Comisia de statut: Parlamentarii care angajează persoane cu care au lucrat în ultimii cinci ani NU sunt în CONFLICT de INTERESE

Comisia de statut: Parlamentarii care angajează persoane cu care au lucrat în ultimii cinci ani NU sunt în CONFLICT de INTERESE

Comisia comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului privind Statutul parlamentarilor a dat marţi aviz favorabil propunerii potrivit căreia nu constituie conflict de interese angajarea la biroul parlamentar a persoanelor cu care aleşii s-au aflat în raporturi de muncă în ultimii cinci ani.

Deputatul social-democrat Florin Iordache, membru al comisiei, a declarat pentru Agerpres că acest proiect a fost adoptat de Comisia pentru statut aşa cum a fost depus, fără amendamente.

Patru deputaţi au propus completarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, astfel încât "să nu constituie conflict de interese angajarea la biroul parlamentar a persoanelor cu care aleşii s-au aflat în raporturi de muncă în ultimii 5 ani".

Proiectul de lege iniţiat de deputaţii Marcel Ciolacu (PSD), Eugen Tomac (PMP), Constantin Avram (ALDE) şi Attila Korodi (UDMR) a fost înregistrat la Camera Deputaţilor pe 28 februarie şi are termen pentru depunerea de amendamente şi avize de la Consiliul Legislativ şi Guvern data de 6 martie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit proiectului, se propune introducerea la articolul 38 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, după alineatul 12, a unui nou alineat, cu următorul cuprins: "Prin derogare de la art. 301 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare, nu constituie conflict de interese angajarea la biroul parlamentar a persoanelor cu care senatorii sau deputaţii s-au aflat în raporturi de muncă în ultimii 5 ani".

În expunerea de motive se arată că propunerea legislativă a fost iniţiată "ţinând cont de semnalarea unor neclarităţi cu privire la posibilitatea interpretării reangajării personalului la cabinetele parlamentare ale deputaţilor, în sensul existenţei unui potenţial conflict de interese din perspectiva art. 301 Cod penal".

Potrivit unor surse parlamentare, acest proiect ar urma să intre la vot în plenul comun al Parlamentului de miercuri.