Remanierea guvernului ucrainean nu este neapărat o veste bună

Remanierea guvernului ucrainean nu este neapărat o veste bună

Premierul ucrainean și-a anunțat demisia, urmând ca azi să o transmită oficial Parlamentului de la Kiev, deschizând calea spre formarea unui nou executiv, pentru a pune capăt crizei politice interne

Arseni Iațeniuk a declarat, duminică, că a luat această decizie și marți, 12 aprilie, va remite Parlamentului de la Kiev demisia sa. „Decizia mea se bazează pe mai multe motive - criza politică din cadrul guvernului a fost declanșată artificial, iar dorința de a schimba o persoană i-a orbit pe politicieni și a paralizat voința lor de a aduce schimbări reale în țară”, a explicat Iațeniuk.

Alegerile anticipate, de evitat

Cabinetul condus de prim-ministrul Iațeniuk a supraviețuit unei moțiuni de cenzură în luna februarie, dar două partide au părăsit coaliția guvernamentală, în semn de protest față de incapacitatea Parlamentului de a da jos de la putere premierul, care este acuzat de înrăutățirea situației economice și ritmul lent al reformelor. După această retragere, coaliția și-a pierdut majoritatea în Legislativ. Dacă parlamentarii nu reușesc să formeze o nouă coaliție și să se unească în jurul unui nou premier, atunci ar putea fi convocate alegeri anticipate, pe care preșdintele Petro Poroșenko încearcă să le evite de teama unei destabilizări a situației din țară.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Începând de azi consider că obiectivele mele merg mai departe decât ideea de a conduce guvernul”, a mărturisit Iațeniuk. El a explicat că se va concentra pe adoptarea unei legi electorale, pe reforma constituțională și judiciară și pe asigurarea „controlului coaliției asupra viitorului guvern”.

Fără susținere

Gestul lui Arseni Iațeniuk a fost unul surprinzător, având în vedere că era sprijinit până acum de aliații occidentali ai Ucrainei, inclusiv de SUA.

A venit la putere în 2014, pe un val de furie populară, care a culminat cu protestele de stradă și căderea lui Viktor Ianukovici.

Iațeniuk și Petro Poroșenko, actualul președinte, au fost timp de doi ani cele mai importante personaje ale vieții politice de la Kiev.

Doar că după o perioadă scurtă de conviețuire în pace, cei doi s-au întors unul împtriva celuilalt. Deși puterea ar trebui să fie echilibrat împărțită între premier și președinte, Vestul a fost până la urmă de partea lui Poroșenko și l-au împins, încet, încet, pe Iațeniuk spre demisie.

Nevoia de reforme urgente

În ultimele luni, cei doi lideri n-au reușit să cadă de acord asupra unor numiri în funcție și au amânat anchete de corupție a unor aliați ai lor, ceea ce a nemulțumit țările occidentale, care au amenințat că nu mai ajută financiar țara.

Iațeniuk a anunțat că-l susține pe Volodimir B. Groysman, președintele Parlamentului, membru al partidului lui Poroșenko, pentru funcția de premier.

Sprijinul pentru Iațeniuk s-a evaporat și din cauza a numeroase scandaluri și greșeli. Un aliat politic al său, de pildă, a fost forțat să demisioneze din Parlament, după ce s-a aflat că este anchetat pentru spălare de bani în Elveția.

Și Poroșenko, cu afaceri în domeniul ciocolatei și al confecțiilor, a cărui firmă offshore a fost menționată în documentele Panama Papers, a fost criticat pentru că a amestecat afacerile cu politica, o problemă veche în Ucraina.

Situație volatilă

Situația din Ucraina a devenit „extrem de volatilă” după demisia premierului Arseni Iațeniuk, a declarat, ieri, secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, care a lansat un apel pentru formarea rapidă a unui nou guvern la Kiev și pentru accelerarea reformelor, conform Reuters, citată de Agerpres. „Situația din Ucraina este acum extrem de volatilă. Este urgent ca ucrainenii să-și desemneze un nou guvern și chiar mai urgent să accelereze procesul de reforme’’, a spus Thorbjorn Jagland, aflat în vizită la Bruxelles. Reforma sistemului judiciar din Ucraina și finalizarea procesului de descentralizare au fost esențiale pentru recâștigarea încrederii publice, a adăugat oficialul Consiliului Europei.