Revoluţie în restaurantele de la Moscova. Ce trebuie să facă BUCĂTARII RUŞI

Revoluţie în restaurantele de la Moscova. Ce trebuie să facă BUCĂTARII RUŞI

A venit timpul ca restaurantele rusești "să își spună propria poveste', după ce au experimentat bucătăriile italiană, franceză și japoneză sau au făcut o pasiune pentru felurile dietetice...

Aceasta este părerea Elenei Cekalova, ziaristă și cronicară culinară devenită patroana restaurantului 'Poehali' din Moscova. 

Meniul acestui restaurant din centrul Moscovei, ' deschis în luna octombrie a anului trecut, pune în valoare ingrediente tipice ale bucătăriei ruse, în încercarea de a reveni la gastronomia locală, potrivit presei ruse.  

Tendința provine din nevoia de supraviețuire a restaurantelor, sever afectate de embargoul alimentar, după cum notează şi AFP. Apărută acum câțiva ani, 'noua bucătărie rusă' readuce în atenție o gastronomie considerată adesea nu prea nobilă și nici prea fină, care folosește din plin cartofi, varză, carne tocată, sos și salate cu maioneză. Ea a fost recunoscută în prestigiosul clasamentul 50 Best, unde locul al 23-lea este ocupat de 'White Rabbit' al chefului Vladimir Mukin, reprezentant, potrivit juriului, al unui 'nou val de bucătari ruși'. În afară de vederea superbă asupra Moscovei — cu Ministerul Afacerilor externe în prim-plan—, restaurantul se remarcă și prin borșul său de sfeclă cu crap sau cașa cu inimi de rață.

Ne puteți urmări și pe Google News

Importate masiv din Occident

Această tendință, într-un context de patriotism exacerbat și de acces restrâns la produse din import, pare mai binevenită ca oricând. Rusia a oprit vara trecută majoritatea produselor alimentare din țările occidentale, ca răspuns la sancțiunile care îi fuseseră impuse din cauza crizei ucrainene. Restaurantele nu au mai avut brânzeturi și mezeluri din Franța și Italia și nici fructe, legume, carne și pește, importante masiv din Occident.

'Am suferit mai puțin decât alții fiindcă lucrăm în proporție de 90% cu produse rusești', spune Cekalova. 'Dar suntem și noi afectați...Când există mai puține produse pe piață, ele sunt mai scumpe', adaugă ea. Ca urmare, a fost nevoită să crească prețurile cu circa 10% și a renunțat la unul dintre cele mai populare feluri din meniu, risotto Saint-Jacques, ajuns prea scump, în favoarea orzului cu melci.

Pe de altă parte, analiştii occidentali de profil vorbesc despre „foame şi durere la capitolul culinar în Rusia”, aceasta deoarece la ruşi sectorul alimentației publice se confruntă în același timp cu criza economică ce reduce puterea de cumpărare și îi face pe clienți mai atenți la prețuri. Din cauza căderii rublei, vesela și frigiderele importate costă mai mult ca înainte, la fel ca unele chirii fixate în dolari. Federația lucrătorilor din restaurante și hoteluri apreciază că circa 1.000 de unități de alimentație publică s-au închis în ultimele luni la Moscova, gata să se redeschidă în forme mai adaptate contextului. Unele restaurante șic au reapărut sub alt nume, cu meniuri și decoruri mai simple, iar cele italiene s-au transformat în restaurante cu specific local. 'Vârful crizei a trecut. Rubla și-a mai revenit și multe restaurante și-au schimbat meniurile, au scăzut costurile, au redus personalul sau au adoptat proiecte care merg mai bine', este de părere Igor Bukarov, președintele Federației.

Heringi în haină de blană?

În prezent se deschid tot mai multe localuri care pun în valoare feluri de mâncare clasice în fosta U.R.S.S., de la Marea Baltică în Asia centrală. 'În pofida sau datorită crizei, oamenii abandonează în sfârșit conceptele sofisticate și vor noi forme de simplitate', scrie cheful moscovit Uilliam Lamberti pe site-ul publicației Time Out.

'Oamenii caută tot mai mult locuri simple, cu mâncăruri obișnuite, unde prețurile să nu fie prohibitive', afirmă și Spartak Bemov, director al noului restaurant 'Serioja', care mizează pe mâncăruri din epoca sovietică, având în meniu 'pui a la Kiev' sau 'heringi în haină de blană'.