România și Polonia vor să întărească flancul estic al NATO

România și Polonia vor să întărească flancul estic al NATO

Varșovia, Palatul Prezidențial. Afară sunt doar câteva grade, iar soarele abia se zărește.

 Șeful cancelariei prezidențiale, Dan Mihalache, își șterge de zor ochelarii de soare. Și-i așează apoi la ochi tacticos, își pune mâinile la spate și se îndreaptă de spate, satisfăcut. Gazdele poloneze nu sunt însă mulțumite de cum s-au așezat oficialii români. Vin și fac ordine. Mihalache e mutat la capăt de rând. Cu sunet de fanfară, în curtea Palatului intră garda de onoare formată din reprezentanți a trei arme: terestră, marină și aviație. Președintele Poloniei, Bronislaw Komorowski, iese din palat. Sosește Klaus Iohannis. Cei doi șefi de stat trec în revistă garda de onoare. La capătul covorului roșu, Iohannis se întoarce, ghidat de Komorowski, aproape ca într-un pas de vals.

Parteneriat strategic

Urmează o discuție tete- a-tete între cei doi șefi de stat, la finalul căreia Iohannis a anunțat că a fost adoptată o declarație comună pentru amplificarea Parteneriatului strategic cu Polonia. El a subliniat că se urmărește „dezvoltarea corelată a parteneriatelor strategice pe care le avem cu SUA și solidaritatea politică în NATO”. Iohannis a precizat că o parte importantă a discuțiilor a fost dedicată evoluțiilor din vecinătatea estică.

Ne puteți urmări și pe Google News

,,Am condamnat în termenii cei mai fermi deteriorarea gravă a situației de securitate în sud-estul Ucrainei, exprimând în același timp speranța într-o implementare progresivă a pachetului de măsuri convenit la Minsk”, a spus Iohannis. Președintele a mai anunțat că s-a decis organizarea, în toamnă, la Bucureşti, a unei întâlniri la nivel de şefi de stat regionali, în pregătirea Summit- ului Alianţei care va avea loc la Varşovia în 2016.

Sentiment de securitate

La rândul său, Komorowski a spus că Summitul de la Varșovia ar trebui să fie o ocazie de a întări Flancul Estic. „Și va trebui să încercăm să luăm decizii care să crească sentimentul de securitate în această regiune și nu voi ascunde faptul că eu contez pe colaborarea cu România în ceea ce privește elaborarea unei poziții comune în chestiunea acestui flanc estic al Alianței”, a mai spus Komorowski. Vestul trebuie să fie pregătit și pentru o dezvoltare negativă a situației din Ucraina, a avertizat Komorowski, precizând că va încerca organizarea în Polonia, a unei întâlniri cu președinții României și Ucrainei.

Autostrăzi

După o oprire la Monumentul Ostașului Necunoscut, unde Klaus Iohannis a depus o coroană de flori, a urmat întâlnirea cu românii din Polonia, la sediul ambasadei. Comunitatea fiind mai mică, și baia de mulțime a fost pe măsură. În cinstea președintelui s-a ceruit parchetul. Cei 70 de români au vrut să afle de la șeful statului răspunsuri concrete: „Cum merge treaba cu autostrăzile?”, a fost întrebat președintele. „Ne străduim” i-a răspuns, scurt, Klaus Iohannis.