Republicanii iau la țintă raportul privind închisorile CIA

Republicanii iau la țintă raportul privind închisorile CIA

Înalții oficiali din fosta administrație Bush contestă acuratețea documentului care a aruncat America într-un scandal mondial de proporții.

Republicanii s-au repliat și au lansat o contraofensivă după publicarea raportului privind tehnicile de interogare folosite de CIA în perioada 2002-2007, când la Casa Albă era George W. Bush. Schimbul de replici dintre democrați și republicani, care pun la îndoială credibilitatea documentului, creează însă și mai multă confuzie în rândul publicului american.

Astfel, raportul redactat de comisia pentru servicii secrete din Senatul american, dominată de democrați, a concluzionat că Bush nu a știut până în 2006 de metodele de tortură aplicate de agenții CIA suspecților de terorism.

Ieri însă, Dick Cheney, adjunctul republicanului Bush în cele două mandate prezidențiale (2001-2009), a spus răspicat că fostul președinte a știut tot timpul despre aceste metode. „Raportul este plin de prostii. Președintele Bush a știut tot ce trebuia să știe”, a declarat Cheney. El a subliniat, așa cum susține și CIA, că interogatoriile, așa dure cum au fost, au salvat în final vieți prin dejucarea unor atentate teoriste. „Ce ar fi trebuit să facem (cu Khaled Sheikh Mohammed, creierul atentatelor de la 11 septembrie 2001)? Să-l sărutăm pe obraji și să-i cerem: Vă rugăm, spuneți-ne tot ce știți?” a declarat Cheney.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cine, ce și când a știut

O serie de detalii extrase din raportul CIA fac puțină lumină în ceea ce privește împrejurările în care s-a derulat programul agenției americane de informații. Astfel, în septembrie 2011, imediat după atentatele de la New York, președintele Bush a autorizat capturarea, detenția și interogarea suspecților de terorism.

Șase luni mai târziu, fostul lider republican de la Casa Albă a semnat un ordin prin care decreta că prevederile Convenției de la Geneva, care interzice tortura și relele tratamente aplicate deținuților, nu se aplică în cazul talibanilor și suspecților al-Qaida. După alte șapte luni, în august 2002, Departamentul Justiției a emis un memoriu prin care susține că anumite tehnici brutale de interogare, printre care simularea înecului, pot fi folosite în anumite împrejurări. Același memoriu a fost trimis CIA și în 2005.

183 de interogatorii, în care a fost aplicată tehnica simulării înecului, au fost organizate doar pentru Khaled Sheikh Mohammed