ROMÂNIA LUI CRISTOIU. PDL- o povară pentru PNL în perspectiva anului electoral 2016

ROMÂNIA LUI CRISTOIU. PDL- o povară pentru PNL în perspectiva anului electoral 2016

Spre deosebire de mulți confrați nu m-am preocupat și nu mă preocupă să dibui conspirația din spatele Scandalului zis și al Stenogramelor, constînd în publicarea unui discurs ținut de Teodor Atanasiu, prim-vicepreședinte al PNL și om de casă al Președintelui Klaus Iohannis, la o reuniune a liderilor de filiale liberale din Bistrița Năsăud.

După unii, taifasul cu pricina, petrecut în urmă cu o lună, a fost înregistrat și livrat presei de lideri ai PDL.

După alții, regizorul Scandalului se află în PNL. Fie pentru c-a vrut să pună PDL cu botul pe labe, fie pentru c-a vrut să dea un ghiont unui coleg de partid.

Nu lipsesc nici cei care cred că ne aflăm în fața unei noi Operațiuni a Serviciilor secrete, vîrîte pînă-n gît în politică, după modelul Bunicuței Securitatea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe mine nu m-a interesat sursa Scandalului, deoarece, ori de cîte ori, în postdecembrismul Noii Securități au avut loc astfel de scurgeri, m-am întrebat dacă ele reflectă sau nu realitatea.

În cazul Stenogramelor, nimeni din PNL nu dezminte adevărul că Teodor Atanasiu a făcut declarațiile consemnate în stenograme.

Pentru a pricepe semnificația profundă a întîmplării, se cere să reamintim că Teodor Atanasiu n-a spus aceste lucruri soției, amantei sau unui amic din partid, în cadrul unui taifas ivit din nevoia de a trece timpul.

Discursul a fost ținut la reuniunea cu liderii de filiale PNL din Bistrița Năsăud, în cadrul unui turneu prin Ardeal făcut de Teodor Atanasiu, copreședinta PNL, Alina Gorghiu și secretarul general Marian Petrache.

Din practica politică postdecembristă, și nu numai, știm că astfel de acțiuni ale Centrului au menirea de a da celor din teritoriu lămuriri și chiar indicații despre ce vrea Partidul (adică ștabii de la București!) de la ei, truditorii din teritoriu.

Teodor Atanasiu a vorbit unor militanți reuniți pentru a-l asculta pe omul de la Centru, și – lucru crucial în semnificarea momentului – alături de Alina Gorghiu, nu doar șefă a PNL, dar și coleg de copreședinție cu Vasile Blaga.

De regulă, cînd se petrec astfel de reuniuni, cei prezenți așteaptă să li se spună lucruri gîndite și de ei, lucruri care să le placă.

Putea, de exemplu, Teodor Atanasiu să declare că președintele Klaus Iohannis e o dezamăgire și că PNL se gîndește cum să-l suspende?

Firește că nu putea.

Ar fi riscat, dacă nu bombăneli de uimire și revoltă, atunci cel puțin priviri chiorîșe.

Tot necesară radiografiei e și semnalarea reacției celor din PSD la dezvăluirile din presă.

Reacția s-a redus la un scîncet cu valoare de scremut.

Bravii bărbați din răposatul PNL, cei care mîrîiau pînă și la Traian Băsescu (doar mîrîriau, că de mușcat de fund n-aveau curaj), au primit în boticuri bocancul plin de noroi, s-au șters de sînge și au îngăimat:

Mai vrem una, că ne place!

Ceva în genul reacției unei neveste care nu-și poate permite un divorț după ce e snopită în bătaie de bărbatul întors acasă dimineața de la amantă, pe deasupra și beat.

Se tot vorbește în ultimul timp prin Unitatea care e pesa și pe lîngă ea despre Un nou fel de a face politică.

Păi, Un nou fel de a face politică nu înseamnă și a avea coloană vertebrală și nu jartieră de a lungul spinării?!

Așadar, pentru a trage o concluzie ce poate fi premisă pentru radiografia Scandalului, Teodor Atanasiu a dat curs unei stări de spirit în PNL:

Convingerea tot mai acută că PDL e o povară pentru fostul PNL.

O situație care poate fi soluționată fie prin plecarea PDL, fie prin punerea cu botul pe labe a Grupării.

Din acest punct de vedere, deși nu mă aventurez în a da drept sigură scurgerea ca provocată chiar de liderii fostului PNL, ea a fost din toate punctele de vedere în folosul liberalilor pe stil vechi:

1. S-a vrut un test pentru a vedea dacă PDL-iștii sînt dispuși să accepte, de dragul rămînerii în PNL, și alte umilițe publice.

2. Un semnal dat liberalilor pe stil vechi din țară că fuziunea nu merită sacrificarea puterii deținute în teritoriu în favoarea PDL-iștilor.

3. O pregătire psihologică a terenului pentru desemnarea Alinei Gorghiu de către Klaus Iohannis ca premier și nu a lui Cătălin Predoiu.

4. Un Mesaj dat opiniei publice potrivit căruia ei, liberalii autentici, rămîn diferiți de liderii PDL, în ultimă instanță, fuziunea însemnînd dizolvarea PDL în PNL.

La vremea Fuziunii, ca jurnalist prezent la toate congresele și congresuțele menite a da spoială democratică deciziilor luate de cîțiva inși din conducerea PNL și PDL, am denunțat cu încăpățînare ticăloșia comisă de Vasile Blaga și Gașca sa.

Stau mărturie numeroase texte din Evenimentul zilei, de pe cristoiublog.ro și intervenții la televiziuni.

Pentru prima dată în Istoria modernă a României, un partid care se afirmase drept al doilea, dacă nu chiar primul partid al țării, un partid care guvernase țara, un partid care cîștigase alEgeri parlamentare și alegeri prezidențiale, un partid cu un loc bine definit pe scena noastră politică, era vîndut în tîrgul de dresuri second hand de o Gașcă de interese mărunte, cu imn cu tot, unui alt partid.

Gașca în fruntea căreia se află Vasile Blaga.

Mai mult, Gașca l-a sacrificat pe candidatul Cătălin Predoiu, un politician infinit mai talentat, mai bine pregătit și mai carismatic decît Rața mecanică a Serviciilor de la Cotroceni.

Acest moment de ticăloșie unică, față de care, spre uluirea mea, lideri ai PDL, foști miniștri, primari, președinți de consilii județene, nici măcar n-au bombănit, d-apoi să se fi opus, s-a petrecut, pentru că Gașca lui Vasile Blaga a vrut să rămînă în fruntea bucatelor fără a mai trece prin purgatoriul Opoziției îndelungate și crîncene.

Desigur, PDL a ieșit boțit din cei zece ani de dominare a României.

Europarlamentarele au fost un dezastru pentru PDL.

Un partid adevărat proceda de îndată la darea de-a berbeleacul a echipei care a dus la dezastrul europarlamentarelor, își desemna candidatul propriu la Președinție, proceda la o schimbare spectaculoasă a imaginii și se angaja în bătălia pentru Putere.

Ședea în Opoziție un an, doi, patru, păstrîndu-și brandul, pînă cînd, urmare nu numai a unei noi politici, dar și a trecerii timpului, electoratul se întorcea cu fața către el.

PDL, spre deosebire de PSD, n-a procedat la nicio schimbare după dezastrul electoral.

PDL a rămas același pe care-l știm de pe vremea Guvernării:

Cu aceiași baroni locali și centrali corupți și îmbătrîniți în ticuri, cu aceeași strategie a mobilizării militarizate de către Vasile Blaga, cu aceleași fețe obosite trimise să pară vioaie la tv.

Pentru ca toate acestea să rămînă, PDL s-a pitit în nădragii PNL, partid care n-a ieșit compromis din cei zece ani de președinție Traian Băsescu.

În noul partid, zis în chip fals PNL, au intrat toți cei care ar putea fi înhățați de DNA și de DIICOT pentru jaful din guvernarea PDL.

E drept, cum lupta împotriva corupției rămîne o răfuială mafiotă politică, toate dosarele de corupție deschise pînă acum s-au oprit la cîteva victime de serviciu: Alina Bica, Elena Udrea, Horia Georgescu.

Operațiunea Coruptul de serviciu Elena Udrea, declanșată de Binomul SRI-DNA, a avut drept scop evitarea oricărei suiri pînă la nivelul ștabilor din fostul PDL.

Da, dar în campania electorală, indiferent că va fi la Putere sau în Opoziție, PSD se va concentra pe corupția liderilor PDL ascunși acum sub numele de PNL.

Liderii mai lucizi ai fostului PNL știu asta.

Și de aceea, ei au declanșat o vastă Operațiune menită a salva brandul PNL de imaginea de partid corupt impusă de fuziunea cu un partid corupt în anii Guvernării.

Scandalul din aceste zile e doar începutul.

Vor veni și altele, pe măsură ce ne apropiem de anul crucial 2016, dar și dacă PNL, ca Partidul Meu, va ajunge la Putere prin acțiunile Binomului SRI-DNA.

PDL nu-și poate permite să-și ia jucăriile și să plece.

În plus, Gașca lui Vasile Blaga speră că, tăcînd și înghițind hîrdaiele vîrîte pe gît de PNL cu forța, va putea pune mîna pe PNL printr-o acțiune tăcută, dar bine organizată, asemenea unei invazii de gîndaci.

Dacă într-adevăr, cum se zice, 16 noiembrie 2014 a însemnat victoria unui alt fel de a face politică, a unui fel mai apropiat de apariția și afirmarea unor noi generații de alegători, liderii PDL vor ieși din scenă unul cîte unul, cum profețea la Bistrița Năsăud Teodor Atanasiu.