Rezultate alegeri parlamentare 2016. PMP, vocea din Opoziție. ALDE, „balamaua” Puterii PSD

Rezultate alegeri parlamentare 2016. PMP, vocea din Opoziție. ALDE, „balamaua” Puterii PSD

Rezultate alegeri parlamentare 2016. PMP şi ALDE au reuşit, potrivit rezultatelor finale ale alegerilor de duminică, să-şi consolideze rolul de „partide-balama”, izbutind performanţa (nu fără multiple emoţii) de a depăşi pragul parlamentar de 5%

După un război la baionetă pentru fiecare vot în parte, atât Traian Băsescu cât şi Călin Popescu-Tăriceanu au intrat în Parlament, ambii avertizând că vor juca un rol politic fulminant, în viitorul apropiat.

Băsescu, „cea mai dură opoziţie la guvernarea PSD”

Astfel, încă de duminică seara (când exit-poll-urile nu-i certificau încă depăşirea pragului parlamentar), fostul preşedinte Traian Băsescu a avertizat PSD că se va erija în liderul opoziţiei, apreciind că vor urma vremuri grele pentru social- democraţii lui Liviu Dragnea, în pofida victoriei zdrobitoare înregistrate la urne. „Încep prin a mulţumi acelora care au avut curaj să voteze un partid nou. PMP participă pentru prima dată la alegeri legislative. Trebuie să vă spun că este pentru prima dată în viaţa mea când sunt de acord cu Antena 3, care dă scorul partidului ca fiind de 6 procente şi îmi pare rău că am pierdut ocazia să fiu prim-ministru datorită scorului PNL-ului. Dar pentru că PSD nu s-a hotărât încă poate caută şi ei cel mai bun prim-ministru. Ce pot să-i garantez PSD-ului este că va avea cea mai dură opoziţie la guvernare pe care a avut-o vreodată. Voi fi în opoziţie cu PSD-ul, probabil şi cu ALDE”, a anunţat Băsescu, care a fost ales senator de București.

Ne puteți urmări și pe Google News

Turcescu, la Cameră

De altfel, în spatele uşilor închise, Traian Băsescu şi liderii PMP consideră rezultatul un real succes, în condiţiile în care partidul este mic, a trecut prin numeroase vicisitudini, iar prevederile legislaţiei electorale favorizează partidele mari, PSD şi PNL. Şi Robert Turcescu a fost ales la Camera Deputaţilor, PMP beneficiind astfel de doi vectori parlamentari de imagine, care intenţionează să supravegheze constant toate acţiunile şi iniţiativele viitorului guvern.

Tăriceanu vrea ministere şi preşedinţia Senatului

De partea cealaltă a baricadei, intrarea ALDE în Parlament îi ridică mingea la fileu lui Călin Popescu- Tăriceanu, care are posibilitatea să „dreagă” deficitul de parlamentari al ALDE cu o serie de funcţii executive, în perspectiva viitoarei guvernări cu PSD şi UDMR. Potrivit surselor „Evenimentului zilei”, liderii de la vârful ALDE vor atât ministere, cât şi agenţii guvernamentale, iar Tăriceanu intenţionează să păstreze preşedinţia Senatului şi în viitoarea legislatură. Având în vedere scorul zdrobitor reuşit de PSD, Tăriceanu nu intenţionează să negocieze „la sânge” cu Dragnea, dar e convins că ALDE va beneficia, oricum, de o ofertă rezonabilă. De asemenea, după semnalul oficial dat de Dragnea duminică seară, chiar după aflarea exit-poll-urilor, şi Tăriceanu a susţinut, laolaltă cu Victor Ponta, că UDMR trebuie cooptată în viitoarea formulă guvernamentală.

Totodată, intrarea în Parlament şi angrenarea ALDE într-o viitoare guvernare (care va beneficia de o largă majoritate parlamentară) fortifică din plin poziţia lui Tăriceanu în frunte partidului, în condiţiile în care, recent, acesta a tot fost contestat de o serie de voci tinere.

Potrivit aceloraşi surse, în decursul nopţii de duminică, Tăriceanu şi-a felicitat toţi colaboratorii şi le-a transmis că „un partid mic creşte cel mai bine la guvernare”.