Regulile de verificare ITP a maşinii ar putea fi modificate. Vezi cum poţi trece inspecţia şi dacă ai defecţiuni

Regulile de verificare ITP a maşinii ar putea fi modificate. Vezi cum poţi trece inspecţia şi dacă ai defecţiuni

Noile prevederi, pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 81/2000 privind certificarea încadrării vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în normele tehnice privind siguranţa circulaţiei rutiere, protecţia mediului şi în categoria de folosinţă conform destinaţiei, prin Inspecţia Tehnică Periodică (ITP), sunt postate în dezbatere publică pe pagina de internet a Ministerului Transporturilor.

În cazul în care la verificarea ITP se constată doar deficienţe minore, se consideră că inspecţia a fost trecută, iar vehiculul nu mai este supus din nou inspecţiei. În cazul în care la inspecţia tehnică periodică se constată deficienţe majore, se consideră că inspecţia nu a fost trecută. Este necesară o nouă inspecţie a vehiculului în maximum 30 de zile de la inspecţia iniţială, se precizează în proiectul de lege.

În cazul în care la inspecţia tehnică periodică se constată deficienţe periculoase, se consideră că inspecţia nu a fost trecută. Este necesară o nouă inspecţie a vehiculului în maximum 30 de zile de la inspecţia iniţială.

Clasificarea deficienţelor, conform textului de lege:

Ne puteți urmări și pe Google News

deficienţe minore – deficienţele care nu au un efect semnificativ asupra siguranţei vehiculului sau impact asupra mediului, precum şi alte neconformităţi minore;

deficienţe majore – deficienţele susceptibile să compromită siguranţa vehiculului, să aibă impact asupra mediului sau să-i pună în pericol pe ceilalţi participanţi la trafic, precum şi alte neconformităţi mai importante;

deficienţe periculoase – deficienţele care constituie un risc direct şi imediat la adresa siguranţei rutiere sau care au impact asupra mediului.