Republica Moldova încotro? De ce a scăzut abrupt susținerea populației pentru integrarea în UE

Republica Moldova încotro? De ce a scăzut abrupt susținerea populației pentru integrarea în UE

Natalia Morari, jurnalistă din Republica Moldova, a făcut azi, la dezbaterea Eurosfat „Ce urmează după Parteneriatul Estic? Perspectivele extinderii UE în Est”, o radiografie dură a situației politice actuale din Moldova.

Ea a explicat că deși în 2009, 75% dintre moldoveni doreau aderarea la UE, după șase ani de guvernare a partidelor pro-europene, în care au fost investiți bani mulți și expertiză din UE pentru dezvoltare, susținerea populației pentru direcția Occidentală a scăzut dramatic. Doar 32% dintre cei intervievați au declarat, în 2015, că doresc integrarea țării lor în Uniunea Europeană, 50% ar prefera integrarea în Uniunea Vamală (alături de Rusia). 

Explicația, a explicat Morari, este  destul de simplă. La prima vedere este vorba despre presiunile externe venite din partea Rusiei, dependența energetică și economică față de Federația Rusă, faptul că Transnistria și Găgăzuia sunt, oricum, de la început, pro-rusești. Există însă și alte motive: faptul că în toți acești ani s-a mimat reforma structurală, iar instituțiile care ar fi trebuit să facă reforme anticorupție: Procuratura Generală, Consiliul pentru Integritate, Consiliul Anticorupție, Serviciile de securitate, ect, sunt controlate politic și în loc să combată corupția, o generează. 

Republica Moldova este un „stat capturat”, controlat de grupurile de interese, de „capitalismul oligarhic”, iar în acest context Federația Rusă nu are nevoie de tancurile rusești pentru a cuceri Moldova, ci o face calculat, prin partidele care nu aplică reformele necesare, cu adevărat. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Au existat două situații care au afectat foarte mult credibilitatea autorităților: scandalul miliardului „dispărut” din sistemul bancar, dar și concesionarea singurului aeroport internațional din Moldova, cel de la Chișinău, printr-o liictație dubioasă și netransparentă, unei firme rusești, un off-shore. 

Oamenii și-au pierdut încrederea în cei de la putere, care le spun că drumul spre UE este cel corect, dar acționează în contradicție cu acest deziderat.

La alegerile locale din 14 iunie, există riscul ca partidele pro-ruse să preia puterea la nivel local, în special asupra celor trei mari orașe din Moldova. La Chișinău, primarul Dorin Chirtoacă este „ultimul bastion” pro-occidental, iar la Bălți s-ar putea să câștige Renato Usatîi, un milionar controversat, care se spune că face jocurile Rusiei. 

Guvernarea coruptă a discreditat complet partidele pro-europene, iar acest lucru s-ar putea să aibă consecințe nefaste asupra Republicii Moldova, a încheiat jurnalista de la Chișinău.