România intră în acrobaţia aviatică europeană pe la "vama" Deva

România intră în acrobaţia aviatică europeană pe la "vama" Deva

Sâmbătă s-a încheiat la Deva ce-a dea noua ediţie a Campionatului European de Acrobaţie Aeriană, prima întrecere de o asemenea anvergură găzduită de România. Organizatorii se declară mulţumiţi atât de rezultatele sportive cât şi de impresia creată în rândul celorlalte 11 echipe europene participante la întrecere.

"A fost primul campionat european de acrobaţie găzduit de România. Noi speram la locul III, dar ne-am depăşit obiectivul. La fel de important este faptul că, din partea oaspeţilor, am avut foarte multe aprecieri pozitive, motiv care ne dă speranţe să putem organiza chiar la anul încă o întrecere în colaborare cu federaţia europeană de profil. Străinii s-au declarat mulţumiţi de cazare, masă, condiţii de concurs şi aşa mai departe. De fapt, dorim să transformăm Deva într-un centru regional european al aviaţiei sportive. Aici s-a investit mult, ne ajută şi faptul că traficul aerian este redus", ne-a declarat preşedintele Aeroclobului României, George Rotaru.

Locul 2, la individual şi pe echipe

Din 22 iulie şi până pe 1 august, 48 de piloţi din 12 ţări europene s-au întrecut în mai multe probe desfăşurate pe aerodromul de la Săuleşti (la 4 kilometri de Deva). Toate evoluţiile au avut loc într-un "cub imaginar", marcat ca un pătrat la sol, cu latura de 1.000 de metri. Titlul de campion european i-a revenit francezului Jean Max Vautier, locul doi fiind ocupat de reprezentantul României, Laszlo Ferencz, iar pe trei s-a aflat tot un francez, Benoit Faict. În clasamentul pe echipe, Franţa a ocupat prima poziţie, România poziţia secundă, iar pe treapta a treia s-a aflat echipa Ucrainei. Pe 4, 5 şi şase au venit, în ordine, Rusia, Marea Britanie şi Polonia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Show aviatic spectaculos

Premierea de sâmbătă a fost precedată de un spectacol aeronautic fără precedent la Deva. Pe lângă evoluţiile spectaculoase şi lipsite de emoţiile şi limitările concursului ale câtorva dintre ploţii sportivi, miile de hunedoreni au avut parte de demonstraţii de paraşutism şi planorism, însă cele mai entuziasmante momente au fost oferite de demonstraţiile unei excadrile de elicoptere Puma – Socat şi ale unui "trio" de aparate MIG 21 Lancer ale Forţelor Aeriene Române. Demonstraţia "Iacărilor României" (tandem care foloseşte avioane YAK 52 TW) a făcut de asemenea deliciul publicului, atât prin evoluţia din aer cât şi prin "efectele speciale" create la sol: fum, explozii... adrenalină.