RECHIZITORIU DNA. Declarațiile demnitarilor care l-au înfundat pe Adrian Duicu: “Mi-a spus că nu a mai venit, deoarece a fost la Guvern și a discutat acolo!”

RECHIZITORIU DNA. Declarațiile demnitarilor care l-au înfundat pe Adrian Duicu: “Mi-a spus că nu a mai venit, deoarece a fost la Guvern și a discutat acolo!”

Președintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu (PSD), fostul şef al IPJ Mehedinţi, Ştefan Ponea, și alți opt inculpați au fost trimiși ieri în judecată în dosarul în care sunt acuzați de fapte de corupție.

Cea mai gravă infracțiune este legată de demersurile făcute de Duicu de menținere a lui Ștefan Ponea în funcția de inspector șef al IPJ Mehedinți și, ulterior, promovarea în Poliția Română. Baronul PSD se lăuda că are influență asupra unor membri ai Guvernului, șeful Poliției etc. În schimb, el cerea ca Ponea să-l ajute cu procesul deschis de ANI.

Doi înalți demnitari din Ministerului Afacerilor Interne, secretarul de stat Anghel Andreescu, şef al Departamentului de Ordine şi Siguranţă Publică și adjunctul acsetuia,  Doru Dumitrescu, au dat o declarație de martor la DNA în dosarul lui Adrian Duicu. Ei au explicat în ce au constat demersurile lui Adrian Duicu.

Declarația lui Dumitrescu Doru

Ne puteți urmări și pe Google News

Fiind audiat ca martor Dumitrescu Doru a declarat următoarele aspecte relevante în cauză: „Din iulie 2012 până în august 2013 am avut funcția de subsecretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, fiind adjunct al Departamentului de Ordine și Siguranță Publică, superiorul meu la timpul respectiv fiind domnul Andreescu Anghel. Duicu Adrian din anul 2001, când el a fost pus șef la PETROM Mehedinți, iar eu eram șef la IPJ Mehedinți (…)

Pe Ponea Ștefan îl cunosc tot de când eram șef la IPJ Mehedinți, acesta fiindu-mi subaltern. Prin primăvara anului 2013, domnul Andreescu Anghel și-a manifestat nemulțumirea față de activitatea lui Ponea Ștefan, manifestându-și intenția de a-l schimba din funcția de șef IPJ Mehedinți. Aproximativ în aceeași perioadă, Duicu Adrian și Ponea Ștefan mi-au comunicat faptul că acesta din urmă ar dori să vină la București pe o funcție corespunzătoare celei ocupate la IPJ Mehedinți, întrucât soția lui Ponea Ștefan, care este procuror la Curtea de Apel Craiova, ar fi primit aprobarea Consiliului Superior al Magistraturii și că urma să ocupe o funcție în cadrul unei unități de parchet din București. Din câte îmi amintesc, această discuție am purtat-o inițial cu Duicu Adrian, iar apoi și cu Ponea Ștefan, cu prilejul deplasărilor pe care le fac săptămânal la domiciliul meu din Drobeta Turnu Severin. Nu cunosc motivul pentru care Duicu Adrian dorea să-l ajute pe Ponea Ștefan să ocupe o funcție în București. În aceeași perioadă, domnul Andreescu Anghel și-a manifestat nemulțumirea față de activitatea lui Ponea Ștefan, manifestându-și intenția de a-l schimba din funcție, împrejurare în care eu i-am spus domnului Andreescu Anghel că oricum vrea să vină la București. Domnul Andreescu Anghel a consultat lista cu posturile de conducere vacante din București, constatând că este liberă o funcție de adjunct al Direcției Ordine Publică din cadrul IGPR. Din câte îmi amintesc, am comunicat fie lui Duicu Adrian, fie lui Ponea Ștefan că exista această ”variantă” ca Ponea să vină în București. Știu că domnul Andreescu Anghel a vorbit cu Ponea despre această ”varianta”, însă Ponea a ezitat; și mie mi-a spus Ponea că nu mai vrea să vină la București, pentru că soția lui nu a mai venit nici ea în București și că acum și-ar dori să fie numit într-o funcție la Craiova.

În luna iunie 2013, m-a sunat Duicu Adrian și mi-a spus că dorește ca peste câteva zile să vină cu Ponea în București și să meargă împreună la domnul Tobă Petre, inspector general al Poliției Române. I-am spus lui Duicu Adrian că dacă vor veni, îl voi suna pe domnul Tobă și îl voi ruga să-i primească. Nu cunosc ce voiau să discute cu domnul Tobă. Cert este că Duicu Adrian nu a mai apelat la mine și nu știu dacă s-au întâlnit. În după amiaza zilei în care ar fi urmat să vină la domnul Tobă, l-am sunat pe Duicu Adrian să văd de ce n-a mai venit, Duicu Adrian spunându-mi că nu a mai venit, deoarece a fost la Guvern și a discutat acolo.

 

Declarația lui Andreescu Anghel

În legătură cu aceste aceleaşi aspecte, fiind audiat ca martor în cauză, Andreescu Anghel a declarat următoarele aspecte relevante: „Am ocupat funcția de secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne până la data aproximativă de 10 iunie 2013. În această calitate, l-am cunoscut destul de bine pe Ponea Ștefan, care era șef al IPJ Mehedinți. Personal, nu am fost mulțumit de activitatea acestuia, considerându-l mediocru în funcție. În împrejurările zăpezilor din iarna 2012-2013, nu am fost mulțumit de activitatea acestuia (în condițiile în care Poliția Rutieră nu închisese drumurile, acestea au rămas înzăpezite, iar oamenii blocați în mașini), fapt pe care i l-am comunicat, spunându-i că dacă se mai întâmplă, voi lua măsuri drastice împotriva sa. Practic, Ponea Ștefan nu se implica suficient în conducerea Inspectoratului. Din discuțiile pe care le-am purtat cu domnul Tobă Petre, șeful IGPR, am tras concluzia că și acesta avea aceeași opinie. În primăvara anului 2013, în condițiile în care era liber un post de adjunct al Direcției Ordine Publică din cadrul IGPR, l-am contactat telefonic pe Ponea Ștefan, întrebându-l dacă este interesat să vină în această funcție. Practic, dacă Ponea Ștefan ajungea în această funcție, eu am gândit că rezolvam astfel două probleme, pe de o parte puteam pune o persoană mai pregătită la conducerea IPJ Mehedinți, iar pe de altă parte, activitatea acestuia putea fi mai bine supravegheată de conducerea Poliției Române, totodată ocupând și una din cele trei funcții vacante de adjuncți ai Direcției Ordinea Publică.

Anterior contactării lui Ponea, m-am consultat în această problemă cu domnul Ene Tudorel, care era consilierul meu și ocupase anterior postul de adjunct al Direcției Ordine Publică, cu domnul Doru Dumitrescu, la acea dată subsecretar de stat în subordinea mea, care cred că este de loc din Mehedinți și cunoaște situația acestui județ, precum și cu alte persoane. Din câte îmi amintesc, domnul Doru Dumitrescu mi-a spus că soția lui Ponea Ștefan este magistrat și că și-ar dori să vină în București pe o funcție de conducere, împrejurare în care m-am gândit că îi pot propune și lui Ponea Ștefan să vină adjunct la Ordine Publică. Cu privire la această intenție a mea, domnul Doru Dumitrescu nu și-a exprimat o părere tranșantă, ezitând să-și spună părerea. În aceste împrejurări, așa cum am arătat mai sus, l-am contactat telefonic pe Ponea Ștefan și l-am întrebat dacă vrea să ocupe funcția de adjunct al Direcției Ordine Publică; l-am întrebat în ideea că, dacă ar fi fost de acord, s-ar fi înscris la concursul care urma să se organizeze. Ponea Ștefan mi-a spus că nu ar dori să vină în acest moment, deoarece soția lui nu reușise încă să ocupe o funcție în București, iar copilul acestora era încă în cursul anului de învățământ. Practic, mi-a transmis că momentan nu este interesat de funcție”.