PUBLICAȚIILE NOASTRE:

Economie

Romatom: România are cel mai puţin ambiţios program nuclear din regiune

Autor: | | 3 Comentarii | 367 Vizualizari
Reactoare Cernavoda
România are, procentual, cel mai puţin ambiţios program nuclear din regiune, comparabil cu Polonia, care pleacă de la zero şi vrea să ajungă la 28% cotă de energie nucleară în total producţie. La regenerabile, este comparabilă cu Bulgaria, ambele ţări fiind în frunte la acest capitol în Europa Centrală şi de Est, a declarat, pentru EVZ, Teodor Chirica, reprezentant al Forumului Atomic Român (Romatom).

Datele sunt extrase dintr-un studiu publicat în acest an de Comisia Europeană. „Se remarcă poziţia reticentă a Grupului V4 în abordarea energiilor regenerabile, menţionând Cehia, Slovacia şi Ungaria, care mizează pe nuclear, ultima eliminând cărbunele din 2035, iar Polonia mergând pe un mix echilibrat, nuclear (28%), cărbune (26%), regenerabile (20%) şi hidrocarburi (17%) (până în 2050 - n.red.)”, arată Chirica.

În privinţa evoluţiei producţiei de energie nucleară şi a celei regenerabile la nivelul UE, reprezentantul Romatom arată, bazându-se pe estimările Comisiei Europene, că cele două surse care astăzi asigură circa 50% din energia electrică fără emisii de carbon vor avea în anul 2050 o contribuţie de circa 63% (Tabel 1), în contextul ţintei totale de 80-95% asumate pe ansamblul economiei europene.

Tabel 1. Contribuţia energiei nucleare şi a energiilor regenerabile la producţia de electricitate din UE 
    2015    2030    2050
Total    100%    100%    100%
Nuclear    27%    22%    18%
RES    23%    35%    45%
Nuclear + RES    50%    57%    63%

„În cazul statelor membre din Europa Centrală şi de Est (CEE), trendul este cam acelaşi, dar ponderea diferă, rolul energiei nucleare fiind mai evident în reducerea emisiilor de carbon, regiunea mizând pe o combinaţie inteligentă nuclear – regenerabile în atingerea ţintelor propuse de UE pentru anul 2050”, mai susţine Teodor Chirica.
În cazul României, este estimată dinamica prezentată în Tabelul 2.

Tabel 2. Contribuţia energiei nucleare şi a energiilor regenerabile la producţia de electricitate din România
    2015    2030    2050
Total    100%    100%    100%
Nuclear    18%    31%    27%
RES    36%    44%    44%
Nuclear + RES    54%    75%    71%

În cazul celorlalte state membre din CEE, cifrele la nivelul anului 2050 arată astfel: Bulgaria - 36% nuclear, 44% regenerabile, total 80%; Ungaria - 58% nuclear, 11% regenerabile, total 69%; Polonia - 28% nuclear, 20% regenerabile, total 48%; Cehia - 54% nuclear, 9% regenerabile, total 63%; Slovacia - 59% nuclear, 18% regenerabile, total 77% şi Slovenia -43% nuclear, 33% regenerabile, total 76%.

Pe de altă parte, există şi ţări, ca Belgia sau Germania, care au în plan să renunţe la energia nucleară până în 2030, potrivit datelor din studiul Comisiei Europene.

Opinii contradictorii privind reactoarele 3 şi 4

România deţine în prezent două reactoare nuclearelectrice la centrala de la Cernavodă, dar autorităţile au, de foarte mulţi ani, în plan să mai construiască alte două reactoare, cu finanţare de la chinezi. În proiectul Strategiei energetice 2016-2030, energia nucleară este descrisă ca o opțiune strategică pentru România. În document se arată atât avantajele, cât şi vulnerabilităţile acestui proiect.

Continuarea pe premium.evz.ro

Premium.evz.ro este platforma cu plată a site-ului „Evenimentul zilei”, cuprinzând o selecție exclusivă de materiale de presă de calitate.


Tag-uri: nuclear, chirica, romatom, cernavoda, chinezi, reactoare, regenerabile, nuclearelectrica, lulache, fondul proprietatea
În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Romatom: România are cel mai puţin ambiţios program nuclear din regiune.




SPUNE-TI PAREREAAcum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Cele mai distribuite articole similare

Libertatea

RTV

B1

Ziare.com

Unica

Capital

Fanatik

Alte articole EVZ pe aceeasi tema

spune-ti parerea Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>





Pentru a instaura un cadru civilizat de discuţii, de eliminare a "postacilor" de partid sau a celor plătiţi ca să blocheze un articol civilizat, am adoptat următoarele soluţii, în privinţa comentariilor:
  • 1) Moderarea comentariilor lăsate în formularul de la finalul articolelor o dată la o oră – în acest caz, comentariile nu vor apărea instant.
  • 2) Postarea instant a comentariilor lăsate prin intermediul contului de facebook – în acest caz comentariile vor fi postate imediat. Puteţi să vă faceţi cont de Facebook aici.
Orice critică este acceptată pe site-ul evz.ro, cu condiţia păstrării unui limbaj civilizat, toate aceste măsuri fiind şi în sprijinul celor interesaţi să-şi expună punctele de vedere fără a mai fi hărţuiţi.
Sperăm că veţi înţelege adevărata valoare a demersului evz.ro şi vă veţi asuma responsabilitatea alături de noi.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul EVZ.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

CITEŞTE Şi