Romanii refuza pauza de masa

Romanii refuza pauza de masa

Multi angajati prefera sa inlocuiasca perioadele de repaus la pranz cu statul la birou.

Ajung mai repede acasa, insa dau mai putin randament in munca

Inca un telefon, inca un email, inca o hartie de completat, apoi un sandvici si un iaurt. Chiar si atunci cand firma ii da timp pentru a lua masa si-i pune la dispozitie cantina cu tot tacamul, angajatul roman prefera sa manance pe fuga.

Desi pe seama lucratorului autohton de birou si a avantului sau muncitoresc se fac glume multe, pauzele de masa sunt de multe ori pentru el „mofturi”, la care considera ca poate renunta pentru a ajunge mai repede acasa.

Ne puteți urmări și pe Google News

In Occident, in schimb, un astfel de repaus e lucru sfant, datator de rod in munca atata vreme cat este savurat pe indelete. In Franta si Portugalia, de exemplu, nimic nu misca intre 12.00 si 14.00.

Iuliana Cojocaru, expert in psihologia muncii la firma de recrutare Andromeda, spune ca o ora de pauza ar fi in general suficienta. „Pauzele de masa prelungite, de doua ore, ar lungi si programul, lumea s-ar plange de asta. Conteaza si cerintele postului: in cazul in care este vorba despre munca fizica, pauza este absolut necesara.

Cel mai bine ar fi sa existe una la patru ore. Din experienta noastra, oamenii nu se plang de program. Spun ca nu vor sa termine la opt seara si sa se intoarca obositi la serviciu a doua zi”, explica ea.

Nu mai putin de 15 minute

Durata pauzei de munca nu este reglementata la nivel de lege. Codul Muncii prevede la articolul 130 ca, in cazul in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de sase ore, „salariatii au dreptul la pauza de masa si la alte pauze, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca sau prin regulamentul intern”.

De asemenea, tinerii de pana la 18 ani au dreptul la o pauza de masa de cel putin 30 de minute, daca durata zilnica a timpului de munca este mai mare de patru ore si jumatate.

In contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 se prevede ca „repausul pentru luarea mesei nu poate fi mai mic de 15 minute. Repausul pentru luarea mesei, cu o durata de 15 minute, se include in programul de lucru”.

Dan Danciu, inspector-sef adjunct in cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca Bucuresti, spune totusi ca institutia sa nu poate verifica respectarea pauzelor, intrucat totul depinde de intelegerea dintre salariati si patronat: „In contractul de munca se prevede daca se acorda pauza de masa sau nu. Tot acolo se hotaraste si dimensiunea pauzei. In Codul Muncii nu exista niciun articol care spune ca trebuie sa se dea pauza. Doar, potrivit Ordonantei 99, se prevede ca, atunci cand este foarte frig sau foarte cald, trebuie sa se alterneze perioadele de munca cu cele de repaus”, explica el.

„Se mananca rational”

Marile corporatii par sa schimbe obiceiurile romanilor. Chiar daca nu toata lumea are la dispozitie bufet, micii intreprinzatori s-au aciuat pe langa cladirile de birouri si fac vanzare serioasa in jurul pranzului.

„Cine se respecta mananca. E un loc popular aici, am avut inchis doua saptamani si lumea a venit totusi imediat ce s-a deschis”, spune Vera Dumitrache, patroana localului „Casa Vera” din Pipera.

O masa aici ajunge in general la 10 lei, variaza insa bineinteles in functie de optiunile clientilor. „Unii mananca fara salata, altii cu salata, unii mananca fara paine. Se mananca in general rational”, considera patroana.

Aici mananca uneori si Luciana, angajata a unei companii care produce calculatoare, cu sediul in zona. „Mai este o cantina langa metrou, se mai intampla sa facem comanda prin internet. Avem si o minicantina la etajul al doilea, sau putem apela la o firma de catering. Conditia este insa sa stabilim de vineri ce vrem pentru saptamana urmatoare”, spune Luciana. O masa o costa intre 7 si 12 lei, in functie de felurile alese in ziua respectiva.

Politistii au intrat in pauza

Politistii sunt printre ultimii ajunsi in randul romanilor cu pauza de masa. Ei si-au castigat acest drept in urma unui acord semnat la jumatatea lunii trecute intre reprezentantii Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual, si Ministerul Internelor si Reformei Administrative.

Potrivit acestuia, politistii au dreptul la o pauza de masa de cel putin 15 minute in cursul programului de lucru, precum si la plata orelor suplimentare.

Alte dispozitii se refera la perfectionarea profesionala, sanatatea si securitatea muncii, precum si posibilitatea participarii unui reprezentant sindical la controalele pe linie profesionala, ca observator. 

Campanie pentru pranz, pe taxiuri si pe internet

Publicitarii pun si ei umarul la intrarea romanului in pauza de masa. Agentia publicitara Imager a realizat recent o campanie pentru lantul de restaurante KFC, in care i-a indemnat pe oameni sa coboare din birouri si sa-si rezerve cateva minute pentru o gustare.

Obiectivul a fost acela de a face pauza importanta pentru angajat, arata Traian Panghe, director de creatie la Imager: „Ne-am propus sa-i trezim pofta de mancare la pranz. Sa puna punct mailurilor, sa inchida internetul, sa faca o pauza intre jocuri si melodii si sa ia o pauza de masa”. Campania a mers pe mai multe medii: a circulat cu taxiul, a navigat si pe internet, a fost in presa si in magazine. 

PRACTICI

Cum si unde se mananca

Mesele luate la birou sunt foarte populare la noi: inseamna economie de timp si - de cele mai multe ori - de bani, dau in plus impresia de „om ocupat” in ochii sefilor.

Psihologul Aurora Liiceanu spune ca e bine insa ca mancatul sa ramana, pe cat posibil, o actiune intima, lucru pe care multi functionari par sa nu-l inteleaga.

„Am fost odata la primarie, am intrat in biroul secretarei. Era o amandina pe un calculator, o farfurie de fasole pe masa. Am intrat la director si i-am spus acest lucru. Iar el m-a intrebat: „Si ce sa manance, la salariul pe care-l are: fripturi?”.

Nu a inteles deloc despre ce era vorba”, povesteste Aurora Liiceanu. Ea spune ca cea mai buna solutie este raspandirea serviciilor de catering in proximitatea locurilor de munca. Faptul ca au inceput sa prinda de cativa ani in cazul multinationalelor ar trebui sa fie un prim pas.

AURORA LIICEANU

„Mai lucrez si cu o placinta in mana” Nu mai mult de o jumatate de ora, undeva intre 13.00 si 15.00: acesta este timpul rezervat pentru masa de pranz de catre psihologul Aurora Liiceanu.

„Mai lucrez si cu o placinta in mana, dar fara public. Desigur, cand ies sa discut cu cineva, masa ajunge la doua ore”, spune psihologul. Isi aminteste ca lucra intr-un loc in care angajatii erau obligati sa-si ia pauza de o ora: „Spuneam: „Da, dar noi si citim”, iar directorul ne spunea ca ingrasam foile de la carte”. 

PETER IMRE

„Exista si alte lucruri decat munca”

Omul de afaceri Peter Imre rezerva cel putin o ora pe zi, undeva intre 13.00 si 15.00, pentru masa. Exista si alte lucruri decat munca, spune el. Cateodata imbina utilul cu placutul, luand pranzuri prelungite, de afaceri.

Despre cei care refuza pauza de masa pentru a termina mai repede programul spune ca procedeaza ca si cum „nu mai merg in vacanta pentru a salva timpul de vacanta. Faptul ca te dai foarte ocupat nu inseamna ca faci afaceri bune”, explica el.

MITICA DRAGOMIR

„Am vrut sa fac ceva in viata”

Presedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, deputat al Partidului Romania Mare si om cu afaceri, Dumitru Dragomir zice ca nu are timp de pauza de masa si mananca pe unde si cand poate, uneori si dupa miezul noptii. „Ce sa fac, manca-te-ar tata, nu m-am gandit la mancare, ci sa fac ceva in viata”, explica el. Are totusi o regula pe care o respecta cu sfintenie: intre orele 3 si 4 ale dupa-amiezii se odihneste.

RAZVAN MURGEANU „Rontai ceva la birou, ma enervez...” Pauzele de masa ale viceprimarului general al Capitalei, Razvan Murgeanu, sunt rare. „O data pe luna daca-mi fac timp pentru asta, sa mananc altundeva. Rontai ceva la birou, ma enervez, arunc cu farfurii pe aici”, povesteste el. Nu da vina pe program, spune ca o face din aiureala. „Ce fac eu este prostie. Ar trebui sa rezerv macar o jumatate de ora pentru asta, mi se pare firesc ca oricine sa faca asta”, spune Murgeanu.