Republica Moldova își caută premierul agreat de comuniști

Republica Moldova își caută premierul agreat de comuniști

Președintele Nicolae Timofti are, azi, consultări cu liderii partidelor parlamentare, pentru numirea unui premier, după ce PLDM și PDM au format o alianță, la două luni de la alegeri

PLDM şi PDM au semnat un acord pentru crearea unei coaliții parlamentare minoritare, excluzându-i pe liberali și cerând sprijinul comuniștilor și al socialiștilor pentru votarea preşedintelui Parlamentului şi învestirea Guvernului.

Acordul privind Alianța pentru o Moldovă Europeană prevede că funcția de primministru revine Partidului Liberal Democrat, Iurie Leancă fiind propunerea pentru această funcție. Vladimir Voronin, președintele PCRM (care are 21 de mandate), a declarat că nu acceptă candidatura acestuia, deși susține un guvern minoritar.

Împărțirea funcțiilor

Ne puteți urmări și pe Google News

Socialiștii au fost în audiență la președintele țării, săptămâna trecută, PSRM anunțând că nu va vota noul Guvern.

PLDM şi PD au împreună 42 de mandate din cele 101 ale Parlamentului. PLDMului îi vor reveni 10 ministere, iar PD-ului 8. Funcția de președinte al Parlamentului a revenit Partidului Democrat, postul fiind deja ocupat de Andrian Candu, ales vineri, cu votul a 59 dintre deputați.

Pe de altă parte, liderul liberal Mihai Ghimpu avertiza că partidul său nu va face coaliție cu PLDM și PD, decât dacă vor fi respectate anumite propuneri. „PL poate reveni la discuții doar în cazul în care aceste două partide renunță la acordul semnat între ei și acceptă continuarea discuțiilor între PLDM, PD și PL. Noi nu vom adera la o coaliție susținută tacit de PCRM”, a afirmat acesta.

Protocol de guvernare

Acordul Politic privind constituirea şi funcţionarea Alianței Politice pentru Moldova Europeană (APME) prevede principii de formare a alianţei, organizare, priorităţi pentru programul de guvernare, conducerea Parlamentului şi a Guvernului, garanţii în cadrul alianţei.

Pentru a nu exista blocaje la alegerea președintelui țării, cele două partide se angajează să constituie, în 30 de zile, o comisie de experţi. Din aceasta vor face parte și reprezentanți ai partenerilor europeni, care să elaboreze recomandări și soluții pentru alegerea noului șef de stat, la expirarea mandatului actualului preşedinte.