Regele si Regina Belgiei participa la deschiderea oficiala a Capitalei Culturale a Europei, Mons 2015. Biserica Colegiala Sainte-Waudru,Mons

Regele si Regina Belgiei participa la deschiderea oficiala a Capitalei Culturale a Europei, Mons 2015.  Biserica Colegiala Sainte-Waudru,Mons

O delegatie a Asociației "Craiova 2021" participa la Mons la preluarea rolului de "capitală culturală europeană" 2015. Manifestările, de circa 70 de milioane de euro, suportate din bugetul local.

Oraşul belgian Mons devine sâmbătă "capitală culturală europeană" pentru anul 2015. O delegație a Asociației Craiova Capitală Culturală Europeană 2021 participă în acest moment la festivitățile dedicate deschiderii oficiale a proiectului Mons Capitala Culturală Europeana 2015, în prezența Regelui Filip al Belgiei și a Primului Ministru Elio Di Rupo.

Oraşul Mons, situat în sudul Belgiei, va prelua sâmbătă rolul de "capitală culturală europeană" pentru un an, alături de localitatea Plzeň din Cehia, cu ambiţia de a insufla un nou elan unei regiuni afectate dur de criza economică, ca şi predecesoarele sale, Lille şi Liverpool.

"Aici sunt prezente 100.000 de persoane...la Craiova peste 6 ani, speram sa fim mult mai mulți...!!!", a transmis managerul Asociației Craiova Capitală Culturală Europeană 2021, Antoniu Zamfir.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mons este un oras mic, foarte aproape de granita dintre Franta si Belgia, la ~80 km de Lille sau de Bruxelles. Este un oras cu o istorie bogata, unde s-au nascut mari legende ale Primului Razboi Mondial. Winston Churchill a spus despre Mons ca este un oras predestinat iar Victor Hugo l-a denumit “a very strange town”.

Fost oras industrial si miner, astazi un centru universitar si COMERCIAL , Mons s-a dezvoltat mult inspre zona tehnologica, astfel ca Google a investit mult pentru unul dintre cele mai importante Data Center-uri din Europa. Dupa San Sebastian, Mons este al doilea oras care devine Capitala Culturala Europeana.

Aproximativ 300 de evenimente culturale sunt programate în Mons până în luna decembrie, printre care o expoziţie amplă dedicată lui Vincent Van Gogh, de duminică, 25 ianuarie, până pe 17 mai, care prezintă, prin intermediul a 70 de lucrări, cei doi ani petrecuţi la Mons şi în Borinage, un fost bazin minier şi siderurgic care înconjoară oraşul.

Mons, un oraş universitar devenit centru administrativ şi de servicii, posedă un patrimoniu arhitectural recunoscut de UNESCO. La începutul anilor 2000, Mons a mizat pe cultură, turism şi noile tehnologii pentru a "reînvia din punct de vedere social şi economic", a declarat Yves Vasseur, e commissaire de Mons 2015. Companiile americane Google, Microsoft şi IBM şi-au deschis centre de lucru în ultimii ani, favorizând apariţia a numeroase mici firme inovatoare.

Costurile manifestărilor, de circa 70 de milioane de euro, suportate în mare parte din bugetul local, au generat tensiuni, dar organizatorii au spus că fiecare euro investit ar trebui să aducă alţi cinci euro economiei locale.