Regata Mării Negre. Bricul Mircea a împlinit 75 de ani tocmai la Soci, în Rusia

Regata Mării Negre. Bricul Mircea a împlinit 75 de ani tocmai la Soci, în Rusia

Marinarii de pe bricul Mircea și-au aniversat corabia în porturi străine. Sărbătoarea solemnă va avea loc la Constanța, pe 24 mai, în prezența președintelui Traian Băsescu.

„Echipaj, drepți! Vă urez la mulți ani!”. Așa și-a început discursul comandorul Gabriel Moise, comandantul Navei Școală Mircea, bastiment românesc ancorat în portul rusesc Soci, cu oczia SCF Tal Ships Regatta 2014, eveniment nautic fără precedent în Marea Neagră, pe care reporterul EVZ l-a relatat pas cu pas.

Comandorul Moise le-a vorbit scurt și emoționant celor 141 de marinari, îmbrăcați cu toții în ținuta de ceremonie. Acum 75 de ani, pe 17 mai 1939, bricul Mircea, construit în șantierul „Blohm und Voss” din Hamburg, intra în serviciul Marinei Române. Nava, în fapt un barc cu artimon, era urmașul primei nave școală cu acest nume a flotei noastre, întâiul bric lansat la apă, în 1882, în șantierul londonez Thames Ironworks. Venerabila corabie a fost sărbătorită discret, dar solemn, în escala sa de la Soci, urmând ca adevărata ceremonie să se petreacă în țară, pe 24 mai, în prezența președintelui României, căpitanul de cursă lungă Traian Băsescu.

I-am „rupt” pe ruși

Ne puteți urmări și pe Google News

La final, comandantul navei a anunțat că toți marinarii, cu excepția celor de serviciu, sunt liberi să-și petreacă toată ziua, până la miezul nopții, în superba stațiune rusească de pe coasta estică a Mării Negre. Și chiar au meritat din plin acest moment de respiro, mai ales că, în prima etapă a regatei, dintre Varna și Novorossiysk, N.S. Mircea a ieșit pe locul trei, iar la Soci, la întrecerile sportive dintre echipajele celor 17 nave participante, marinarii noștri au câștigat la mai toate probele. Cel mai distractiv și interesant, deopotrivă, a fost concursul de skandenberg, unde doi dintre cadeții de pe Mircea i-au învins de departe pe marinarii de pe cele patru mari veliere rusești: Kruyenshtern, Nadeyhda, Mir și Sedov.

Practic, doi români le-au „rupt” brațele celor mai forțoși dintre cei peste 700 de mateloți ruși! Eroii noștri se numesc Marian Micu, de 20 de ani, și Andrei Roșca, de 28 de ani, ambii elevi ai Școlii de Maiștri de Marină „Contraamiral Ion Murgescu”. Ultimul este, de altfel, și veteran al războiului din Afganistan.

„La umbra velelor lui Mircea am învățat primele noduri de marinar, care nu o dată mi-au ieșit de-ndoaselea. Pe puntea lui am făcut primul serviciu de cart. Lui îi datorez cele mai frumoase clipe din meseria de marinar!” CDR. VALENTIN DONICI, pictor de peisagistică marină și marinar

Marian Micu și Andrei Roșca i-au învins pe ruși la skandenberg

Despre Soci, numai de bine

Oricât ar vrea Mazăre să facă din Mamaia perla turistică a Mării Negre, n-are cum să bată stațiunea preferată a lui Putin. Cadrul natural aproape perfect – munte și mare – clima subtropicală și investițiile de peste 50 de miliarde de dolari, făcute cu ocazia Olimpiadei de iarnă de anul ăsta, fac din Soci o destinație de vacanță ideală. Faleza, lungă de parcă nu se mai sfârșește, e plină de cârciumioare, terase, cluburi și discoteci pentru toate gusturile și buzunarele. O atracție specială sunt și un fel de acvarii unde, pentru 150 de ruble, cam 15 lei, îți bagi picioarele și mii de peștișori flămânzi vin să-ți mănânce pielea „moartă” de pe tălpi și gambe. Unii zic că senzația e mai tare ca o partidă de sex... Iar yachtul lui Putin, primit cadou de la un oligarh rus – deși oarecum camuflat printre alte ambarcațiuni – este un alt loc de pelerinaj. Dar, de la distanță, întrucât securitatea în zonă este cam la fel ca cea de la un summit NATO.

Aroganțele lui Putin

La festivitatea de premiere a câștigătorilor a venit însuși Vladimir Putin, președintele Federației Ruse. El a întârziat aproape o oră și nu a zăbovit decât cinci minute. A catadicsit să înmâneze două premii pentru câștigătorii a două dintre velierele ieșite pe locurile I și II: cutterului Akela, cea mai mică navă din concurs, respectiv frumoasei corăbii Nadezhda –câștigătoare la Clasa A, venită – cale de peste 10.000 de mile marine – tocmai din îndepărtatul Vladivostock.

În mod firesc, trebuia să-i înmâneze un premiu și N.S. Mircea, desemnată cea mai frumoasă corabie, cu cel mai bun echipaj. Căpitanul de cursă lungă Dragoș Teodorescu, comandantul goeletei românești Adornate, câștigătoare la Clasa B, trebuia, de asemenea, premiat de Putin. N-a făcut-o. Au făcut-o organizatorii britanici ai regatei. Apoi, fără prea multe amabilități, protejat de o armată de FSB-iști fioroși, i-a lăsat cu ochii în soare, la propriu, pe ceilalți marinari veniți în Pontul Euxin, din zeci de țări. A subliniat însă, în scurtul său discurs, importanța acestei competiții nautice, menționând că finalul acesteia va avea loc la Constanța.

Vladimir Putin a stat doar cinci minute la festivitatea de premiere

„Evenimentul zilei” este singurul cotidian care are acreditat un reporter la bordul N.S. Mircea pe toată durata regatei SCF Tall Ships Black Sea 2014, eveniment nautic fără precedent în Marea Neagră.