Revolută în Justiție. Protestele au cuprins peste 90 de instanţe şi parchete

Revolută în Justiție. Protestele au cuprins peste 90 de instanţe şi parchete

Şaizeci şi şase de instanţe şi 25 de parchete din întreaga şară au semnat, până ieri, „Memorandumul privind justiţia” şi cer reformarea sistemului judiciar

Memorandumul privind justiţia“, în care se expun problemele din sistemul judiciar şi se solicită implementarea unui set de măsuri care să conducă la o „justiţie eficientă, modernă şi de calitate”, continuă să fie adoptat de tot mai multe instanţe şi parchete, potrivit unui comunicat al Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR).

Pâna ieri, 5 curţi de apel, 17 tribunale şi 44 de judecătorii au adoptat Memorandumul.

În cazul parchetelor, 3 parchete de pe lângă curţi de apel, 8 parchete de pe lângaă tribunale şi 14 parchete de pe lângă judecătorii au adoptat documentul.

Ne puteți urmări și pe Google News

În număr mult mai mare

„Numărul real de instanţe şi parchete care au adoptat Memorandumul este mai mare, însă nu au finalizat încă procesele verbale. Multe alte instanţe şi parchete au convocat adunarea generală pentru perioada urmatoare”, se arată în comunicatul UNJR. Este şi cazul instanţelor bucureştene, care încă nu au decis dacă se raliază celor din teritoriu.

Adunarea generală la Curtea de Apel Bucureşti a fost convocată astăzi, a declarat, pentru EVZ, oficialul instanţei, judecător Roxana Ileana Tirică.

Judecătoarea Laura Andrei, preşedintele Tribunalului Bucureşti, a declarat că adunarea generală la instanţa pe care o conduce a fost convocată pentru data de 23 septembrie. Tot ea a precizat că cele 6 judecătorii de sector din Capitală au adoptat „Memorandumul”, însă nu au recurs la alte modalităţi de protest. La Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu s-a luat încă nicio decizie cu privire la protestele din sistemul judiciar.

Forme de protest

La unele instanţe din ţară, judecătorii intră în sălile de judecată purtând banderole albe la robe, în semn de protest faţă de problemele din sistem, unele nerezolvate de nicio legislatură. La altele, magistraţii amână cauzele, în afară de cele urgente, cu arestaţi sau cu minori. În multe situaţii, magistraţii au cerut în mod expres demisia ministrului Justiţiei Raluca Prună.

Ce scrie în „Memorandum”

Magistraţii solicită în document, printre altele:

● Înlăturarea imediată a discriminărilor în materie salarială între judecători şi procurori.

● Preluarea efectivă a atribuțiilor referitoare la gestionarea bugetelor instanțelor de către Instanţa supremă.

● Crearea prin lege a unei autorități civile de interceptare.

● Revizuirea competențelor Inspecției Judiciare.

● CSAT să facă publică procedura prin care i-a căutat pe ofiţerii „acoperiţi” din justiţie.

● Proceduri de revocare pentru membrii CSM.