parte a domeniului public.

Mașină 4x4 pentru 2.000 de euro

Între bunurile scoase la vânzare la prețuri de avarie găsim și autoturisme. Potrivit unui anunț publicat pe data de 16 iunie, Administrația Județeană a Finanțelor Publice Suceava anunța că valorifică prin vânzare directă un Land Rover V 798 FLM, din 1998, fără acte, pentru 10.000 de lei. Aceeași direcție a Finanțelor vinde o autoutilitară ZAZ TF 55YO, fabricată în 2007, fără acte, pentru 2.000 de lei. Un Opel Corsa din 1994 cu certificat de înmatriculare și carte de identitate se vinde la 600 de lei, adică un preț derizoriu de nici 200 de euro.

Confiscări de duzină

Pentru micii comercianți, licitațiile cu bunuri de larg consum ale Fiscului ar putea fi o mină de aur. De exemplu, pe data de 10 august Fiscul a încercat să valorifice prin vânzare directă mai multe stocuri de bunuri provenite din confiscări la prețuri modice.

De regulă, Fiscul impune următoarele condiții pentru participanții la licitație: să fie societăți comerciale sau persoane fizice autorizate care să achiziționeze minimum 100 de bucăți. Iată doar câteva exemple de bunuri scoase la vânzare la prețuri incredibil de mici: fuste la preț de 5 lei bucata, sutiene pentru 3 lei bucata, genți și poșete de damă PVC pentru 5 lei bucata, curele pentru 2 lei bucata etc.

Clienții executărilor

Executările silite au format o piață din care mai mulți „băieți deștepți” au învățat să facă bani peste noapte. Mecanismul este simplu. Legea spune că prețul bunului, de exemplu al unui imobil, trebuie scăzut succesiv cu fiecare licitație. Mai întâi cu 25%, apoi cu încă 25%. Se poate ajunge, în final, în situația în care există doar doi licitatori, iar cel care oferă cel mai mult câștigă. Prețul final nu trebuie să fie însă mai puțin de 30% din evaluare. Cei care au interes să facă profit de pe urma unei locuințe vor face totul ca să cumpere cât mai ieftin (adică după ce au fost organizate deja câteva licitații iar prețul a scăzut) și să descurajeze alți potențiali cumpărători.

„Chiar dacă ai garanția de 10% pentru participare la licitație achitată, «un om de bine» te va convinge, odată ajuns la licitație, că nu are rost să o cumperi, că totul este aranjat. Este valabil în special pentru locuințele scoase la vânzare la un preț bun în zone centrale ale Capitalei. Ulterior, după ce cumpără casa la un preț mult scăzut o va scoate la vânzare la prețul pieței, ieșind în câștig”, ne-a explicat un executor judecătoresc. Oricum, promovate precar, dosite undeva pe site-ul Ministerului Finanțelor, acestea sunt bunuri de care află puțină lume.

Unde găsești ofertele

Nu toate ofertele sunt la prețuri de avarie. Cu toate astea, căutând pe listele Fiscului, comercianții sau chiar persoanele fizice pot găsi prețuri interesante. Listele se află pe site-ul www.anaf.ro, la Info ANAF/ Anunțuri. La Anunțuri găsiți atât categoria „Valorificare bunuri din proprietatea privată a statului”, cât și „Valorificare prin licitație a bunurilor sechestrate”, „Valorificare prin vânzare directă a bunurilor sechestrate” sau „Valorificare stocuri”.