Elevii ROMÂNI iau cu asalt cel mai mare TÂRG EDUCAȚIONAL din Europa de Est

Elevii ROMÂNI iau cu asalt cel mai mare TÂRG EDUCAȚIONAL din Europa de Est

Romanian International University Fair (RIUF) a adunat peste 100 de universităţi şi instituţii de învăţământ din 15 ţări la cel mai mare târg educaţional din Europa de Est, unde toţi cei interesaţi pot afla informaţii despre cele peste 7.000 de programe de licenţă, master şi doctorat.

Cele mai renumite universităţi din Marea Britanie, Olanda, Franţa, Elveţia, Danemarca, Bulgaria, Austria, Belgia, Germania, Italia sau Statele Unite ale Amercii au venit în România, la târgul educațional RIUF, pentru a-şi prezenta oferta pentru viitorul an universitar. Sunt peste 7.000 de programe de licenţă, master şi doctorat în domenii precum business şi management, IT, computer science, arte şi design, drept, managament în industria hotelieră şi turism, matematică, fizică sau medicină, informează Mediafax.

„Aproape jumătate dintre universităţile de stat din Marea Britanie sunt aici pentru că studenţii români sunt printre cei mai buni. Avem şi primele şapte universităţi din Olanda prezente, multe pentru prima dată în România. Anual, peste 4.500 de elevi şi studenţi pleacă la studii în strănătate, un număr care este în creştere. Studenţii români preferă să plece pentru că vor o educaţie mai bună, vor să-şi lărgească orizonturile, să cunoască alte culturi. Pleacă în străinătate pentru că, în timpul studiilor, pot avea internship-uri în companii, tot ce învaţă este foarte aplicat şi au acces la profesionalişti”, a declarat Vladimir Deliu, organizator RIUF, informează Mediafax.

În ciuda Brexit-ului, Marea Britanie rămâne în topul preferinţelor elevilor şi studenţilor români, fie pentru universităţile de renume de acolo, fie pentru împrumul guvernamental pe care îl pot obţine de la statul britanic pentru acoperirea studiilor. Împrumut care trebuie returnat în momentul în care studentul intră pe piaţa muncii. În plus, cursurile sunt mai scurte, oferindu-le studenților posibilitatea să-și ia un job part-time.

Ne puteți urmări și pe Google News

A doua destinaţie preferată de elevii şi studenţii români este Olanda unde universităţile sunt renumite, la nivel mondial, pentru programele foarte bune de business, economie şi management.

„Cel mai important program al nostru este domeniul afacerilor internaţionale şi prin el le oferim studenţilor români cursuri şi experienţă internaţională. Studenţii noştri au şansa de a participa la internship-uri în străinătate şi de programe de schimb de experienţă pentru că noi colaborăm cu 150 de universităţi din toată lumea şi din cei patru ani de studii, un an şi jumătate îl pot face la una dintre aceste universităţi. Studenţii români sunt poligloţi şi atunci caută programele noastre în diferite limbi, fie engleză sau germană. Profesorii de la universitatea noastră sunt foarte încântaţi de studenţii români pentru că au o capacitate de învăţare foarte mare şi se fac remarcaţi imediat", a precizat Hyam Falconi, reprezentant Rotterdam Business School din Olanda.

În momentul de faţă sunt peste 36.000 de studenţi români la universităţile din toată lumea şi, anual, numărul lor creşte, fiind îndemnați chiar de părinți să studieze în străinătate.

„De anul trecut vânez universităţile străine pentru că vreau neapărat să studiez în Anglia, Olanda sau Danemarca. M-ar intersa un program de economie sau business pentru că îmi doresc, la un moment dat, să îmi deschid o afacere. Nu ştiu dacă voi reuşi în România, cu toate că mi-aş dori. La noi în ţară totul este mai difici”, a spus Andrada, o tânără de 18 ani.

„Nu sunt încă hotărât dacă să plec sau nu la vreo universitate de afară. Şi ale noastre sunt foarte bune, dar părinţii mei şi-ar dori să studiez IT sau computer science în Anglia. Diferenţa e că acolo aş avea mai multe şanse de angajare, la sfârşitul studiior”, a explicat Mihai, de 17 ani.

„Încă nu ştiu exact ce facultate vreau sa fac, dar sigur voi rămâne în ţară. Vreau mai întâi să scap de bacalaureat şi apoi, probabil, să mă îndrept spre limbi străine sau comunicare. Nu cred că este nevoie să studiezi în afară pentru a deveni un profesionist pe domeniul tău. Trebuie să îţi dai foarte mult interesul”, a spus Bianca, o tânără de 18 ani.

Şi universităţile din România şi-au prezentat oferta educaţională la RIUF, îndemnându-i pe tineri să-şi continue studiile în ţară.

„Avem 21 de facultăţi cu peste 500 de specilizări şi un elev care doreşte să devină student al Universităţii Babeş-Bolyai poate opta pentru cursuri în limba germană, maghiară, franceză sau engleză. Studenţii se pot înscrie la programul Erasmus. Avem parteneriate foarte bune cu universităţi nu doar din Europa, ci şi din Asia şi America. Parteneriatele funcţionează în ambele sensuri, adică, trimitem afară, foarte mulţi studenţi şi primim foarte mulţi studenţi străini”, a declarat Corina Rotar, reprezentant Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

Sâmbătă şi duminică RIUF s-a desfășurat în Capitală, pentru ca de marți  să fie în Cluj-Napoca, iar pe 23 martie, în Braşov.