REPUBLICA PENALILOR. Cum a câștigat Borcea milioane de euro pe mâna lui Mazăre

REPUBLICA PENALILOR. Cum a câștigat Borcea milioane de euro pe mâna lui Mazăre

Dinamoviștii Cristian Borcea și Dragoș Săvulescu au obținut, potrivit DNA, terenuri de valori uriașe din retrocedările ilegale făcute în Portul Tomis, prin dispoziția primarului de Constanța.

„Evenimentul Zilei” a prezentat în premieră, în ediția de vineri, documentul care probează că primarul Constanței, Radu Mazăre, a retrocedat ilegal terenuri în Portul turistic Tomis lui Cristian Borcea și Dragoș Săvulescu, foști acționari ai clubului „Dinamo”, dar și altor mandatari ai unei moștenitoare a boierului Jules Movilă. Potrivit Monitorului Oficial 260 din 1948, terenul de 98,6 hectare, deținut în cartierul Anadalchioi de boierul Movilă, fusese donat de acesta Academiei Române.

Dispoziții ilegale

Fără să țină cont de Monitorul Oficial, Radu Mazăre a dat trei dispoziții prin care a reconstituit dreptul de proprietate al mandatarilor lui Buzescu-Movilă Ivonne Aline, dar nu în cartierul Anadalchioi, care era ocupat de locuințe, ci într-o zonă cu mult mai selectă - Portul turistic Tomis din Constanța, dar și în alte locuri. Acesta a fost împărțit de primar între Giurgiucanu Georgică (22,05% din suprafață), Măriuță Maria, bunica lui Dragoș Săvulescu (14,70 %), Borcea Cristian (12,25%), SC Habitat și Ambient SA, societate unde acționar este un fost coleg de facultate al lui Radu Mazăre (50%) și Camboianu Mihai - cu 1 %. În total, cei cinci au primit 44 de loturi, din care mai mult de 6 hectare sunt suprafețe de faleză și zone adiacente, în Portul de agrement Tomis.

Ne puteți urmări și pe Google News

Combinații necurate

Modul în care cei doi dinamoviști au intrat în posesia unor terenuri de milioane de euro reprezintă un cazșcoală despre felul în care „sau căpătuit”, cu averi fabuloase, mulți dintre samsarii imobiliari.

Dragoș Săvulescu a intrat de timpuriu „în afacere”, semnând, împreună cu Georgică Giurgiucanu, un contract de mandat cu Ivonne Movilă, care-i împuternicea să ceară (ilegal, spun procurorii) drepturile tuturor urmașilor lui Movilă. Celălalt fost acționar la Dinamo, Cristi Borcea, a intrat mai târziu în combinație, în calitate de cumpărător de drepturi succesorale.

Pe 14.01.2004, Borcea a semnat un contract de cesiune de drepturi succesorale litigioase prin care a primit, „pentru 100 de milioane de lei vechi (2.422 de euro), o cotă indiviză de 2,45% de la învinuitul Giurgiucanu Georgică, iar de la învinuitul Săvulescu Emil Dragoș, pentru 300 de milioane de lei vechi (7.266 de euro), o cotă indiviză de 9,8%, aceste cote raportându-se la totalul drepturilor succesorale”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Aceasta înseamnă că Borcea a cumpărat, cu mai puțin de 9.700 de euro, 12,25% din totalul suprafeței solicitate în numele lui Ivonne Movilă. La puțin timp după cesiuni, tot în 2004, primarul Radu Mazăre a emis dispozițiile prin care i-a pus pe mandatari în posesie pe mai multe terenuri de lux, între care acelea din Portul Tomis.

Terenuri de șase zerouri

Câștigurile sunt de-a dreptul fabuloase. Potrivit procurorilor, Cristian Borcea și Daniel Săvulescu s-au îmbogățit cu terenuri de milioane de euro, pentru care nu au cheltuit mai nimic. „Rezultă că (...) Borcea Cristian, pentru 124 euro (la care se adaugă cei 9.688 menționați mai sus) a fost împroprietărit cu 19.669,05 mp, terenuri ale căror valori, chiar subevaluate de Primăria Constanța, însumează 1.067.604 euro (...) Săvulescu Emil Dragoș, pentru zero bani, a intrat în posesia a 2,12 hectare terenuri, ale căror valori, subevaluate, însumează 1,2 milioane de euro.

Terenurile obținute de Borcea, Săvulescu și ceilalți au fost evaluate pentru sume de-a dreptul ridicole, între 20 și 140 de euro/mp. „Evaluatorul a aplicat corecții negative fără nicio justificare, atribuind unor terenuri plane cu suprafețe mari, utilitatea de scuar urban, deși în realitate acestea sunt terenuri construibile”, scriu experții DNA. Ei spun că terenurile din Portul Tomis și din fața plajei Modern, evaluate la 5,3 milioane de euro de către expertul Primăriei Constanța, valorează, în realitate, 18,3 milioane de euro, de 3,4 ori mai mult. Aplicând acest coeficient rezultă că și câștigurile lui Borcea și Săvulescu ar fi depășit 3 milioane de euro de căciulă.