”Regina Serelor”, judecată pentru fraude cu fonduri europene

”Regina Serelor”, judecată pentru fraude cu fonduri europene

Supranumită regina serelor, Maria Schutz a fost trimisă în judecată într-un nou dosar. Femeia de afaceri din Dolj este acuzată că, împreună cu alte trei persoane, a obţinut bani europeni cu documente false.

Procurorii DNA susţin că firma Mariei Schutz a solicitat fonduri europene pentru o suprafaţă de teren pe care nu o avea de fapt în proprietate. Prejudiciul este de aproape 275.000 de euro. Între complici sunt şi doi angajaţi ai Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, un inspector şi un consilier superior. Maria Schutz a fost trimisă în judecată în 2007, într-un alt dosar, pentru înşelăciune. Este acuzată că nu şi-a respectat angajamentele la achiziţia Serelor din Codlea şi Oradea. Procurorii vorbeau atunci de un prejudiciu de 5 milioane de euro.

Acuzațiile procurorilor

Potrivit DNA, în cursul anului 2008, Maria Schütz l-a determinat, cu intenţie, pe Bădoi Ionică să semneze, în calitate de administrator al S.C. Izamar S.R.L., cererea de plată pe suprafaţă şi declaraţiile de suprafaţă aferente, pe care ulterior le-a înregistrat și depus la APIA – Centrul Judeţean Dolj, cunoscând că acestea nu reflectau realitatea. Concret, 2.000 ha din suprafaţa totală de 3.943,93 ha. înscrisă în cererea de plată nu se aflau în exploatarea S.C. Izamar S.R.L., nefiind deţinute cu titlu valabil de aceasta. În continuare, Schütz Maria a determinat-o pe fina sa, Bunciu Mihaela, inspector superior în cadrul APIA – Centrul Judeţean Dolj, să își îndeplinească în mod defectuos atribuţiile de serviciu, nerespectând în mod repetat prevederile înscrise în Manualul de instrucţiuni generale aferente Sistemului Integrat de Administrare și Control (IACS).

Ne puteți urmări și pe Google News

Date false

Întrucât existau diferențe între suprafeţele declarate de S.C. Izamar S.R.L şi suprafeţele determinate la plată, Bunciu Mihaela a modificat, în sistemul informatic, suprafeţele declarate de societate prin cererea de plată, diminuând unele parcele, astfel încât suprafaţa declarată să coincidă cu suprafaţa determinată şi, prin urmare să fie emisă o decizie fără sancţiuni. De menționat este faptul că, inculpata Bunciu Mihaela, a accesat aplicaţia electronică folosind parolele de autentificare ale unora dintre colegii săi. După ce s-a asigurat că sistemul informatic nu mai poate detecta erori sancţionabile, la data de 20.07.2008,  Bunciu Mihaela a listat formularul P1 – Raport de control administrativ, prin care se atesta că datele referitoare la dosarul fermierului S.C. Izamar S.R.L. nu prezintă erori în sistemul informatic Ulterior, dosarul a fost preluat de Cercel Dan Alexandru, desemnat cu efectuarea celui de-al doilea control administrativ, care a confirmat, acţiunile executate cu încălcarea reglementărilor legale de către inculpata Bunciu Mihaela, fără să fi verificat corespondenţa dintre valorile suprafeţelor menţionate ca declarate de fermier cu cele consemnate de acesta în declaraţia ataşată cererii de plată.

S-au ales cu sechestru Aceste acțiuni au avut ca rezultat obţinerea, pe nedrept,de către S.C. Izamar S.R.L. a unor fonduri europene în sumă de 919.473,61 lei (echivalentul a 274.953 euro), din care 655.377,82 lei (echivalentul a 195.980 euro) a reprezentat plată SAPS – FEGA, iar 264.095,79 lei (echivalentul a 78.973 euro) a reprezentat o plată FEADR. În cauză, s-a dispus indisponibilizarea, prin instituirea unui sechestru asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpaților. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Dolj, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.