Regina Ana, povestea unei alegeri din respect pentru România

Regina Ana, povestea unei alegeri din respect pentru România

Ana de Bourbon-Parma a învăţat să iubească ţara noastră în exil. Acest lucru n-a împiedicat-o însă, catolică fiind, să-și dea acordul pentru a fi înmormântată după datina ortodoxă

Mii de oameni şi-au luat rămas bun de la Regina Ana, iar astăzi sicriul purtând trupul neînsufleţi al Maiestăţii Sale va părăsi Palatul Regal pentru a porni pe ultimul drum. Regina Ana va fi înmormântată în noua catedrală arhiepiscopală și regală de la Curtea de Argeș, unde o mică slujbă va fi oficiată în rit ortodox, chiar dacă Regina Ana era catolică.

De ce a preferat pământul românesc

Multă vreme, Ana de Bourbon-Parma a fost o necunoscută pentru români. Pentru toţi cei care i-au fost în preajmă, partenera de viață a fostului Suveran a uimit cu decența, modestia, umorul, dragostea pentru Regele Mihai şi, mai ales, respectul pentru România, o ţară pe care a cunoscut-o şi a învăţat să o iubească din exil. Aşa a ajuns Regina Ana să dorească să fie îngropată în pâmânt românesc, în tradiţiile ţării soţului ei. „A fost o alegere plină de tact a Regelui Mihai, ce-și are originile în istorie, până la Carol I. Carol I a fost catolic, ca și Ferdinand, nepotul său. Cei doi au decis ca fiul lui Ferdinand - primul născut, principele Carol al II-lea - să fie botezat în confesiunea ortodoxă. Regele Mihai, fiul lui Carol al II-lea a fost și el botezat în confesiunea ortodoxă și, spre marea sa onoare, căsătorindu-se cu o catolică, cu toate opreliștile, a decis ca urmașii săi să fie botezați în confesiunea ortodoxă. Ana de România, din respect pentru familia în care a intrat, deși catolică, a ales să odihnească în pământul României ortodoxe”, a explicat pentru EVZ academicianul Răzvan Theodorescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un sacificiu făcut din dragoste

Papa Pius al XII-lea nu a dat o dispensă pentru căsătoria Principesei Ana de Bourbon-Parma cu Regele Mihai. Cei doi s-au căsătorit în exil, în iunie 1948, la Atena. Fiind de religie catolică, Principesa Ana avea nevoie de o dispensă papală pentru a se căsători cu regele României, care era creștinortodox. Dispensa era considerată normală, dar ar fi trebuit ca soțul non-romano- catolic să îngăduie ca eventualii copii rezultați din căsătorie să fie botezați și crescuți în religia romanocatolică. Deşi se afla în exil, Regele Mihai a refuzat să facă o astfel de promisiune din moment ce ar fi violat statutul constituțional al monarhiei românești.

Programul zilei

În Sala Tronului, de la ora 10.30, va avea loc un scurt serviciu religios, iar la 10.55 sicriul cu corpul neînsuflețit al Reginei Ana va fi așezat pe un catafalc în Piața Palatului Regal. La ora 11.00, va avea loc o altă ceremonie religioasă, accesul publicului în Piața Palatului fiind liber. La ora 11.30, cortegiul funerar va pleca spre Curtea de Argeș. Televiziunea Română va transmite în direct ceremonia din Sala Tronului, de la ora 10.00. Au fost impuse şi restricţii de circulaţie în Capitală. De la ora 08.00 şi până la ora 14.00 circulaţia va fi oprită pe Calea Victoriei, între Piaţa Victoriei şi Str. Ion Câmpineanu, dar şi pe alte străzi din zonă, în funcţie de număFOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU rul participanţilor la funeralii.