Reprezentantul preşedintelui ucrainean în Crimeea și-a dat demisia

Reprezentantul preşedintelui ucrainean în Crimeea și-a dat demisia

Serghei Kuniţîn a anunţat aseară că-şi va prezenta demisia din cauza pasivității de care dau dovadă autorităţile de la Kiev cu privire la situaţia din Crimeea, potrivit agenţiei UNIAN.

"În fiecare zi, militarii noştri sunt înjosiţi, iar noi ne întrunim în nişte şedinţe. Îmi dau demisia din funcţia de reprezentant al preşedintelui ucrainean (în Crimeea - n.r.). Mi-e ruşine că sunt implicat în această situaţie", a precizat Kuniţîn, adăugând că Ucraina totuşi are posibilităţi pentru a reacţiona "într-un mod corespunzător".

Decizia lui Serghei Kuniţîn vine în contextul în care președintele interimar Olexander Turcinov a anunțat ieri că Ucraina își retrage toate trupele din Crimeea, după ce ieri dimineață trupele rusești au pus stăpânire pe ultima bază militară, cea de la Feodosia. Pe de altă parte, ministrul ucrainean de Externe a declarat ieri, după o întâlnire cu omologul său rus Serghei Lavrov, la Haga, că Moscova şi Kievul au convenit să evite escaladarea conflictului în Crimeea, estul şi sudul Ucrainei, potrivit agenţiei oficiale Ukrinform.

"Am convenit să evităm o nouă escaladare a conflictului în Crimeea, estul şi sudul Ucrainei, fapt ce ar fi putut duce la victime", a afirmat Deşciţa.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit ministrului ucrainean, Lavrov a dat asigurări că Rusia nu intenţionează să utilizeze forţe armate în regiunile din estul şi sudul Ucrainei. El a menţionat, de asemenea, că ambele părţi au fost de acord privind necesitatea de a organiza întâlniri bilaterale la nivelul ministerelor de Externe şi de Apărare, dacă situaţia se va agrava.

Deşciţa a subliniat că, în cursul întâlnirii sale cu Lavrov, el şi-a exprimat dezacordul în legătură cu decizia Rusiei de anexa Crimeea şi a declarat că Ucraina va trata această regiune ca fiind parte componentă a teritoriului său. CITIȚI ȘI:

  • Summitul G8 programat în Rusia a fost anulat şi va fi organizat la Bruxelles
  • Rubla a fost pusă oficial în circulaţie în Crimeea