SOARTA Greciei se DECIDE astăzi. Milioane de greci sunt așteptați la REFERENDUM

SOARTA Greciei se DECIDE astăzi. Milioane de greci sunt așteptați la REFERENDUM

Astăzi are loc poate cel mai important eveniment din istoria Greciei moderne, locuitorii țării asupra căreia planează falimentul fiind chemați astăzi la urne pentru a decide dacă acceptă sau măsurile de austeritate propuse de creditorii ţării. Referendumul de astăzi a fost organizat de premierul Alexis Tsipras după ce guvernul pe care îl conduce nu a reușit să ajungă la un compromis cu membrii Eurogrupului și reprezentanții FMI, ai Comisiei Europene și cei ai Băncii Centrale Europene, la începutul acestei săptămâni.

Pentru referendumul de astăzi, au fost introduse zboruri suplimentare astfel încât grecii aflați în străinătate să se poată reîntoarce acasă pentru a-și exprima opțiunile. De asemenea, a fost anulată și taxa de autostradă. 

Ultimul sondaj de opinie, realizat vineri, arăta că 44% dintre cetăţeni sunt favorabili măsurilor de austeritate, iar 43% se declară împotrivă, restul fiind nehotărâţi.

Indiferent de rezultatul referendumului de astăzi, premierul elen Alexis Tsipras a promis vineri seară poporului grec că va ajunge la un acord cu instituţiile financiare internaţionale în cel mult 48 de ore.

Ne puteți urmări și pe Google News

Săptămâna aceasta, Grecia a fost scena mai multor mitinguri și proteste de amploare, ultimele având loc vineri, la Atena și Salonic, când aproximativ 40.000 de oameni au ieșit în stradă pentru a manifestat atât pentru, cât și împotriva măsurilor de austeritate. 

GRECIA: Scenariile post-referendum

 

Tehnic, Grecia este în incapacitate de plați de la 1 iulie

Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional au anunțat săptămâna aceasta că vor lua o decizie cu privire la Grecia abia după referendumul de astăzi. Programul de asistenţă financiară în valoare de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro, s-a încheiat pe 30 iunie, zi în care statul elen trebuia să facă plata către FMI.

Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE).

Începând de la 1 iulie Grecia este, tehnic, în incapacitate de plăţi, nefiind însă o premieră pentru statul elen, însă această situație ar putea fi cea mai gravă din istoria ţării. În 2012, economia Greciei a fost în incapacitate de plăţi tehnică, restructurând o datorie suverană de 124 de miliarde de euro. La acea vreme, Grecia a fost salvată de creditorii europeni. Acum, Grecia riscă să nu poată plăti deloc datoria de 323 de miliarde de euro, iar şansele unei intervenţii europene sunt minime.