România apare pe harta închisorilor secrete ale CIA. SENATUL AMERICAN a prezentat un RAPORT DEVASTATOR: s-a folosit TORTURĂ cruntă împotriva suspecţilor de TERORISM

Închisoarea secretă CIA din România
Autor: | | 53 Comentarii | 3435 Vizualizari

Potrivit Washington Post, din raportul Comitetului pentru Servicii de Informații al Senatului SUA, se pot decoda principalele locații ale așa numitelor "black-holes", locurile pe care CIA le folosea pentru interogarea suspecților de terorism. România apare pe această hartă, alături de Polonia și Lituania. Potrivit acestui raport, în cadrul programului secret al CIA 119 deţinuţi au fost capturaţi şi închişi în centre de detenţie secrete, în alte ţări care nu au fost identificate, dar care includ cel mai probabil pe lângă țările menționate și Thailanda și Afganistan.


Citeşte şi: Raport: CIA, practici de tortură "brutale" şi "ineficiente". Ce le făcea Agenţia deţinuţilor


Potrivit unei știri publicată de Mediafax în luna decembrie 2011, închisoarea CIA din România ar fi funcţionat în clădirea în care în prezent se află Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS), potrivit unei investigaţii realizate de agenţia americană Associated Press şi televiziunea germană ARD.

Asociated Press şi televiziunea germană ARD susţin că au localizat fosta închisoare CIA din România şi au aflat detalii despre aceasta.


Citeşte şi: CIA: Spionii americani răspund acuzaţiilor de tortură. Ei se apără pe un site de Internet

Raportul Senatului SUA, în varianta ORIGINALĂ şi răspunsul CIA


Închisoare ”la vedere” în România

Spre deosebire de centrele din Lituania şi Polonia, închisoarea CIA din România nu s-a aflat într-o zonă izolată, ci "la vedere", în apropierea unui bulevard mare, pe o stradă cu copaci şi case, susţinea Asocie. Clădirea este folosită în prezent de Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor secrete de Stat (ORNISS).

Foşti oficiali din cadrul serviciilor de informaţii americane au descris zona în care s-a aflat închisoare şi au identificat fotografiile clădirii, potrivit AP. 

Cea din România face parte din reţeaua supranumită "black sites" pe care CIA a înfiinţat-o şi a controlat-o în Thailanda, Lituania şi Polonia. Toate închisorile au fost închise în mai 2006, iar programul CIA de detenţie şi interogare s-a încheiat în 2009.

Senatul SUA a condamnat tortura

Cea mai mare parte a raportului elaborat de Comisia pentru Servicii Secrete a Senatului american și dat publicității ieri reprezintă o condamnare a tehnicilor — calificate de critici drept tortură — desfășurate de administrația George W. Bush în zilele care au urmat atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001. Aceste metode, potrivit raportului, erau "profund defectuoase'' și deseori ele au avut ca rezultat informații "inventate", potrivit Agerpres. 


Citeşte şi: ONU şi apărători ai drepturilor omului cer anchete judiciare în cazul practicilor CIA

Documentul reaprinde disputa partizană despre combaterea terorismului, care a dominat Washingtonul acum un deceniu. Democrații susțin că metodele respective sunt contrare valorilor americane, în timp ce membri ai administrației Bush jr. insistă că respectivele metode au fost esențiale pentru prevenirea unui alt atac terorist asupra SUA. 

Reacţia CIA

CIA a reacționat imediat la raportul Senatului, afirmând că programul său a fost ''eficient'' și a contribuit la înțelegerea operațiunilor tactice și a obiectivelor strategice ale rețelei teroriste Al-Qaida. 

Președintele Barack Obama a afirmat că raportul îi întărește opinia potrivit căreia ''aceste metode dure nu doar că s-au aflat în contradicție cu valorile noastre ca națiune, însă nici nu au servit eforturilor noastre de combatere a terorismului sau intereselor noastre de securitate națională'. 

O sinteză a raportului arată că, în comparație cu ce a recunoscut CIA inițial, condițiile deținuților în închisorile secrete au fost mult mai dure. Deținuții cei mai importanți au fost supuși unor metode precum simularea înecului sau privarea de somn ''într-o manieră aproape continuă timp de zile sau chiar săptămâni''.

''În multe cazuri, au fost folosite cele mai agresive tehnici imediat, în combinație și non-stop'', se arată în raport. "Privarea de somn a presupus stare de veghe de până la 180 de ore, de obicei în picioare sau în poziții dureroase, uneori având mâinile legate deasupra capului''.
Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
loading...