ROMÂNII din Germania primesc o LOVITURĂ GREA din partea ministrului Muncii

ROMÂNII din Germania primesc o LOVITURĂ GREA din partea ministrului Muncii

Ministrul social-democrat al Muncii a elaborat un proiect de lege în care sunt vizaţi mai mulţi cetăţeni europeni care locuiesc în Germania.

Andrea Nahles, ministrul Muncii a definitivat un proiect de lege prin care cetăţenii europeni care locuiesc în Germania vor fi de acum înainte excluşi de pe lista celor care primesc ajutoare sociale dacă nu lucrează, scrie Realitatea Net.

Textul este puternic criticat de opozanţi deoarece acesta prevede ca imigranţii intraeuropeni fără un loc de muncă să nu poată avea acces la ajutoarele publice decât după cinci ani de şedere în Germania, scrie Mediafax

Replica ministrului Andrea Nahles nu a întârziat să apară, acesta menţionând că astfel de măsuri există în toată Europa, iar termenul considerat “prea riguros” se regăseşte în mai multe state din UE. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Situaţia nu este, însă, atât de îngrijorătoare pe cât se arată. Cei care nu vor mai avea acces la aceste indemnizaţii sociale, vor putea, totuşi, să solicite o alocaţie tranzitorie de o lună, acordată o singură dată şi care are rolul de a acoperi cheltuielile elementare (hrană, îngrijire, adăpost). De asemenea, statul german mai oferă şi un împrumut pentru acoperirea cheltuielilor de întoarcere în ţara de origine. 

Aceste măsuri au fost inspirate de modelul cerinţelor premierului briranic, David Cameron, care urmăreşte reducerea numărului de imigranţi intraeuropeni pe teritoriul Marii Britanii.

Măsura, considerată discriminatorie în contextul principiului european privid libera circulaţie, a generat îngrijorări în rândul ţărilor din Europa Centrală şi de Est, ai cărei cetăţeni sunt vizaţi.

"Fiecare român care lucrează la noi este foarte bine primit, sunt foarte mulţi români în Germania în ultimul timp, dar dacă este vorba de ajutoare sociale care nu se bazează pe o activitate de muncă sunt de părere că această persoană poate să se ducă înapoi în patria respectivă. Noi nu suntem o uniune socială, avem diferite sisteme sociale, aceste lucruri trebuie să le reflecte şi legislaţia şi trebuie să găsim o soluţie", a mai spus Angela Merkel, citată de Mediafax.