REŢEAUA JUDECĂTORILOR PENAL. Mircea Moldovan a cerut angajarea nepoatei sale pentru a băga „Carrefour” în insolvenţă, în mod ilegal! „Facem fifty-fifty”

REŢEAUA JUDECĂTORILOR PENAL. Mircea Moldovan a cerut angajarea nepoatei sale pentru a  băga „Carrefour” în insolvenţă, în mod ilegal! „Facem fifty-fifty”

Detalii inedite din referatul DNA de arestare preventivă a celor patru judecători de la Tribunalul Bucureşti, acuzaţi de fapte de corupţie în dosare de insolvenţă a unor companii. CAB a admis ieri seară propunerea de arestare preventivă formulată de DNA pentru Ion Stanciu, Mircea Moldovan, Elena Rovenţa şi Ciprian Sorin Viziru, judecători la Tribunalul Bucureşti - Secţia VII civilă, însă decizia nu este definitivă, iar cei patru judecători au făcut contestaţie.

 Astfel,  în cazul inculpatului Moldovan Mircea,  în unele cazuri când a contactat pe cei interesaţi le-a  precizat  că „îi va da un dosar de ziua lui”, cei doi stabilind o întâlnire „pentru a sărbători”; că sunt fruntaşi practicienii în insolvenţă care primeau dosare bune. În alte cazuri oferta s-a materializat prin  prezentarea importanței dosarelor pe care le-a avut sau le are repartizate spre judecată, subliniind că va avea și altele, așa cum s-a întâmplat  cu   denunțătoarea  Candea Cristina Elena,  căreia i-a precizat că ”va fi bine” dacă o va angaja pe nepoata sa, deoarece o va numi în cauzele ”bune” cu care va fi învestit.

  • De asemenea, probatoriul administrat în cauză a relevat în cazul judecătorului sindic Moldovan Mircea că, pretinderea s-a manifestat prin solicitarea adresată denunțătoarei Candea Cristina Elena de angajare a  nepoatei la societatea de insolvență, prin deschiderea procedurii insolvenței în cazul Carrefour România SA în mod nejustificat ori prin oferirea de consultanță unor practicieni în insolvență protejați, de la care a primit mita, constând atât în bani, cât și în produse alimentare sau de uz domestic.
  • În data de 23.12.2013, Monica-Angela Borza i-a transmis numitului lui GE,  reprezentant al societăţii de insolvenţă Expert Inslvenţa SPRL, că va interveni pe lângă un magistrat de la Tribunalul Bucureşti pentru a-l numi într-un dosar de insolvenţă, aspect ce rezultă din conţinutul convorbirilor telefonice purtate între cei 2, în ziua de 23.12.2013, orele 08:59:40 şi 09:01:23. Astfel, Monica-Angela Borza i-a spus lui GE că beneficiile rezultate în urma numirii ca lichidator judiciar vor fi împărţite „fifty-fifty”.
  • În aceiaşi zi şi ca dovadă a realizării intervenţiei lichidatorului Monica-Angela Borza,  judecătorul Mircea Moldovan i-a comunicat acesteia numirea Expert Inslvenţa SPRL ca lichidator, judecătorul afirmând în cadrul discuţiei telefonice „No, vezi că vine şi numirea, notificarea”.
  • Imediat, la ora 09:58:37, Monica-Angela Borza i-a comunicat telefonic lichidatorului  GE că numirea a fost făcută, susţinând că „se face şi numirea acum, că e…urgenţă”. Din cercetările şi verificările efectuate a rezultat că numirea lui GE a avut loc în dosarul în care a fost cerută insolvenţa SC Carrefour România SA, respectiv în dosarul nr. 21687/3/2013.
  • Ulterior, la data de 31.12.2013 din discuţia telefonică purtată la ora 15:51:49, de Monica-Angela Borza cu GE rezultă, fără dubiu, că judecătorul Mircea Moldovan  a procedat la respectiva numire, în baza înţelegerii avute cu lichidatorul Monica-Angela Borza, scopul urmărit de aceştia fiind obţinerea unor foloase patrimoniale. Aceasta, în condiţiile în care aceştia sunt conştienţi de faptul că, în situaţia în care S.C. Carrefour România S.A. a făcut cerere de suspendare a procedurii insolvenţei şi se va dispune admiterea acesteia, posibilităţile de a obţine anumite foloase se diminuează.

"Carrefour România deşi oficial nu avea vreun rol în această procedură, s-a manifestat, prin conduita sa, ca un lichidator în exerciţiul atribuţiilor conferite de procedura insolvenţei, susţinând că deja a luat legătura cu BRD-ul. Un aspect relevant cu privire la legalitatea deschiderii procedurii de insolvenţă a S.C. Carrefour România S.A. de către judecătorul Mircea Moldovan rezultă tot din conţinutul convorbirilor telefonice purtate între Monica-Angela Borza, exprimându-şi surprinderea şi temerea în ceea ce priveşte deschiderea procedurii insolvenţei acestei societăţi," arată procurorii DNA.

Totodată, rezultă interesul material manifestat de Monica-Angela Borza, prin numirea preferenţială a unei firme de pază, dar şi responsabilitatea pe care trebuie să şi-o asume pentru a îndrepta greşeala judecătorului Mircea Moldovan.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dosarul "Carrefour"

Carrefour a ieşit din insolvenţă pe 24 aprilie 2014 prin decizia definitivă a Curţii de Apel București. ”Admite apelul. Schimbă în tot sentinţa apelată în sensul că: Respinge ca neîntemeiată cererea de deschidere a procedurii insolvenţei. Respinge ca rămasă fără obiect cererea de suspendare a executării sentinţei apelate. Respinge ca neîntemeiată intervenţia în interesul intimatei. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică azi 24.04.2014”, se arată în soluţia pe scurt redactată de instanţă.

Procedura de insolvenţă a fost cerută de compania GSL Logistic, un distribuitor de scutece şi accesorii pentru copii si adulţi din Bucureşti, care, potrivit unor surse, avea de încasat de la Carrefour România datorii în valoare de circa 800.000 de lei.

La cererea avocaţilor, Carrefour a achitat datoria şi a cerut suspendarea hotărârii de intrare în insolvenţă. Cu toate acestea, deşi a achitat datoria, Carrefour nu recunoaşte debitul.

Vânzările grupului francez Carrefour în România, unde deţine o reţea de 165 de hipermarketuri, supermarketuri şi magazine de proximitate, au revenit anul trecut la nivelul din 2008, de 1 miliard de euro, înregistrând o creştere cu 2% faţă de 2012.