ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Sper că Traian Băsescu nu-şi doreşte legitimitatea unui cadavru!

ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Sper că Traian Băsescu nu-şi doreşte legitimitatea unui cadavru!

Curtea Constituţională a dat publicităţii Decizia nr. 731 din 10 iulie 2012 referitoare la obiecţia de neconstituţionalitate a Legii privind modificarea art. 10 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea Referendumului.

Ceea ce în Comunicatul CCR privind dezbaterea din 10 iulie 2012 era doar o precizare, un soi de PS, în textul dat publicităţii ieri devine adevăr cu putere de axiomă.

Pentru a fi validat, Referendumul din 29 iulie 2012 trebuie să aducă la urne 50% + 1 dintre românii înscrişi pe listele electorale.

Aceasta înseamnă că potrivit Constituţiei, indiferent dacă alegătorii prezenţi la urne vor vota demiterea sau dimpotrivă rămînerea lui Traian Băsescu la Cotroceni, Referendumul e valid numai şi numai dacă asigură cvorumul de 50% + 1.

Ne puteți urmări și pe Google News

Toţi comentatorii au declarat Decizia Curţii, luată drept reper de SUA şi de UE în judecarea felului în care Guvernul Ponta respectă Constituţia, ca mai mult decît favorabilă lui Traian Băsescu

Dacă ar fi să credem şovăielile Guvernului de a promova o Ordonanţă de urgenţă prin care să se transpună în practică Decizia Curţii, şi liderii USL consideră că e vorba de un enorm avantaj pentru Traian Băsescu.

Argumentul hotărîtor de la temelia acestei teze constă în realitatea că în 29 iulie 2012 sînt puţine şanse ca românii să vină la vot într-o proporţie de peste 50%, După opinia mea, în plan politic, Decizia Curţii se constituie într-o capcană pentru Traian Băsescu.

Invalidarea Referendumului aduce cu sine, indiferent de rezultat, rămînerea lui Traian Băsescu la Cotroceni. Ştiind aceasta, atît Preşedintele cît şi PDL ar putea da consemnul ca alegătorii săi să nu vină la vot. Şi chiar dacă n-ar da acest consemn, există riscul ca mulţi alegători de-ai lui Traian Băsescu să absenteze fără să li se spună, din simpla dorinţă de-al vedea reîntors la Cotroceni. Să zicem că la vot vin doar 49% dintre alegătorii înscrişi pe liste. Referendumul ar fi invalidat. Preşedintele revine la Cotroceni. Da, dar din faptul că alegătorii lui Traian Băsescu nu s-au prezentat la vot dinadins, pentru ca referendumul să fie invalidat, proporţia celor care au zis Da demiterii să fie de 95 la sută faţă de 5 la sută care au zis Nu. Ce s-ar întîmpla într-un asemenea caz? Ca Traian Băsescu să rămînă preşedinte chiar dacă 95 la sută dintre români sînt împotriva sa. Ce legitimitate ar avea un preşedinte cu un asemenea scor? Legitimitatea unui cadavru! Din punct de vedere constituţional, Guvernul trebuie să dea curs deciziei CCR şi avertismentului Occidental şi să modifice Ordonanţa de urgenţă. Deşi poate s-o facă, Victor Ponta refuză. Ce susţine el? Că nu e nevoie de o nouă Ordonanţă de Urgenţă cîtă vreme oricum CCR va valida sau invalida  Referendumul potrivit propriei decizii. Aşa cum am mai scris, Victor Ponta e un golănaş tipic. Cineva care încearcă să te fraierească fără prea mult efort de inteligenţă, luîndu-te drept netot. Cadrul legislativ în care se va desfăşura Referendumul trebuie modificat urgent, încă de pe acum.

De ce? Să zicem că pe 29 iulie 2012 nu e un Referendum pentru demiterea preşedintelui, ci o finală de Cupă a Europei la fotbal. Cu mult înaintea meciului cele două echipe îşi alcătuiesc componenţa şi îşi desfăşoară antrenamentele. Nu e normal ca încă de pe acum echipele să ştie dacă se vor admite sau nu prelungiri? E normal! Pentru că în funcţie de ceea ce se ştie acum despre regulamentul jocului, echipele îşi alcătuiesc componenţa şi-şi desfăşoară antrenamentele! De ce refuză Guvernul Ponta să adopte Ordonanţa de urgenţă?

Din două motive: 1) Să creeze confuzie în electoratul lui Traian Băsescu. 2) Să lase povara deciziei pe seama CCR. Admiţînd că Traian Băsescu pierde Referendumul la scor, vedeţi CCR avînd curajul să-l invalideze? Traian Băsescu e obligat să ceară Guvernului clarificarea urgentă a cadrului legal în care se va desfăşura Referendumul. Şi să se roage ca Victor Ponta să impună aplicarea Ordonanţei de urgenţă. Cea care exclude condiţia de prezentare în proporţie de 50 la sută.