Editura Evenimentul si Capital

Relaţia de peste 30 de ani şi corespondenţa secretă a Papei Ioan Paul al II-lea cu o femeie căsătorită

Papa Ioan Paul al II-lea şi filosoafa Anna-Teresa Tymieniecka
Autor: | | 6 Comentarii | 4009 Vizualizari

Sute de scrisori şi fotografii dezvăluie legătura apropiată, de peste trei decenii, a celui mai iubit Suveran pontif din toate timpurile, Papa Ioan Paul al II-lea, cu o femeie căsătorită, relevă BBC.

Corespondenţa regretatului Papă cu filosoafa americană de origine poloneză Anna-Teresa Tymieniecka a fost ţinută departe de ochii curioşilor, în arhivele Bibliotecii Naţionale a Poloniei. Nu există însă elemente care să sugereze că Suveranul Pontif, trecut la cele veşnice în 2005, şi-ar fi încălcat jurămintele de celibat şi castitate.

Prietenia celor doi a început în 1973 când doamna Tymieniecka l-a contactat pe viitorul papă, pe atunci cardinalul Karol Wojtyla, arhiepiscop de Cracovia, din dorinţa de a discuta despre o carte filosofică scrisă de acesta. Doamna avea 50 de ani, era stabilită în Statele Unite şi a decis brusc să meargă să discute personal cu înalta faţă bisericească lucrarea în cauză.

După întâlnirea faţă în faţă a urmat o îndelungată corespondenţă la început formală şi, ulterior, cu trecerea anilor, din ce în ce mai intimă. Legătura dintre ei a devenit şi mai strânsă odată cu decizia de a colabora la o versiune mai amplă a volumului The Acting Person. A urmat o serie de întâlniri, unele în prezenţa secretarului personal al cardinalului, altele fără niciun alt martor şi, mai ales, au corespondat enorm.

Prin 1974,  Karol Wojtyla, îi scria că recitise patru dintre scrisorile doamnei Tymienkiecka trimise de aceasta într-o singură lună pentru că “erau atât de profunde şi personale”.

Mai multe fotografii care nu au mai fost prezentate public niciodată până acum surprind un cardinal extrem de relaxat, care se plimbă şi schiază. Doamna Tymienkiecka îl acompaniază în multe din aceste ieşiri şi, mult mai târziu, îl vizitează la Vatican.

 “Iată una din marele figuri ale secolului XX, capul Bisericii Catolice, într-o relaţie intensă cu o femeie deosebit de atrăgătoare”, a comentat Eamon Duffy, profesor de Istorie a creştinismului de la Universitatea Cambridge.

Anna-Teresa Tymieniecka pe vremea în care l-a întâlnit pentru prima dată pe viitorul Papă

În 1976 când cardinalul Wojtyla a participat la o conferinţă catolică în Statele Unite, filosoafa l-a cazat la ea acasă în New England. Este posibil ca doamna să-şi fi dezvăluit sentimentele intense pentru că unele din răspunsurile viitorului papă trădează o persoană care se străduieşte să aşeze, în termeni creştini, profunda lor prietenie.

Într-o scrisoare din septembrie1976, Karol Wojtyla îi scrie celei pe care o consideră “un dar de la Dumnezeu”: “Draga mea Teresa, am primit toate cele trei scrisori ale tale. Îmi scrii că eşti distrusă şi nu sunt capabil să răspund la asemenea cuvinte”.

BBC a putut lectura doar scrisorile Papei, nu şi pe cele ale doamnei Tymieniecka, care a s-a stins în 2014. Sunt informaţii potrivit cărora copii ale respectivelor scrisori au fost vândute chiar de expeditoare Bibliotecii Naţionale a Poloniei, în 2008, dar reprezentanţii instituţiei nu au dorit să lămurească acest aspect.

Marsha Malinowski, comerciant de manuscrise rare şi totodată persoana care a negociat vânzarea acestor scrisori, este convinsă că doamna Tymienkiecka a fost îndrăgostită de cardinalul Wojtyla, cel puţin în prima etapă a relaţiei lor. “Şi cred că acest aspect se reflectă foarte clar în corespondenţă”, susţine Malinowski.

Scrisorile relevă şi faptul că viitorul papă i-a dat amicei din SUA unul din obiectele sale cele mai valoroase – un scapular (bucată de stofă purtată de unele ordine călugărești peste umăr, peste veșminte).  

Papa Ioan Paul al II-lea s-a stins în 2005, după ce s-a aflat în fruntea Bisericii Catolice aproape 27 de ani. În 2014 a fost canonizat.
Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate