Reciclarea gunoiului problemă națională! Și cu deșeurile elctronice suntem în pană

Reciclarea gunoiului problemă națională! Și cu deșeurile elctronice suntem în pană

Până în 2020, România trebuie să recicleze 65% din totalul produselor electronice vândute pe piaţă, dar se află de abia la 20-25 de procente, afirmă preşedintele Environ, Andrei Orban, atrăgând atenția că perspectivele nu sunt prea optimiste. Ieri, Daniel Constantin a fost la Bruxelles pe aceleași teme.

Preşedintele Environ, Andrei Orban, spune că perspectivele nu sunt prea optimiste: „Veştile nu sunt cele mai fericite în ceea ce priveşte reciclarea în ţara noastră, din păcate (…). Ţintele vechi aveau o raportare la o greutate per capita, pe care fiecare stat membru trebuia să o raporteze ca fiind reciclată pe an, iar ţintele noi sunt acum proporţionale cu cantitatea de echipamente vândută pe piaţă şi ele sunt în creştere de la 45% din cantitatea vândută spre 65% în 2020”.

Românii nu aruncă televizoarele sau frigiderele vechi, dar funcționale. Le dau mai departe!

Andrei Orban atrage atenția că din cauza sărăciei, lumea nu aruncă astfel de produse, ci le dau la refolosit. „Cifrele de astfel de produse vândute anual cresc, însă dacă ne raportăm la nivelul de dotare a gospodăriilor din România, acestea sunt printre cele mai sărace la capitolul echipamente. Singurele două produse care se regăsesc aproape 100%, sunt frigiderele şi televizoarele. În rest, e vorba de o primă dotare şi atunci nici rata de generare, consumul produsului nu este atât de mare. Pe de altă parte, noi reutilizăm foarte mult, nu generăm deşeuri, pentru că pe fondul acestor venituri scăzute ale populaţiei, ceea ce eu consider că nu mai folosesc, un televizor învechit, nu mai e la modă sau un frigider şi el este funcţional, noi nu îl aruncăm, îl trimitem rudelor în zona rurală şi atunci cantităţile astea scapă cumva statisticilor oficiale”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Daniel Constantin la discuții cu comisarii europeni

Pe de altă parte, Daniel Constantin, ministrul Mediului,  a avut ieri, la Bruxelles, o discuție cu comisarul european Karmenu Vella despre gravele probleme ale României privind depozitarea și  reciclarea deșeurilor, ca  și poluarea la nivelul marilor orașe, în timp ce cu Miguel Arias Cańete, s-au punctat prioritățile Guvenului nostru și dosarele legislative în discuție la nivel european, referitoare la schimbările climatice și energie, Daniel Constantin reafirmând angajamentul României de a continua implementarea măsurilor agreate.