Restituirea timbrului de mediu rămâne în aer

Restituirea timbrului de mediu rămâne în aer

Legea eliminării celor 102 taxe a abrogat procedura administrativă de restituire a banilor daţi statului pentru înmatricularea autovehiculelor

O dată cu eliminarea timbrului de mediu, de la 1 februarie 2017, proprietarii de maşini care au achitat această taxă nu îşi mai pot primi banii înapoi. Legea 1 din 2017 pentru eliminarea a 102 taxe, printre care se numără şi timbrul de mediu, a abrogat OUG nr. 9/2013 modificată prin ordonanţa 40 din 2015, care, la articolul 12, prevedea: „Contribuabilii care au achitat taxă specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, potrivit reglementărilor legale în vigoare la momentul înmatriculării, pot solicita restituirea acesteia prin cerere adresată organului fiscal competent”. Taxa a purtat de-a lungul timpului diferite denumiri: taxa auto, taxă de poluare, taxă pe emisii poluante, taxă de timbru etc.

Rămâne doar calea instanţei

Restituirea se făcea pe parcursul a cinci ani calendaristici, prin plata în fiecare an a 20% din suma achitată. Până la o nouă legiferare, recuperarea banilor daţi pentru timbrul de mediu va fi posibilă doar în instanță. Înainte de adoptarea legii eliminării celor 102 taxe au existat două proceduri administrative. Prima era cea prevăzută de OUG 8/2014, prin care se instituia procedura de restituire dedicată celor care au obţinut hotărâri judecătoreşti prin care li s-a recunoscut dreptul la restituire a taxei speciale, taxei pe poluare şi taxei pe emisii poluante anterior datei de 31 decembrie 2015. A doua procedură administrativă era cea din OUG 40/2015 care prevedea restituire pentru cei care nu aveau o hotarâre judecătorească obţinută sau nu se încadrau în condiţiile impuse de OUG 8/2014.

Ne puteți urmări și pe Google News

O taxă discriminatorie

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis anul trecut că taxa este discriminatorie şi a obligat statul român să restituie banii astfel încasaţi, însă cei care-şi înmatriculau maşina au continuat să o plătească. Guvernul Cioloş a explicat că va căuta soluții pentru restituirea taxei către proprietarii de mașini, dar nu s-a luat nicio hotărâre. Tehnocraţii ar fi preferat ca timbrul de mediu să fie înlocuit cu o altă taxă.

Ce a fost timbrul de mediu

Timbrul de mediu reprezenta, conform OUG nr. 9/2013, o sumă datorată de proprietarii de autoturisme pentru emisiile provenite de la acestea. În principiu, taxa trebuia plătită o singură dată la prima înmatriculare a unui autovehicul în România sau la prima vânzare în țară către o altă persoană.

articol sustinut