REFERAT DNA: Alina Bica a grăbit clasarea dosarului lui Simu, pretextul fiind un control al Inspecţiei Judiciare

REFERAT DNA: Alina Bica a grăbit clasarea dosarului lui Simu, pretextul fiind un control al Inspecţiei Judiciare

Alina Bica a făcut presiuni pentru clasarea dosarului lui Horia Simu sub pretextul unui control al Inspecţiei Judiciare care ar fi vizat dosarele vechi nesoluţionate, deşi o astfel de verificare nu a avut loc, potrivit referatului prin care procurorii DNA cer arestarea preventivă a fostei şefe a DIICOT.

Primele presiuni ar fi fost exercitate în iunie 2014, asupra procurorului care instrumenta la acel moment dosarul ce viza posibile activităţi ilegale derulate de Horia Simu la societatea Cuprom, deţinută de el, potrivit Agerpres.

"După câteva zile, la sfârşitul lunii iunie 2014, numita Bica Alina Mihaela a efectuat din nou demersuri şi acte privitoare la îndatoririle sale de serviciu, respectiv i-a atras atenţia asupra dosarului Cuprom care este vechi şi pe un ton ridicat i-a solicitat să soluţioneze dosarul, deoarece DIICOT este sub monitorizarea Inspecţiei Judiciare pe dosare vechi, iar aceste demersuri au determinat redistribuirea dosarului şi clasarea în data de 09.07.2014", se precizează în referat.

În urma verificărilor efectuate de procurorii DNA, s-a constatat că în anul 2014 nu a existat niciun control al Inspecţiei Judiciare care să vizeze dosarele vechi nesoluţionate de DIICOT.

Ne puteți urmări și pe Google News

"În plus, niciun control şi nicio monitorizare nu justifică şi nu oferă legitimitate unei soluţii dispusă într-un dosar contrar probelor administrate. Astfel, aceasta a urmărit, în realitate, exclusiv impunerea unei soluţii de clasare", au concluzionat procurorii anticorupţie.

După ce a repartizat dosarul lui Horia Simu unui alt procuror, primul refuzând să cedeze presiunilor, Alina Bica ar fi folosit acelaşi pretext pentru obţinerea rapidă a clasării.

Procurorul care a primit dosarul a declarat că nu a analizat probele deja administrate şi nu a verificat stadiul acestora, motivând că a dat soluţia de clasare "deoarece s-a pus problema să scoatem cauzele vechi, căci urma să aibă loc un control al Inspecţiei Judiciare".

"Demersurile numitei Bica Alina Mihaela au fost derulate pentru beneficiarul real al mituitorului Simu Horia şi finalmente în folosul său bănesc necuvenit, în condiţiile în care în 2014 ambilor procurori le-a solicitat explicit să soluţioneze dosarul motivând controlul inspecţiei, iar acest fapt nu era real. Totodată, soluţia de clasare are natura unui folos necuvenit pentru persoana cercetată, în condiţiile în care nu se putea dispune în absenţa probei administrate şi în absenţa unei dispoziţii de revenire asupra probei privind comisia rogatorie", se mai arată în referat.

 

Reținerile

Fosta şefă a DIICOT Alina Bica a fost reţinută marţi de procurorii DNA, fiind acuzată de luare de mită şi participaţie improprie sub forma determinării cu intenţie la săvârşirea fără vinovăţie a infracţiunii de abuz în serviciu.

În acelaşi dosar a fost reţinut Şerban Pop, fost şef al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la dare de mită.

De asemenea, procurorii anticorupţie desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de omul de afaceri Horia Simu, care are calitatea de suspect, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis AGERPRES, în cursul anului 2014, Şerban Pop a primit de la omul de afaceri Horia Simu suma totală de aproximativ 230.000 euro (constând în două contracte de asistenţă juridică încheiate cu firmele acestuia din urmă şi suma de 150.000 euro cash), pentru a interveni la nivelul conducerii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), în scopul soluţionării unui dosar penal care îl privea pe omul de afaceri, într-o manieră favorabilă acestuia din urmă.

La data de 8 noiembrie 2014, Alina Bica, în calitate de procuror şef al DIICOT, a primit printr-un intermediar (martor denunţător în cauză) suma de 17.500 euro din totalul sumei de 20.000 euro pe care acesta din urmă, în calitate de interpus, a primit-o de la Şerban Pop.

DNA susţine că suma de 20.000 euro a reprezentat o parte din totalul sumei de aproximativ 230.000 euro ce a fost dată de Horia Simu lui Şerban Pop în tranşe, pe parcursul a 8 luni, în cursul anului 2014.

În schimbul banilor primiţi, Alina Bica a determinat înlocuirea procurorului de caz şi a efectuat presiuni asupra unui alt subordonat de-al său (care, potrivit probelor administrate până în acest moment al urmăririi penale, a acţionat fără vinovăţie), în scopul pronunţării unei soluţii de clasare în cauza în care se desfăşurau acte de urmărire penală faţă de Horia Simu, lucru care s-a şi întâmplat ulterior.

Şerban Pop şi Alina Bica au fost prezentaţi marţi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă pentru 30 zile.