România, fruntaşa Europei la sifilis

România, fruntaşa Europei la sifilis

Bolile cu transmitere sexuală cele mai frecvente la români sunt sifilisul şi gonoreea, în timp ce în ţări din vest ia avânt o boală ce dă infertilitate, chlamydia.

România este pe locul întâi în Europa la numărul infecţiilor de sifilis, pe locul doi la numărul cazurilor de gonoree şi codaşă la numărul de infecţii cu chlamydia, arată un raport publicat ieri de Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Transmisibile (ECDC) privind incidenţa bolilor cu transmitere sexuală (BTS). La o primă vedere, stăm bine la ultimul capitol, în condiţiile în care infecţiile cu chlamydia (boală transmisă de o bacterie, ce poate afecta ireversibil fertilitatea) conduc detaşat în topul bolilor cu transmitere sexuală pe întreg continentul european. Numărul cazurilor s-a dublat din anul 2000 (143 de cazuri la 100.000 de locuitori) până în 2009 (332 de cazuri la 100.000 de locuitori).

La capitolul sifilis, cifrele scad accelerat: din 2000 până în 2009 numărul cazurilor de gonoree şi sifilis a scăzut cu 8% în Europa, iar ţara noastră a raportat o scădere de 50% a numărului de cazuri de sifilis din 2006 până în 2009. Oficialii ECDC, dar şi medicii români îşi pun semne mari de întrebare cu privire la sistemul de raportare, dar şi la metodele de screening din ţările cu "penurie" de BTS şi susţin că cifrele sunt mult mai mari.

"Eu diagnostichez 24 de infecţii cu Chlamydia într-o lună, nu un an"

Ne puteți urmări și pe Google News

În anul 2009, în România s-au înregistrat oficial doar 24 de cazuri de infecţii cu chlamydia, dintr-un total de 344.000 de infecţii raportate oficial în Europa. La fel de "bine" stă şi Bulgaria, cu 11 cazuri în 2009. Majoritatea cazurilor (88%) sunt concentrate în Islanda (711 cazuri în anul 2009), în Danemarca (541), Norvegia (474) , Suedia (408) şi Marea Britanie (348). Medicii spun că numărul infecţiilor autohtone este infim, din cauza raportării clandestine. "Este bătaie de joc. Eu, dacă vreau, diagnostichez 24 de cazuri de infecţii cu chlamydia într-o lună, nu într-un an. Eu nu ştiu cum raportează ei, că pe mine nu mă întreabă nimeni câte cazuri am avut. În ţările nordice şi în general în ţările mai dezvoltate e o prudenţă mai mare, pentru că infecţia e factor de sterilitate. Oricum, spre deosebire de sifilis, analiza pentru chlamydia e destul de scumpă, iar simptomele nu sunt evidente", explică Oana Clătici, dermatolog la Spitalul Universitar din Bucureşti.

Boala afectează în special femeile (proporţia e de 60%-40%) şi tinerii, trei sferturi din bolnavi având între 15 şi 24 de ani.

Raportare mai riguroasă a sifilisului

România este cap de listă în Europa la sifilis. Din anul 1990 până în 2009 s-au înregistrat 142.000 de cazuri de sifilis, la o diferenţă mare de următoarea clasată, Germania (25.000 de cazuri).

"Sifilisul este boală cu declarare obligatorie. Bolnavii sunt luaţi în evidenţă, sunt trataţi gratuit. Prostituţia, promiscuitatea, lipsa de educaţie sunt principalele cauze. Mulţi bărbaţi nu ştiu că sifilisul se transmite şi prin sex oral. Întrebaţi dacă au întreţinut raporturi sexuale declară că nu. Dacă îi întrebi de sex oral, atunci spun că da".

În România s-a înregistrat însă cea mai mare scădere a cazurilor (30%) din Europa, în intervalul 2006-2009. "În ultimii ani a fost un oarecare libertinaj: nu s-au mai declarat atâţia bolnavi, nu s-au mai făcut atâtea anchete cum se făceau înainte. Se tratează mulţi în clinici private sau se tratează fără să ştie. De asemenea, consumul mare de antibiotice poate scădea concen traţia bacteriei. Acum şi analizele pentru angajare sau cele de dinainte de căsătorie sunt făcute să fie" , atrage atenţia dermatologul Oana Clătici.

Sifilisul afectează de trei ori mai mulţi bărbaţi decât femei, iar în Europa, jumătate din cazuri (51%) sunt întâlnite la bărbaţii care întreţin raporturi sexuale cu alţi bărbaţi.

IMPACT

Bărbaţii, mai afectaţi de gonoree decât femeile

  • Ţara noastră e pe locul secund în topul ţărilor cu cea mai mare prevalenţă a gonoreei (boală pe care o poate face orice persoană activă sexual).
  • În total, s-au înregistrat 77.000 de cazuri între 1990-2009, cifră depăşită doar de Marea Britanie (338.000 de cazuri).
  • Bărbaţii sunt de trei ori mai afectaţi decât femeile, iar un sfert (24%) din ei sunt homosexuali.
  • La femei simptomele sunt mai uşoare şi boala poate fi confundată cu o infecţie urinară. La bărbaţi, simptomele sunt mai severe: de la mâncărime şi dureri până la sângerări şi incontinenţă urinară. Fără tratament, poate duce la infertilitate.

77.000 de cazuri de gonoree au fost înregistrate în România între 1990 şi 2009, cifră depăşită doar de Marea Britanie, cu 338.000 de cazuri