România, INDEPENDENTĂ de RUSIA în cinci ani

România, INDEPENDENTĂ de RUSIA în cinci ani

România ar urma să realizeze independenţa energetică până la finalul deceniului, adică în aproximativ cinci ani, datorită gazului de şist şi surselor de energie alternative precum energia eoliană şi nucleară, potrivit unei analize publicate de „Voice of America” și preluată de Agerpres.

Potrivit analizei, România este a treia țară în Uniunea Europeană din punctul de vedere al independenţei energetice după Danemarca şi Estonia.

Vecină cu Ucraina, România a fost aproape de ultima criză energetică şi politică din Europa, care ameninţă să afecteze securitatea aprovizionării cu gaz şi să arunce UE în haos economic. 

Analiza menționează că, în ciuda dependenţei continentului de gazul natural şi de petrolul rus, România este singură ţară sud-est-europeană despre care se crede că se apropie de autosuficienţa energetică.

Ne puteți urmări și pe Google News

România deja îşi satisface 80% din aceste necesităţi din propriile surse energetice de petrol, gaze, cărbune, energie nucleară şi hidroenergie, în timp ce restul de 20% este importat din Rusia, spre deosebire de Ucraina şi Bulgaria, care depind aproape în întregime de importurile de gaze naturale ruseşti, scrie „Voice of America”.

Noi surse de energie

 

Până la finele anului 2019, România ar trebui să înceapă să extragă gaze naturale din largul Mării Negre. Aceste resurse şi gazul de şist vor ajuta România să-şi satisfacă nevoile energetice şi chiar să devină un exportator de gaze naturale.

Totodată, aAdministraţia SUA pentru informaţiile din domeniul energiei estimează că România are 1.400 de miliarde de metri cubi de gaz de şist, cea de a treia rezervă din Europa după Polonia şi Franţa.

O consecinţă a crizei din Peninsula Crimeea este construcţia unui sistem de interconectare între România şi Republica Moldova, o mică fostă republică sovietică din estul României care este 100% dependentă de importurile energetice ruse. România şi R. Moldova au puternice legături istorice şi culturale, mai scrie sursa citată.

De asemenea, România realizează un studiu de fezabilitate privind construirea unei conducte de interconectare care va permite ca gazul natural din Azerbaidjan să fie transportat prin Georgia în România şi apoi mai departe în Europa Centrală şi de Vest. Ministrul delegat pentru energie, Răzvan Nicolescu, că această conductă va ajuta regiunea să facă faţă oricărei probleme viitoare în alimentarea cu energie.