REVOLTA HALATELOR ALBE, SFIDATĂ CU NESIMȚIRE. Manageri din ministere cu salarii de 17.000 de lei!

REVOLTA HALATELOR ALBE, SFIDATĂ CU NESIMȚIRE. Manageri din ministere cu salarii de 17.000 de lei!

În timp ce medicii, profesorii, polițiștii și militarii cer salarii măcar cât cel mediu pe economie, Ministerul Sănătății și cel al Muncii și Protecției Sociale pregătesc o ordonanță de Guvern prin care un manager de proiect cu finanțare de la UE sau Banca Mondială ar putea primi lunar mii de euro, bani dați indirect de la buget

România este codașă la absorbția de fonduri europene, iar în curând va pierde miliarde de euro pentru că nu a reușit să absoarbă banii alocați pentru perioada 2007 -2013. Asta nu înseamnă că responsabilii de administrarea finanțărilor statului nu trebuie plătiți regește.

Un proiect cu dedicație

Un proiect de ordonanță de Guvern, prezentat pe site-ul Ministerului Sănătății, la capitolul transparență decizională, pregătește salarii astromonice pentru cei care administrează fonduri externe contractate sau garantate de stat, precum cele de la UE și Banca Mondială.

Ne puteți urmări și pe Google News

Este vorba de proiectul de ordonanță care completează Legea cadru 284/2010, privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice. În primul paragraf scrie că personalul va avea „o majorare de până la 25 de clase de salarizare suplimentare, aplicată la salariul brut existent la data intrării în vigoare a prezentei legi”.

Cea mai mare remunerație, care ar reveni managerilor de proiecte și adjuncților lor de la Unitățile de Management de Proiect (UMP), ar fi echivalentul a 7 salarii medii pe economie, respectiv 16.100 de lei brut lunar - în jur de 2.500 de euro net! (facsimil).

Secretarele, 1.000 de euro

Nivelul este aproape de remunerația unui înalt demnitar, care câștigă între 19.000 și 21.000 de lei.

Același proiect propune acordarea a 6,5 salarii medii pe economie, adică 14.950 lei brut, pentru șefii implicați în gestionarea acestor fonduri: „coordonator sau manager componență, coordonator sau manager financiar, coordonator sau manager tehnic, coordonator granturi, coordonator monitorizare, coordonator sau manager IT”.

De asemenea, consilierii, experții, economiștii, arhitecții, inginerii, specialiștii mediu - ar primi lunar echivalentul a 6 salarii medii, respectiv 13.800 lei brut, iar secretarele și șoferii - doar 4.600 de lei brut. Adică 1.000 de euro!

Cine a făcut ordonanța?

Chestionați de EVZ privind oportunitatea acestei ordonanțe, reprezentanții Ministerului Fondurilor Europene ne-au răspuns că instituția lor „nu este implicată în această modificare legislativă, neavând nici măcar calitatea de avizator al proiectului de act normativ”. Ne-au trimis la Ministerul Sănătății și la cel al Muncii și Protecției Sociale pentru amănunte. Ministerul Muncii n-a răspuns până la închiderea ediției, dar Ministerul Sănătății ne-a explicat.

„Sunt doar 13 oameni!”

„În unitatea de management din Ministerul Sănătății, care lucrează pe proiectul Băncii Mondiale, sunt vreo 13 oameni, nu 500, ca să aibă un impact. Este vorba doar de o reajustare a salariilor lor pe noi criterii. Noi avem de ani de zile un proiect cu Banca Mondială prin care am reabilitat maternități, UPU-urile tot din acești bani au fost reabilitate(...) acum se discută de unul nou de peste 40 de milioane de euro pentru centrele de radioterapie, proiecte foarte, foarte mari”, a explicat Oana Grigore, director al Direcției de presă din Ministerul Sănătății.

Tot ea ne-a spus că angajații UMP au birouri în clădirea instituției, dar că „ei nu au treabă cu funcționarul public, ei sunt plătiți la numărul de ore pe care le prestează în cadrul proiectului. (...) Salariul le vine din banii de la Bănca Mondială“. Dar banii de la Banca Mondială vor fi returnați de statul român, așa că tot din banul public sunt plătiți, dar indirect. Cât privește plata în funcție de orele prestate, nicăieri în ordonanță nu e prevăzut așa ceva. Se spune clar că atât e salariul, fără a face vorbire despre program!

Premierul dă replici virtuale Opoziției

În timp ce sindicatele dau în clocot, premierul Victor Ponta se războiește cu opozanții. „Nivelul la care au ajuns aberațiile „dreptei” este impresionant! Potrivit „profeților austerității” (Macovei-Băsescu-Predoiu-Boc și restul din PNL/PDL), atunci când crești salariile și scazi taxele ești «populist și iresponsabil ». Aceasta este ideologia dreptei din România, care vrea să ajungă din nou la putere - ca să facă ce știu ei mai bine și ce au mai făcut în trecut: să taie salariile și să crească taxele. De asemenea, este mult mai ușor și pentru doamna Alina Gorghiu să îmi ceară demisia, decât să recunoască faptul că putem avea o scădere a taxelor și o creștere a salariilor pentru că avem creștere economică, rezultată din decizii bune de guvernare!“, a scris Victor Ponta pe Facebook. Este o replică la comunicatul dat de Partidul Monicăi Macovei, M10, în care se preciza faptul că „ intenția primului ministru de a crește salariile personalului medical cu 25% reprezintă o nouă dovadă a demagogiei și a iresponsabilității lui Victor Ponta, care face promisiuni abracadabrante pe seama unui buget de stat“.

FOTO: Victor Ponta

Statul - pentru unii mumă, pentru alții ciumă

Discrepanțele salariale dintre bugetari sunt foarte mari. Procurorii și judecătorii au salarii de 3-10 ori mai mari decât cele ale funcționarilor publici, medicilor sau dascălilor. „62,5% din angajații din administrația publică locală au salariul minim pe economie, adică 1.050 de lei. Vrem să ne ridicăm și noi până la salariile celorlalți funcționari publici, să nu mai fie discrepanțe”, explică Sebastian Oprescu, liderul Sindicatului național al Funcționarilor Publici. Practic, statul se comportă ca în celebrul proverb românesc:„pentru uni-i mumă, pentru alții ciumă“, explică sindicalistul. „Nu e normal ca un medic rezident din anul 1 să fie plătit la fel ca femeia de serviciu. E vorba de responsabilitatea job-ului și de nivelul de studii”, spun medicii coalizați pe Facebook.

● Procurori și judecători 3.000 lei de Judecătorie fără defi nitivat (stagiari)

● Procurori și judecători 6.000 lei de Judecătorie cu vechime 3-5 ani

● Procurori și judecători 7.500 lei de Tribunal cu vechime și grad profesional

● Procurori și judecători 8.500 lei de Curte de Apel, cu grad profesional

● Procurori și judecători 11.000 lei de Parchet General și Curtea Supremă

● Ofi țeri SRI 4.000 de lei- 8.000 lei

● Premierul Victor Ponta 15.108 lei

● Președintele Klaus Iohannis 15.108 lei

● Miniștri, șefi Servicii Secrete 13.365 lei

● Medic rezident anul I 1.200 lei fără drept de parafă

● Medic specialist 1.600 lei care abia și-a luat defi nitivatul

● Medic primar specialist 2.800 lei cu vechime mare

● Secretar primărie rurală 1.700 lei cu studii superioare

● Inspector Protecția 1.300 lei Consumatorului cu studii superioare

● Funcționar Ministerul Culturii 1.230 lei cu studii superioare

● Funcționar AJOFM 1.300 - 2.200 lei cu studii superioare

Medicii, polițiștii, funcționarii și militarii anunță greve

Alianța Medicilor, compusă din cei peste 30.000 de oameni coalizați online, se pregătește de greva generală. Aceasta ar putea avea loc la 1 septembrie, deocamdată nu a fost stabilit locul, dar șiau anunțat participarea peste 1.000 de oameni. De luni până miercuri vor fi în grevă japoneză. De asemenea, au fost nevoiți să-și facă o nouă pagină oficială pe Facebook, după ce primul cont a fost suspendat temporar.

FOTO: Medicii ar putea ieși în stradă la 1 septembrie

„Se pare că acțiunile noastre îi incomodează pe unii care încearcă să ne reducă la tăcere. (...) Toate aceste atacuri ne-au motivat și mai mult să continuăm protestul“, scriu inițiatorii Alianței.

Proteste anunțate pentru luna viitoare

Iulian Surugiu, președintele Sindicatului Național al Agenților de Poliție, a spus că mai așteaptă o lună, așa cum a promis ministrul Gabriel Oprea, până când află dacă Ministerul de Finanțe și cel al Muncii acceptă sau nu propunerile de majorări salariale.

În luna septembrie, medicii, polițiștii și funcționarii publici ar putea organiza proteste în toată țara

„Îmi țin cuvântul dat, dar dacă de la 1 ianuarie, polițiștii nu vor avea o mărire de minimum 25%, noi toți vom ieși în stradă“, a anunțat Surugiu. Și funcționarii publici vor face greva.

„Dubla măsură în modul de abordare și recunoaștere a drepturilor salariale ale diferitelor categorii de bugetari ne obligă pe noi, funcționarii publici, să reacționăm întrun mod radical (...) În aceste condiții, ne-am retras de la orice simulacru de negociere pe legea salarizării, ocazie cu care am deblocat calendarul protestelor. La începutul lunii septembrie vom relua mitingurile, iar la sfârșitul lunii viitoare probabil că vom declanșa greva generală”, spune Sebastian Oprescu, liderul Sindicatului Național al Funcționarilor Publici (SNFP).

Încă o categorie de bugetari cere majorări

Liga Militarilor Profesioniști (LMP) se alăură celor care cer salarii mai mari. Reprezentanţii LMP au înaintat, săptămâna trecută, ministrului Apărării Naționale un set de propuneri în 16 puncte ale militarilor activi din categoria soldaţilor şi gradaţilor profesionişti. Prima cerință este majorarea salariului de încadrare cu 45%. „Așa cum știți, numărul mare de demisii din rândul militarilor profesioniști este explicabil și prin salariul mic”, arată un comunicat al LMP.