Românul care a reușit în lumea filmului de peste Ocean

Românul care a reușit în lumea filmului de peste Ocean

Un artist din Baia Mare și-a făcut un nume în cinematografia din Canada, unde urmează să lanseze primul documentar din lume despre software. El însuși IT-ist, aduce utilizatorii obișnuiți mai aproape de o industrie fascinantă.

Oriunde am privi în jur, suntem înconjurați de software, de la aplicații pe telefon și jocuri pe calculator, până la cea mai simplă aparatură electrocasnică. Deși existența noastră nu mai poate fi imaginată în afara software-ului, puțini dintre utilizatori știu cum ia naștere un astfel de produs. Alex Pop, un artist român originar din Baia Mare, care a emigrat în urmă cu patru ani în Canada, a realizat „Softwaring Hard”, primul lung metraj din lume care traduce pe înțelesul omului obișnuit dedesubturile industriei. Filmul, care cuprinde interviuri în 15 orașe, de pe șase continente, va fi lansat pe 6 iunie la Montreal și este considerat de critici o premieră mondială.

Pe IMDb, din noroc

Alex a plecat cu familia în Canada, în 2009, ca orice român, în căutarea unei vieți mai bune. Deși a jucat într-o serie de piese de teatru în orașul natal și a publicat patru cărți între anii 2004 și 2009, cu care a câștigat mai multe premii, nu a ajuns să fie cunoscut în România. Și-a început cariera cinematografică doar după ce a trecut Oceanul.

Ne puteți urmări și pe Google News

S-a înscris mai întâi la un colegiu de film din Montreal, pe care l-a absolvit ca șef de promoție, timp în care a realizat opt scurt-metraje. Spune că a intrat în această lume „din noroc”. „Ca proaspăt absolvent al unui colegiu de film, în ianuarie 2012, în timp ce căutam diverse site-uri pentru a trimite primul meu scurt metraj la festivaluri, am dat peste Withoutabox, o divizie oficială a IMDb. Mi-am creat un cont și am trimis filmul la câteva festivaluri, dintre care unul făcea parte din categoria care se calificau IMDb, iar în câteva săptămâni am avut pagină de nume pe IMDb”, povestește Alex. Efortul românului e lăudabil, în condițiile în care, peste Ocean, concurența în lumea filmului este acerbă. „Cea mai mare parte a succesului e publicitatea. Câteodată, am impresia că nici nu prea contează conținutul, dacă prezentarea e agresivă și la scară largă”.

Punctele fierbinți pe harta IT-ului

Proiectul „Softwaring Hard”, scris, regizat și jucat chiar de el, a început în ianuarie, anul trecut, și cuprinde interviuri în 15 orașe, de pe șase continente, printre care Montreal, Baia Mare, Manchester, Cape Town și Melbourne. Documentarul e construit pe două tipuri de interviuri: cu oameni din industrie, IT-iști (testeri, analiști, programatori), iar pe de altă parte, cu utilizatorii obișnuiți. „Ideea e de a furniza cât mai multe detalii despre software și cum e produs, dar și de a vedea diferențele dintre ce se crede despre software și ce este el, de fapt. E o încercare de a-i aduce pe utilizatori mai aproape de creatori și de a reduce confuzia dintre cele două tabere. Se pare că e primul pe tema aceasta, mulți spun că au căutat, dar au găsit doar anumite tutoriale despre anumite programe”.

„În afară, cea mai mare parte a succesului e publicitatea. Am impresia că nici nu contează conținutul, dacă prezentarea e agresivă.” ALEX POP, cineast român

Familia, mai importantă ca cinematografia

Alex Pop îmbină latura artistică cu cea tehnică, el însuși lucrând în industria software, ca QA tester. De altfel, el este singurul IT-ist român care apare în film. „Toți cei pe care i-am întrebat au refuzat. Mai am două interviuri cu români, dar sunt simpli utilizatori, nu specialiști IT. Unul dintre ei este chiar soția mea”, e mândru românul. Alex Pop are două fetițe, Antonia Iulia și Melody Anita, de 7, respectiv 2 ani, iar marea lui pasiune rămâne familia, „fără niciun fel de glumă sau bravadă”.