Cum și-a cumpărat administrația Ciuhandu liniștea în afacerile cu clanurile de romi. Robu, victimă colaterală

Cum și-a cumpărat administrația Ciuhandu liniștea în afacerile cu clanurile de romi. Robu, victimă colaterală

Primarul Nicolae Robu a fost pus, vineri, sub acuzare de DNA pentru abuz în serviciu, în dosarul vânzării ilegale a aproape 1.000 de locuințe din Timișoara, alături de fostul edil Gheorghe Ciuhandu, viceprimarul Dan Diaconu (PNL), fostul viceprimar Traian Stoia (PSD), fostul secretar al Primăriei Timişoara, Ioan Cojocari, şi fostul şef al Direcţiei de Patrimoniu, Martin Staia.

Robu este un fel de victimă colaterală: în primul său mandat a vândut două locuințe. Cei menționați, arată procurorii DNA, au făcut afaceri cu locuințele naționalizate. Între 1996 și 2015, ar fi vândut 967 de imobile unor persoane care nu aveau statut de chiriaș când apăruse Legea 112, statut care condiționa posibilitatea și legalitatea vânzării.

Cei mai mulți cumpărători au fost romi, din diverse clanuri, precum Cârpaci sau Stancu, care așa au acaparat clădirile istorice din centrul Timișoarei, după cum EVZ a relatat în repetate rânduri.

Pentru ca afacerea să meargă strună, asigurând beneficii celor implicați, edilii și-au asigurat spatele oferind locuințe spațioase și în zone deosebite unor procurori cu funcții și comisari, adică exact celor care, la o adică, ar fi trebuit să-i ancheteze.

Ne puteți urmări și pe Google News

Locuință de 2.000 de euro pentru un prim-procuror

Doi foști șefi ai Poliției Timiș, Dorel Andraș și Săndel Palade, au cumpărat și ei locuințe în 1996, deși nu erau chiriași: unul o casă de 280 mp, altul un apartament în centrul orașului. Între timp, doi foști șefi ai DNA, Vasile Speriusi și Tamaș Schiffbeck (în continuare procuror în instituție), dar și șeful Parchetului Militar, Radu Ilina, sau fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș, Vasile Bâc, au putut să cumpere locuințe în baza Legii 112. Nu erau chiriași în 1996 și au plătit sume ridicole pentru a deveni proprietari. Bâc nu a cheltuit nici 2.000 de euro pe un apartament de 181 mp, iar Schiffbeck a achitat în rate, întinse pe 10 ani, o sumă similară, pentru un apartament cu trei camere. Apoi, procurorul DNA a investit într-un apartament în Viena.

Viceprimarul Stoia a chemat Corpul de control și a devenit suspect

Ancheta DNA a pornit în urma unui raport realizat de Corpul de control al primului-ministru Victor Ponta, în 2015. Controlul a avut loc, culmea, la solicitarea viceprimarului PSD Traian Stoia (2013 – 2016), devenit, vineri, oficial, suspect în dosar. În 2016, toate dosarele locuințelor vândute în baza Legii 112/1996 au fost ridicate de DNA și duse pentru cercetări, în urma umor percheziții care au durat 15 ore. Actualul premier Sorin Grindeanu a fost viceprimar în perioada menționată de DNA (2008 – 2012), acesta având însă în subordine direcțiile Edilitară, Fiscală și Economică, în timp ce, în mod excepțional, Patrimoniul se găsea în subordinea lui Robu (n.r. în timpul mandatelor lui Ciuhandu, Direcția de Patrimoniu ținea de vicele țărănist Adrian Orza).