Revoluţia anticomunistă ungară din 1956, comemorată la Sfântu Gheorghe

Revoluţia anticomunistă ungară din 1956, comemorată la Sfântu Gheorghe

Revoluţia anticomunistă din octombrie 1956 din Ungaria, care a avut reverberaţii în ţara noastră, va fi comemorată săptămâna aceasta la Sfântu Gheorghe printr-o suită de manifestări organizate de Asociaţia foştilor deţinuţi politici din judeţul Covasna.

Manifestările au început luni cu proiecţii de filme şi vor continua zilele următoare cu spectacole de muzică dedicate memoriei victimelor dictaturii comuniste. Festivitatea centrală va avea loc joi, în Parcul memorial '56 din Sfântu Gheorghe şi va fi urmată de un marş cu făclii în Parcul Elisabeta, unde se află un monument funerar dedicat martirilor regimului comunist.

În perioada 20-24 octombrie va fi deschisă publicului Casa memorială a victimelor dictaturii comuniste din România, inaugurată în primăvara acestui an. Muzeul, amenajat în subsolul casei Beor, o clădire monument istoric aflată în vecinătatea Liceului de Arte din Sfântu Gheorghe, reuneşte documente, fotografii şi diverse obiecte ce au aparţinut unor localnici condamnaţi la închisoare, la muncă silnică ori la moarte pentru că s-au opus regimului comunist. În subsolul muzeului au fost reconstituite o 'cameră neagră' de aproximativ un metru lungime şi jumătate de metru lăţime unde erau izolaţi deţinuţii, o celulă cu două paturi de fier suprapuse şi o cameră de interogatoriu. De asemenea, au fost expuse câteva uniforme ale foştilor deţinuţi de la Închisoarea Jilava. Printre documentele expuse pot fi văzute mandate de arestare sau 'deţinere', dosare, note informative ale colaboratorilor Securităţii, rapoarte de filaj, procese verbale ale interogatoriilor, acte de trimitere în judecată, cereri de graţiere, acte de executare a sentinţei, inclusiv de condamnare de moarte, dar şi cărţi poştale trimise de cei deportaţi.

Manifestările comemorative sunt organizate cu sprijinul Centrului cultural al Ungariei şi Primăriei Sfântu Gheorghe.

Ne puteți urmări și pe Google News

Revoluţia din 1956 împotriva Partidului Comunist aflat la putere la acea vreme este considerată unul dintre cele mai importante momente din istoria Ungariei. Revoluţia a început la Budapesta printr-un protest studenţesc paşnic, iar apoi s-a transformat într-o amplă revoltă populară. Demonstraţiile au fost reprimate violent şi s-au încheiat la jumătatea lunii noiembrie. Potrivit estimărilor, în timpul revoltelor au murit circa 2.500 de oameni, iar ulterior aproape 200.000 de maghiari au părăsit Ungaria de teama represaliilor, refugiindu-se în Occident. Revoluţia a avut ecouri şi în România, unde au existat manifestări de simpatie şi solidaritate.