Editura Evenimentul si Capital

ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Traian Băsescu își administrează prost momentul intrării în Istorie

13-02/cristoiu_01-465x390
Autor: | | 58 Comentarii | 4443 Vizualizari

Iată faptele! Într-un interviu acordat, marți, 5 august 2014, EVZ, Traian Băsescu s-a referit la Pactul de coabitare dintre el și Victor Ponta, încheiat înainte de desemnarea lui Victor Ponta ca premier și, evident, cerut de Președinte pentru a purcede la actul desemnării, după ce în mai multe rînduri, premergătoare scrutinului parlamentar din 2012, susținuse că nu-l va desemna în veci pe șeful USL.

 „Domnul președinte Traian Băsescu: Pentru că eu nu i-am făcut lui Monica Macovei ce mi-a făcut ea. Eu eram cu spatele la zid după alegeri, cu o majoritate de 70%, care putea să nu discute cu mine. Slavă Domnului, pe lipsa de experiență a lui Ponta, am reușit să semnez cu el acel celebru Pact de…

Domnul Mircea Marian: Vreți să spuneți că l-ați păcălit?

Domnul președinte Traian Băsescu: Da, da, a fost un politician mai slab decât mine.

Domnul Dan Andronic: Ați fost un negociator mai bun decât el.

Domnul președinte Traian Băsescu: Am fost negociator mai bun decât el. Și l-ați văzut cum e în fața mea… (…)”.

La această afirmație, Victor Ponta a reacționat printr- o Scrisoare trimisă Președintelui, care debutează astfel: Am luat act de declaraţiile dumneavoastră, din data de 05 august 2014, conform cărora Pactul de colaborare instituţională a reprezentat „o păcăleală”. Pe această cale, vă reamintesc ceea ce aţi afirmat, ca răspuns la întrebarea unui jurnalist cu privire la acest document: „Da, l-am păcălit pe Victor Ponta cu pactul de coabitare. Eu eram cu spatele la zid! Aveam o majoritate de 70%, care putea să nici nu discute cu mine…”

Plecînd de aici, Scrisoarea proclamă în final că Victor Ponta nu mai consideră valabil Pactul: „Ţinând cont de declaraţiile pe care le-aţi făcut în data de 05 august, amintite anterior, devine evident că Pactul de colaborare instituţională nu mai produce efectele politice şi instituţionale pentru care a fost întocmit. În urma afirmaţiilor pe care le-aţi făcut public în ziua de marţi, devine clar pentru toţi românii, dar şi pentru partenerii noştri că aţi semnat acest document cu rea-credinţă, fără a vă asuma în realitate principiile sale. Prin urmare, vă aduc la cunoştinţă pe această cale faptul că, în actualele condiţii, nu mai pot considera valabil Pactul de coabitare instituţională semnat în decembrie 2012.”

Joi seara, după ce miercuri seara, urmînd Scrisorii, purtătorul de cuvînt al Președinției, l-a făcut mincinos pe Victor Ponta, pe motiv că Traian Băsescu n-a zis nicăieri că e vorba de o păcăleală, Președintele a susținut o Declarație de presă menită a clarifica lucrurile.

Mai întîi, Traian Băsescu a contrazis interpretarea lui Victor Ponta: „În scrisoarea, pe care premierul mi-a transmis-o ieri, în care anunţă denunţarea acestui acord de cooperare instituţională, se citează lucruri pe care eu nu le-am spus. Eu nu am spus niciodată că l-am păcălit pe premier. Cel care a pronunţat cuvântul a fost un ziarist, un ziarist care şi-a făcut meseria, a încercat să provoace un tip de discuţie şi trebuie să recunosc că răspunsul meu nu a fost unul extrem de tranşant, dar în niciun caz eu nu am utilizat expresia „păcălit” la adresa primului ministru. Pot utiliza altele şi nu voi ezita să o fac, dar nu l-am păcălit, pentru că a fost un lucru foarte serios. Dacă îmi reproşez ceva, este că reacţia mea nu a fost suficient de clară, după ce ziaristul, un foarte bun ziarist, de altfel, a făcut provocarea, iar eu nu am reacţionat într-o linie mai clară, dar nu am utilizat expresia că l-am păcălit pe premier, aşa cum şi-o asumă în scrisoare. Deci nu ezită domnul Victor Viorel Ponta să mintă. E stilul lui, asta e, sau modul lui de a face politică, prin minciună.”

După care a cerut lui Victor Ponta să renunțe la denunțarea Pactului. Neîndoielnic, Traian Băsescu are o părere proastă despre Victor Ponta.

Declarația menită a clarifica momentul din interviu mă face să cred însă că are o părere proastă și despre noi, cei care mai știm, totuși, să citim un text de mai multe rînduri, într-o vreme în care se citesc doar SMS-uri din cîteva abrevieri.

Da, el, Traian Băsescu n-a zis c-a fost o păcăleală. Răspunsul la întrebarea lui Mircea Marian, dar mai ales întregul context în care se referă la momentul Pactului, nu lasă însă loc de întors: Traian Băsescu a zis că Pactul a fost o păcăleală!

De ce a revenit – și încă stîngaci, stîngaci rău de tot – asupra Declarației? Poate și ca urmare a unor semnale primite din Occident după gestul premierului, Traian Băsescu și-a dat seama c-a făcut o greșeală enormă. După ce tot el a prezentat Pactul, în polemică fățișă cu Dan Voiculescu și cu aliatul lui Dan Voiculescu de la vremea respectivă – Crin Antonescu – drept un moment politic major, drept o dovadă de înțelepciune din partea sa, dar și din partea lui Victor Ponta, Traian Băsescu l-a redus la o tragere pe sfoară a premierului.

Poate că așa a fost. Numai că astfel de lucruri le spune despre un moment al mandatului său un șef de stat doar după ce pleacă de la Cotroceni, în Memoriile sale.

Sesizez la Traian Băsescu o precipitare de a-și zice memoriile de pe acum, cînd mai e Președinte. Adăugată amenințării că va da publicității înregistrări ale unor întîlniri cu Victor Ponta la Cotroceni, mai noua ocupație a lui Traian Băsescu e un pericol major pentru imaginea de bărbat de stat cu care trebuie săși încheie mandatul.

Din motive care-mi scapă, Traian Băsescu nu pare deloc preocupat de ceea ce e crucial pentru el la finalul de mandat: Pregătirea pentru intrarea în Istorie!
Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate