Rețeaua firmelor ascunse „înfundă” clanul Mazăre

Rețeaua firmelor ascunse „înfundă” clanul Mazăre

Mita primită de primarul Constanței ar fi fost descoperită în contul unei fi rme off-shore din Israel. Intermediarul ar fi fost Elan Schwarzenberg. În ultimii ani, mituitorul a avut în România afaceri de jumătate de miliard de lei.

Radu Mazăre și Avraham Morgenstern sunt judecați de Înalta Curte deoarece în cauză este cercetat și un demnitar, senatorul Alexandru Mazăre, fratele excentricului primar de Constanța. Potrivit unor surse judiciare, și el ar fi primit 40.000 de euro într-un cont al unei societății off-shore pentru a susține firma israelianului să câștige licitația. Primarul Mazăre este acuzat de procurorii DNA că a luat mită 175.000 de euro de la Morgenstern, patronul firmei care a construit campusul de locuințe sociale „Henri Coandă”. Banii ar fi fost descoperiți în Israel. Prietenia dintre Mazăre și Morgenstein a fost „cimentată” de Elan Schwarzenberg, suspectul plecat din țară și cercetat în mai multe dosare penale. Potrivit unor surse judiciare, banii au fost trimiși printr-o firmă controlată de Elan Schwartzenberg. Într-o primă tranșă, el a furnizat 95.000 de euro într-un cont offshore al lui Radu Mazăre și 40.000 de euro în unul al lui Alexandru Mazăre. La un moment al anchetei, un judecător de la instanța supremă a respins cererea procurorilor de interceptare a fraților Mazăre. Instanța a rămas în pronunțare.

Mituitorul primarului a câștigat contracte cu statul de 500 milioane de lei

Potrivit portalului de licitații publice, începând cu 2009, firma Shapir Structures a câștigat mai multe contracte publice cu instituții din Constanța și a făcut lucrări în Teleorman și Sălaj. În ultimii patru ani, Primăria Constanța a plătit firmei lui Avraham Morgenstern 363 milioane de lei fără TVA, pentru trei contracte publice. În același interval, Compania Națională de Autostrăzi a achitat aceleași firme 192 milioane de lei fără TVA pentru lucrări de asfaltare și reparații drumuri în Teleorman, județul lui Liviu Dragnea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform datelor de la Registrul Comerțului, societatea a fost constituită în anul 2000, acționar 100% fiind o altă firmă de tip off-shore, Larton Consultants Limited înregistrată în Nicosia, Cipru. Primarul Radu Mazăre l-a prezentat pe Avraham Morgenstern drept reprezentantul israelian al societății.

Pe 10 decembrie 2008, Shapir Structures 1991 LTD din Israel, firma ”mamă”, obținea un prim contract public în valoarea de 162.045.968 de lei fără TVA de la Primăria Constanța. Obiectul acestuia era „dezafectare linie dublă tramvai și transformarea acesteia în carosabil auto”. Deși valoarea contractului era imensă, un singur ofertant s-a prezentat la la licitație și a și câștigat-o.

Pe 15 decembrie 2010, societatea Shapir Structures SRL câștiga licitația organizată de Consiliul Județean Sălaj pentru „reabilitarea drumului judetean DJ 108 A DN 1 f Românași - Creaca Jibou - Benesat”. Valoarea lucrărilor a fost de 52.940.684 de lei fără TVA.

Pe 31 ianuarie 2011, Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNADNR) oferea un contract de 140.651.991 de lei fără TVA, societății „mamă” Shapir Structures 1991 LTD din Israel. Banii erau pentru „reabilitare DN 6, Alexandria – Craiova, LOT 1: km 90+190–km 132+435”, județul Teleorman. ● Pe 25 februarie 2011, Shapir Structures LTD câștiga un alt contract în valoare de 52. 838.552 de lei cu CNADNR pentru ”constructia variantei de ocolire a Municipiului Alexandria”, județul Teleorman. Deși au fost depuse 13 oferte, firma israeliană a fost declarată câștigătoare.

Pe 22 decembrie 2011, Regia Autonomă pentru Exploatarea Domeniului Public şi Privat (RAEDPP) atribuia SC Shapir Structures SRL contractul „Lucrări de construcţii montaj inclusiv serviciul de proiectare aferente obiectivului - Campus social Henri Coandă - Zona I“ în valoarea de 40.964.030 de lei fără TVA.

Pe 23 februarie 2012, Confort Urban SRL, firmă aparținând Primăriei Constanța, anunța atribuirea unui contract de 160.770.347 de lei pentru ”întreținere, reparare și modernizare a tramei stradale a municipiului Constanța pentru anii 2012, 2013, 2014”. Firma lui Avraham Morgenstern s-a calificat și a câștigat licitația pentru întreținerea șoselelor principale din muncipiu pentru următorii trei ani.

Interesele lui Mazăre și Nicușor în Cipru

Procurorii DNA arată că mita a fost trimisă prin intermediul unor firme off-shore: „Banii, primiți în mai multe tranșe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi aparținând unor societăți off-shore, conturi deschise la bănci din străinătate”.

„Evenimentul zilei” a arătat, în urmă cu doi ani, că Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF) s-a autosesizat în urma unei anchete jurnalistice privind modernizarea unui hotel cu fonduri europene. Cotidianul nostru a arătat că firma Xenoti SRL, deţinută oficial de Mazăre şi Nicuşor Constantinescu, a demarat, în 2010, un proiect de 16,99 milioane lei, din care 6,3 milioane lei finanţare europeană pentru modernizarea hotelului Flora din staţiunea Mamaia.

Proiectul avea ca termen de finalizare data de 10.05.2012. Câştigătorul licitaţiei pentru modernizarea hotelului era Mobitom SA, firma în spatele căreia se află interesele celor doi oficiali locali. Firma fanion a asocierii câștigătoare este Five Holding SA care are sediul de mai bine de zece ani în Constanța, pe strada Ion Roată și este controlată oficial de off-shore-ul cipriot Ditline Limited Ltd. Contactați la data respectivă de reporterul nostru, atât Mazăre cât şi Constantinescu au declarat pentru EVZ că nu au nicio legătură cu off-shore-ul cipriot care se află în spatele celor două firme abonate la contracte cu bani publici.