Românul - păianjen care a uimit lumea

Românul - păianjen care a uimit lumea

Informaticianul Flaviu Cernescu s-a întors plin de glorie de la Festivalul Internațional de Highline (mers pe sârmă) de la Lubin.

Copiii îi spun „omul păianjen” și pe bună dreptate. Flaviu Cernescu e capabil să se cațere pe cele mai înalte clădiri, apoi întinde între ele linii de slack (chingi standard cu lățimea de 2,5 cm), pe care pășește fără frică.

Slackline este un sport extrem care presupune traversarea unei distanțe, pășind pe o chingă de 2,5 centimetri lățime. Atunci când aceasta e legată la zeci de metri înălțime, sportul devine de-a dreptul periculos și poartă numele de highline.

Ultima ispravă i-a adus lui Flaviu Cernescu laude pe rețelele de socializare și aplauze la scenă deschisă. Timișoreanul a participat la Urban Highline Festival, la Lubin, în Polonia – cel mai mare festival de highline din Europa.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Orașul e liniștit de acolo de sus”

Povestește că ceea ce simți „acolo sus” e inegalabil. ”La 40 de metri înălțime, tu, înaintând pas cu pas pe chingă, te simți în aer, la propriu și la figurat. E ca și cum nu ai idee ce urmează, e ca o situație în coadă de pește: poți înainta, corect, până la capăt, sau poți scăpa linia și poți cădea. Ai o expunere vizuală foarte mare și asta te face să simți altfel totul. Orașul e liniștit de acolo de sus. Auzi doar un murmur aparte. Apoi te intrebi „de ce fac eu asta?” și continui, pas cu pas”, povestește tânărul.

„Dansez pe linie cu adrenalina”

Flaviu Cernescu practică highline de mai bine de 10 ani. „Dansez pe linie cu adrenalina”, ne spune. La Lubin a fost singurul reprezentant al României și a avut o prestație onorabilă, Festivalul nu a presupus o competiție, însă practicanții de highline se întâlnesc ca să-și arate curajul și să se împrietenească. „Nu e concurs, e altceva. E ca și cum pleci la turnir. Bei o bere, îți mai faci o vânătaie. Dar sunt bine, merg pe picioarele mele”, povestește Flaviu, după ultima sa experiență la înălțime.

A bifat toate accidentările posibile

În viața de zi cu zi Flaviu Cernescu, 32 de ani, e informatician și a lucrat, până vara aceasta, ca programator la o multinațională. Mergea zilnic la serviciu călare pe monociclu. Acum e între contracte și și-a rezervat vara ca pe o vacanță de antrenament și mers la înălțime. Înainte de Lubin a făcut highline în Republica Moldova, iar acum urmează să meagă pe litoralul bulgăresc.

De când s-a apucat de acest sport a bifat toate accidentările posibile. A avut fracturi, entorse și diverse julituri și arsuri de la frecare, în cădere, pe chingă, dar, în ciuda acestora, nu a abandonat. În timpul exercițiilor și-a spart un dinte și nu a văzut trei zile, după ce și-a plesnit, din greșeală, ochiul.

Ca să facă performanță se antrenează zilnic minimum două ore. Vara, iese în natură cu monociclul și chinga, iarna se plimbă pe monociclu în sala de fitness, pe banda de alergare.

La începutul anului, s-a plimbat cu monociclul deasupra celor mai mari două avene din Apuseni, Gemănata și Borțig, la o înălțime egală cu a unor blocuri mai mari de 10 etaje, apoi a ajuns în presa internațională cu o sesiune de slackline pe „pâlnia” lacului de acumulare Iovanu din Gorj. Fotografiile realizate aici au fost preluate de o agenție din Londra, Barcroft Media, care le-a promovat în mai multe publicații internaționale de notorietate (Daily Mail, Daily Telegraph etc).

 Cel mai mare festival din Europa

În timpul festivalului a jonglat la înălțime mergând pe monociclu pe chingă, deasupra unei piețe din zona veche a Lubinului. În altă zi s-a urcat la 40 de metri înălțime și s-a plimbat, fără frică, 61 de metri, între o clădire de birouri cu 12 etaje și un alt monument din Lubin, deasupra unei intersecții aglomerate. Polonezii au ajuns la a șasea ediție de festival. „E cel mai mare festival urban de highline din Europa și crește de la un an la altul. Sunt peste 20 de linii montate între clădiri. Cea mai înaltă a fost prinsă de o clădire de birouri înaltă de 12 etaje. Avea 40 de metri înălțime, iar lungimea liniei a fost de 61 de metri. A mai fost o linie interesantă, la 30 de metri înălțime, prinsă de o biserică”, mai relatează tânărul.