Revoluție în domeniul plăților! Cumperi un Logan vechi doar dacă ai cont în bancă

Revoluție în domeniul plăților! Cumperi un Logan vechi doar dacă ai cont în bancă

O lege ce urmeză să fie aprobată în curând, și care a primit girul Guvernului, va limita tranzacțiile cu „banul jos” la suma de 10.000 de lei pe zi. Noua legislație va rotunji profiturile băncilor, dar românii riscă să se acomodeze greu și să fie pasibili de amenzi.

După Bulgaria, România este țara din Europa în care tranzacțiile prin bancă sau pe internet au avut cea mai slabă evoluție. Românii învățați să meargă cu banii în plic la piața second-hand, pentru a își lua o mașină, au primit o lovitură dură din partea guvernanților. Plățile cash făcute între o persoană fizică și o firmă sau între persoane fizice nu vor putea depăși, în decursul unei zile, suma de 10.000 de lei, deci 2.230 de euro. Mai mult, Executivul s-a gândit și la cei care doreau să fenteze legea și să fragmenteze plățile pentru aceeași tranzacție, în mai multe zile, așa încât să poată achita mai mult de 10.000 de lei, cu banul jos.

Așa că a introdus o prevedere în lege care interzice acest lucru. Pentru agricultori, dar și pentru târgurile second-hand, unde românii obișnuiau să cumpere cu cash bunuri de valoare mai mică, noile prevederi ridică o serie de probleme.

Probleme la agricultori

Ne puteți urmări și pe Google News

Noua prevedere le va da în mod sigur bătăi de cap agricultorilor, dar și românilor cu venituri mici.

De exemplu, în târgurile de mașini second-hand, prețurile de achiziție au scăzut mult în ultimul timp, iar 2.500 de euro a devenit o sumă medie plătită de cei care vor să cumpere un Logan vechi de câțiva ani sau o mașină străină cu o vechime mai mare. Majoritatea cumpărătorilor plătesc cash.

În mediul rural problemele sunt și mai mari. Agricultorii au un cont bancar, în care își primesc subvențiile, dar foarte puțini știu să facă plăți prin bancă. Majoritatea retrag sumele și plătesc cash animalele sau furajele cumpărate. În plus, mulți merg duminica în târguri, unde nu există POS-uri. „Pentru firmele din agricultură nu va fi o problemă, dar pentru țăranul simplu va fi o corvoadă, pentru că omul e obișnuit cu banul în mână. Mulți au fost și păcăliți de firme cărora le-au vândut vaci, porci sau cereale. Au luat marfa și au dispărut, promițând că plătesc prin bancă”, spune Culiță Tărâță, fondatorul grupului TCE 3 Brazi din Neamț.

Mai mult, se ridică problema de unde își va putea recupera vânzătorul banii, ținând cont că nu peste tot în mediul rural există bancomate sau sedii bancare. Dorința de transparentizare a tranzacțiilor, venită din partea autorităților, se lovește astfel de faptul că penetrarea serviciilor bancare nu este la noi așa de avansată ca în alte state pe care poate că le-a luat Guvernul drept model.

Cei care nu vor respecta noile reguli sunt pasibili de o amendă egală cu 25% din suma achitată.

1% din tranzacție, comision bancar

Băncile câștigă însă prin noua prevedere sume extrem de importante. De exemplu, pentru a face o tranzacție de 10.000 de lei atât cumpărătorul, cât și vânzătorul, vor trebui să își deschidă câte un cont bancar, plătind astfel comision de deschidere cont și de administrare. Fiecare va achita astfel câte 4-5 lei. În plus, atunci când cumpărătorul va depune banii în cont va achita un nou comision pe care unele bănci l-au fixat la 0,5% din sumă, deci alți 50 de lei.

În fine, când va dori să își retragă banii primiți în cont, va plăti un comision de casierie tot de 0,5%, în medie, deci alți 50 de lei. Câștigul unei bănci pentru o singură tranzacție de 10.000 de lei va fi de aproape 110 lei, dar sumele variază de la bancă la bancă. Circa 1% din toate tranzacțiile de peste 10.000 de lei care se vor face de acum încolo între firme sau persoane fizice va rămâne băncilor.