Revolta moților din Apuseni împotriva hoților de lemne. Șefii Direcției Silvice Cluj cer posturi permanente de JANDARMI pentru instaurarea legii

Revolta moților din Apuseni împotriva hoților de lemne. Șefii Direcției Silvice Cluj cer posturi permanente de JANDARMI pentru instaurarea legii

Aproximativ 100 de persoane (foto) din comuna Măguri Răcătău, județul Cluj, s-au răsculat împotriva hoților de lemne care devastează pădurile din zonă. Doar intervenția polițiștilor de la DIAS și a jandarmilor au calmat spiritele.

În ultimele cinci zile, din pădurea Composesoratului Măguri a fost furată o cantitate de lemn impresionantă. Oamenii se plâng de faptul că ei nu sunt lăsați de autorități să ia din pădure lemnul care le este necesar pentru încălzire, în schimb furturile masive continuă zi și noapte.

”S-au găsit în pădure aproximativ 100 de metri cubi de lemn. Așa să vă imaginați că 100 de metri cubi înseamnă cinci camioane pline cu lemn. Au venit hoții, le-au tăiat și până să se organizeze ca să transporte lemnul am intervenit noi și au abandonat tot ce au tăiat în pădure. Apoi au venit cei de la Poliție și au confiscat lemnul și au dispus transportarea acestuia la un ocol silvic unde va fi vândut la licitație. Noi vrem să știm cum a fost posibil să fie acte pe un sfert din cantitatea confiscată și restul să fie tăiat la negru”, a declarat un sătean care a participat la protest.

La fața locului, pentru aplanarea conflictului au fost trimiși mai mulți jandarmi.

Ne puteți urmări și pe Google News

”La Măguri este o situație cu totul specială”

Directorul Direcției SIlvice Cluj, inginerul silvic Dorel Oros spune că moții trebuie să înțeleagă că nu mai pot continua cu vechile practici. ”Noi am transportat lemnul la un depozit autorizat. În aceasta afacere am fost doar intermediari, am luat lemnul abandonat și confiscat și l-am dus la Ocolul Silvic Someșul Rece, unde va fi vândut la licitație”, spune Dorel Oros.

Dacă în Munții Apuseni, după introducerea sistemului ”radarul pădurilor”, furtul de lemne s-a diminuat semnificativ, nu la fel se poate spune că se întâmplă în zona comunei Măguri Răcătău. ”Acolo, la Măguri, trebuie, obligatoriu, înființat un post permanent de jandarmi. Este obligatoriu asta dacă vrem să instaurăm domnia legii. Oamenii de acolo au un composesorat de 2.000 de hectare de pădure care de mai bine de un an nu mai este păzit de nimeni. Nu mai au contract cu Direcția Silvică Cluj pentru pază și atunci fiecare merge în pădure și fură lemne. De fapt se fură unii pe alții”, spune Dorel Oros.