Republica Moldova, doi ani de la semnarea acordului pentru aderarea la UE

Republica Moldova, doi ani de la semnarea acordului pentru aderarea la UE Sursa foto: presedinte.md

S-au împlinit doi ani de când Republica Moldova a plecat pe drumul european, din ziua în care președintele Maia Sandu a semnat acordul de aderare la UE.

Republica Moldova aniversează, azi, 3 martie, doi ani de când a pornit pe drumul european. În 2022, la această dată, Maia Sandu președintele țării, a semnat cererea de aderare a țării vecine la Uniunea Europeană.

Cu această ocazie, liderul de la Chișinău a transmis cu un mesaj în care afirmă că, în acești doi ani, Moldova a făcut mulți pași hotărâți pe calea europeană. De asemenea, se mai menționează că aceste eforturi au fost răsplătite cu decizia pozitivă de inițiere a negocierilor de aderare, venită din partea statelor membre UE.

Aniversare în Republica Moldova

„Aderarea la UE înseamnă condiții mai bune în școli și grădinițe, drumuri modernizate, poduri noi, spitale dotate cu echipamente moderne și, cel mai important, înseamnă pace și securitate. Avem mult de lucru, dar împreună putem realiza toate obiectivele propuse. Împreună, avem puterea de a depăși orice obstacol și de a construi un viitor mai bun pentru Republica Moldova în marea familie europeană”, a precizat Maia Sandu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Direcția în care merge Basarabia stă Rusiei ca un os în gât. Ministrul Afacerilor Externe de la Chișinău, Mihai Popșoi, i-a răspuns omologului său rus, Serghei Lavrov, care a afirmat că autoritățile din Moldova anulează „tot ce este rusesc”.

Replica ministrului de Externe de la Chișinău

Republica Moldova a fost acuzată de Seghe Lavrov, la Forumului Diplomației din Antalya, că autoritățile de la Chișinău discriminează limba rusă și că au blocat economic regiunea transnistreană.

„Regimul care s-a instalat la Chișinău și care merge pe urmele regimului de la Kiev, anulând tot ce înseamnă rusesc, discriminând limba rusă în toate sferele de acțiune și împreună cu ucrainenii, a impus blocada economică a regiunii transnistrene. Am cerut regimului de la Chișinău, condus de cetățeni români care nu fac un secret din faptul că vor să anexeze Republica Moldova la România, ca acest regim să nu mai blocheze procesul de negocieri.

În replică, ministrul de Externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi, care participă și el la Forumul Diplomației din Antalya,a declarat că Serghei Lavrov și autoritățile de la Kremlin nu au „dreptul moral de a ține lecții despre democrație și libertate”.