Revoltător! 4.600 de rezerviști sunt neplătiți de patru luni

Revoltător! 4.600 de rezerviști sunt neplătiți de patru luni

Indecizia Guvernului lasă mii de oameni fără pensii. Pentru că nu se știe ce act normativ se aplică la pensionarea militarilor, dar și din spirit de economie, oamenii sunt lăsați fără bani de câteva luni

Circa 4.600 de militari, care s-au retras din activitate la 1 ianuarie 2016, aşteaptă şi acum să-şi primească pensiile. Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD) declară că tergiversarea este cauzată de faptul că nu este clar ce act normativ trebuie aplicat pentru calcularea pensiilor acestor oameni: Legea 223/2015 sau OUG 57/2012. În aceeași situație se află și polițiștii și funcționarii publici cu statut special.

Având în vedere faptul că, potrivit noilor reglementări, militarii se pensionează la 50 de ani, cu 25 de ani vechime, ei cer ca toate contribuţiile la sistemul public de pensii, după data trecerii în rezervă, să fie incluse în baza de calcul a pensiei. În acest sens, a fost depusă o propunere legislativă la Senat, iniţiată de un grup de şase parlamentari PSD, PNL şi minorităţi. Conform iniţiativei, „militarii, poliţiştii, funcţionarii publici cu statut special, care au contribuit la sistemul public de pensii după data trecerii în rezervă, şi ale căror stagii de cotizare pentru această perioadă au fost valorificate la casele de pensii sectoriale, pot opta, la cerere, pentru această perioadă, pentru transferul punctajului mediu anual și a vechimii acumulate până la 31 decembrie 2015, în sistemul public la casele de pensii teritoriale”, se arată în expunerea de motive.

„Este un act de înaltă trădare”

Ne puteți urmări și pe Google News

Mircea Dogaru, preşedinte al SCMD, cere Parlamentului să revizuiască reperele care au fost scoase din baza de calcul a pensiilor militare. „Sub pretextul că pensiile ar fi fost foarte mari prin recalculare prin includerea diurnelor de deplasare, a banilor pentru echipamente, chirii și norme de hrană, membrii Guvernului s-au speriat și le-au exclus din baza de calcul. Oamenii primesc pensii pe salariul minim pe economie, iar dacă militarul primeşte un glonţ în cap, soţia primeşte un ajutor numai şase luni, iar moştenitorii, până la terminarea studiilor. Este un act de înaltă trădare generată de prostie. După ce militarii profesionişti sunt angajaţi pe salariul minim pe economie, la calculul viitoarei pensii le sunt excluse prin OUG 57/2015 veniturile/ salariile (impozitate) obţinute ca militari ai NATO în teatrele de operaţii şi în misiuni de pregătire în armatele şi structurile specializate ale NATO, care sunt de maximum şase luni. Trebuie știut că un militar nu poate sta mai mult de două stagii în teatrul de operații”, a declarat, pentru EVZ, Mircea Dogaru, preşedintele SCMD.

Până la închiderea ediţiei, MApN nu a răspuns solicitării de a lămuri situaţia celor 4.600 de militari ieșiți la pensie de la 1 ianurie 2016.